Hemligheten bakom den godaste kebabsåsen!

kebab_kebabsås_vitlökssås
I fredagskväll åt vi kebab i pitabröd här hemma. Det hör inte direkt till vanligheten men när och OM så ska det vara gott och smaka som riktigt god ”kebab i pita”.

Jag strimlar vitkål och rödlök. Jag gör en stark, tomatig sky som kebaben steks eller snarare värms i. Sen pitabröd, och sist av allt den vansinnigt goda vita såsen. Allt ska varvas i lager med kebabköttet i pitabrödet. Toppa med sås. Ät, njut…

Hemligheten bakom den absolut godaste kebabsåsen är Fanta!
Fanta på burk, vanlig, hederlig apelsinfanta. – Japp!! :-P
Jag har hört och även provat olika varianter som zingo, spad från ananasburk och apelsinjuice men inget blir så gott som med just fanta! Så e de… :-P

Låter döknasigt jag vet, men det är gott!

1 sats medium hot/vitlök kebabsås :
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA :-P
1 tsk tomatpuré
1 riven vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel så det blir mer lättflytande före servering.

kebab_remsor
Hemmagjort kebabkött? - Kolla in receptet HÄR!

Stark ”tomatsky” till kebabköttet : 
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk honung
Salt & nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Skaka ihop ingredienserna till tomatskyn i en mixerburk. Hetta upp en panna, lägg i kebabköttet och vänd runt. Slå på skyn och låt allt fräsa på ca 1 min. Det ska finnas lite sky kvar så den ska inte koka in helt. Servera.

Tillbehör : 

  • Pitabröd – se recept HÄR!
  • Strimlad vitkål
  • Strimlad rödlök
  • Tomatskivor
  • Fefferoni

 

 

BBQ hickory smoked kycklinglår & kamben i Muurikka-röken!


Jojomen! Jäklar i min låda va gott det blev! Är så grymt nöjd så jag saknar ord egentligen, men eftersom jag vill att ni ska veta hur mitt experiment gick med röken så ska jag försöka lugna mitt sinne en smula och få ner allt i text! (Förberedelserna hittar du här >>)

Vi börjar såhär : 

Saltet? 
Superbt!! Helt otroligt vilken klockrent fullträff det blev till just detta. Kycklinglår, kamben. 10% saltlake i 2½ dygn. 2 timmar i röken. That´s it! Större köttdetaljer tar såklart längre tid i slatbad men man bör vara försiktig så allt för lång tid kan göra att köttet härsknar. En julskinka tex tar uppemot 5-6 veckor och då är saltbad inget alternativ utan då injecerat man saltlaken med spruta direkt in i köttet. Bacon ska jag röka nästa gång. En fin bit sidfläsk (orimmad) som jag saltar själv och sedan röker, det ska bli intressant och sen ska jag ju få till tunna fina baconskivor också men då tror jag att jag tar med mig köttet till min lokala mataffär där dom får skiva upp det i charken på skärmaskin. Om jag ber snällt så fixar dom nog det. ;-)

Smaken, konsitensen, saftigt eller torrt? 
Smaken var som sagt salt men inte fööör salt. Lagom sälta och att kycklingen nog fick gå till ca 85 graders innertemp gjorde den bara saftigare då köttfibrerna mer eller mindre faller sönder istället för att torka ut. Saftigt? JA! Rejält saftiga bitar och där tror jag att benen i både kyckling och kamben tillför en hel del. Ingenting smakade torrt eller trist. Det var vansinnigt gott, mört, saftigt OCH kladdigt! ;-)

Kryddorna?
Grovkorniga kryddor av rub, använde jag mig a.  Jamie Olivers nya serie. Till kycklingen; BBQ samt en sweet hickorysås som jag penslade dom lätt med innan rökning. Till kambenen; Piri piri + lite extra honung. Jag vet jag låter jobbigt nu men det var en klockren kombinati0n till båda dera. Jag sa till mig själv som jag brukar göra i kökets stilla vrå; ”Nästa gång ska jag….” INTE ÄNDRA PÅ NÅNTING! :-P Trodde nästan att det grovkorniga i kryddorna skulle ta över lite och att jag nästa gång skulle mortla dom, men nej! Det ska jag inte.

Röktiden? 
Ja, där mistog jag mig en aning. Hade förberett allt i god tid för att inte dra ut på tiden för mycket ikväll. Hade iskallt räknat med 4-5 timmar efter vad jag läst mig till. Efter 1½ timme kollade jag till dom. Benen hade släppt på både kyckling och kamben och jag hade tålamod nog att låta dom stå kvar 30 min sen tog jag ut plåten och kollade läget med kniv och gaffel. Det var klart! Köttet släppte fint från benen, typ föll isär när man tog i det. Ingen röd, rosa eller tillstymmelse till färgad köttsagt eller ofärdiga köttbitar så jag släckte röken och där var det alltså klart! Exakt 2 timmar! Nu vet jag bättre alltså.

Tillbehör?
Ja… Här kan man ju diskutera huruvida det ska serveras. Ikväll anser vi att det är fredagkväll eftersom det är helgdag imorgon och vi alla är lediga, så det blev tunna potatischips och ett par kalla öl! (Mer kvällstilltugg än middag alltså) En vardag hade jag gärna velat ha en sallad till med lite syra, en vinegrette med dijon, kanske i en krämig dipp… Bara funderingar, men jag ska prova! Att även bena ur köttet från kycklingen skulle ge en kycklingsallad med pasta en helt annan dimension.


30 min innan jag tog ut dom.


Efter 2 timmar var dom färdiga!


Låt svalna något så ytan torkar till så blir dom härliga knapriga och skinnet på kycklingen blir som chips… :-P


Kvällens TV-snacks, bättre än så blir det inte!

Kanelbulle-sockerkaka


Häromdan under påsklovet bakade Joline sockerkaka med lite annorlunda tvist med smak av kanelbulle. Receptet finns lite överallt och vi blev lite sugna på att prova. Den enda skillnanden mot den vanlig klassisk sockerkaka är att denna varvar du smeten med 2-3 lager av pudrad kanel och socker och sen häller på mer smet och så nytt lager kanel och socker osv… Ja, ni fattar. Men det blir en otrolig smak och doften av kanelbulle är ju heller inte fy skam. :-P

Det här behöver du :
Smör till att smörja formen med
Ströbröd till formen
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl vatten

Kanel + socker

GÖR SÅHÄR :
Smörj formen noga med smör och bröa med strödbröd. Vispa ägg & socker. Blanda ihop vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt vattnet och rör ihop. Häll lite av smeten i botten på formen, pudra över socker, inte så mycket sen ett lager kanel, mer smet o nytt lager socker/kanel och ny smet osv. Grädda ca 30 min i 175 grader. Vänd upp kakan på en tallrik och låt den svalna något. Receptet på sockerkaka är det Joline alltid använder ur boken ”Vi bakar & lagar mat”.


Färdiggrädda kanelbulle-sockerkaka.


Dom flesta tycker nog kakan ser ut som tigerkaka, men ack så dom bedrar sig! ;-)


Jättegott med ett glas kall mjölk att mumsa på sockerkaka och kanelbulle på samma gång!