Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad


Den idylliska skördefesten fortsätter. Här kommer del tre med bildregn från Ekerums marknad. Varsåoda! :-P


Ekerum, en idyllisk atmosfärs för matmarknader, skördefest som jul, stämningen är totalt när skymningen kommer och marschallerna brinner. Hemsida >>


Vi börjar väl med karameller, här har vi Rya konfektyr. Hemsida >>


Vackra smycken och tennarmband från Nordic Jewelry Design, hemsida hittar ni här >>


Hantverk från Öland, Alséns vackra lyktor. Hemsida >>


Julia med sin marmelad! :-P Hemsida >> Och facebooksida >>


Hårdostar, getostar, koostar och fetaostar…


Välbesökta burkar! :-P


Öländska bönchips! De här kan ni va? :-P Köpte hem en hot-hot påse med chili/dill till maken som han gillade skarpt! Hemsida >>


Läckra ljuspumpor i vitt och orange, en återkommande favorit. Annas ljus >>


Godis, godis, godis!! Mjuk kola, kanderade nötter, mandlar, chokladbananer mm… Schweizer mandel hemsida >>


Delikatessgrabbarna sålde rökta korvar till mig! Tackar, tackar! ;-) Hemsida här >>


Härlig lufttorkad serrano, manchegoost och spansk saffran. Här missade jag dock att förhöra mig om kontaktuppgifter och ev. hemsida.


Vackra, väldoftande vaxljus i olika storlekar och former… Hemsida >>


Det här känner ni nog igen vem det kommer ifrån… Hon med den rökta fjällrödningen och hjortronsylten…


”Lanttanten” förstås, en välbekant favorit! :-P


Bräutigams marispan och nogat doftade helt ljuvligt när man kom nära, å det gör man. Hemsida hittas här >>


Och så rundar vi av det hela med vildmarkskungen själv! Rökt viltkött, korv, rökt fisk, patéer,  och massor med gott från skog och mark bjöd Claes & Anita på från Stein-Mården förädlat Vilt. Företagsinfo >>

 

The post Skördefesten på Öland 2012, del III Ekerums slöjd & matmarknad appeared first on Kryddburken.se.

Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar matmarknader allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! :-P

Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! ;-)

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! :-P


O
starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? ;-) Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>

Skördefesten på Öland 2012, del II Lindhags ost & delikatesser


Ja, att jag gillar marknader har ni ju förstått, att jag gillar matmarknader allra mest vet ni säkert också. Men sen har jag dessutom mina inbördes favoriter på alla dessa matmarknader. Julia med sina marmeladburkar och goda ostar är en sån. Hon toppar min lista alla gånger och har gjort några år!

Återigen ett trevligt möte med Julia och hennes mamma som befann sig på Ekerums matmarknad i helgen. En grymt rolig nyhet som Julia berättade var att hon nyss kammat hem bronsmedalj i SM i mathantverk och det är här den lilla marmeladburken ”Sommar” kommer in i bilden.

Vilken underbar marmelad, en sån där som jag helst äter ljummen till vaniljglass eller som gårdagens inlägg till ostkaka. Det fiffiga med ljummen marmelad är att den blir sådär perfekt i konsistensen utan att bli för rinnig till dessert och vill man ha den som marmelad på kex och till ost så är den inte heller så hård och ”geléig” i konsistensen. Grattis Julia, det här gjorde du bra! :-P

Den andra lilla burken var också en nyhet och hade inte hunnit få på sig ”ytterrocken” (etiketten) ännu. Namnet kommer att bli ”Balla hallon” och här har det kokats ihop en helt galen god marmelad med hallon och lakrits. De ni! ;-)

Vad ni än gör, missa inte Julia om ni är på marknad.


Bronsvinnande marmeladen i SM Mathantverk 2012.  Eldrimner >>


Inbjudande jordgubbssaft, inläggningar, fetaost, salt, getostar…


Vilken regnbåge av färger. I dessa burkar trängs smaker som röda och gröna tomater, plommon, citron, ingefära, fikon, kanel mm… Ljuvligt!! :-P


O
starna är verkligen också ett slag i sig, den nya ”Dracula” var riktigt god, liksom ”Blå Astrid”, ”Blåkulla” och en känd ost sedan tidigare ”Rocka fett”…

Jag fick också en liten viskning i mitt öra om spännande planer som smids inför framtiden, å gissa vem som ska hänga på med kameran? ;-) Ni har all anledning att vara nyfikna, jag lovar att återkomma till Julia och hennes framtåg!

Lindhags Ost & Delikatesser 
http://home.lindhag.com/

Facebooksida >>

Rökt lax med kalla såser, skördeost & pumpernickel


Tjolahopp vilket sent inlägg det blev ikväll, men det är ju lördag imorgon! ;-)
Vilken kanonmysig eftermiddag vi haft idag på Ekerums mat & hantverksmarknad alltså, dit ska ni åka om ni är här å far.

DÄR kan vi prata matmarknad med gediget utbud av bästa klass. Världstrevliga knallar som bjöd på både ost, korv, fjällröding, karameller, rökt kött, marmelader, marsipan, ostkaka, knäckebröd, olivoljor, bönchips, hemkokt kola, brända mandlar, sillburgare, serranoskinka, italienska ost, mögelostar, fetaostar, skördeostar, honung, glögg, kalvdans, nougat och ja gud vet allt!

När man är på marknad ska man ska ta sig tid att prata med utställarna inte bara hasta förbi och roffa åt sig ”gratis-plock” av det som bjuds även om det är trevligt att gå runt och provsmaka ditt och datt så är det snäppet trevligare att höra historierna bakom, vilka dom är, vilken tid och kärlek dom verkligen lägger ner i sitt mathantverk och så ofantligt många som tänker ekologiskt och närodlad, det är en ren fröjd och jag skulle kunna gå runt o mingla timvis, vilket jag också gjorde. Härliga bekantskaper som man knyter i samma veva. Jag återkommer till Ekerum i nästa inlägg, måste smälta alla intryck för dagen. Så länge får ni gårdagskvällens middag som jag plockade ihop tills maken kom hem. ”Gott-så-in-i-bombens-gott”… Och nu blir det SOV gott! :-P

Just de, nån som lyssnade på P4 Kalmar i eftermiddags runt kvar i fyra sådär? ;-) Mitt i allt där på marknaden så råkade jag komma med i direktsändning i radio också med Lennart Palm. Vilket energiknippe, han gjorde ett bra jobb där han rusade fram och snappade upp både de ena och det andra. Nä, nu är det god natt och sov gott Öland! Ses imorgon. Då ska vi vi gå på sköldpadds-museum och senare på kvällen hälsa på liemannen…


Är man på tur runt skördefesten så är det skönt att bara komma hem, lite trött i benen och svänga ihop en enkel men ack så god middag av ”dagens fynd”. Här blev det förstås skördeost som fick sällskap av hemkärnat smör & flingsalt på pumpernickel. En trevlig liten förrätt medan potatisen till laxen kokar.

Varmrökt lax och kalla såser kan aldrig bli fel. Här hittade vi två såser inne på Nisses fisk som vi provade. Romsås kan man göra vansinnigt goda själv men man måste smaka sig fram bland utbudet också, särskilt om det är fiskhandlaren själv som rekommenderar. Klart godkänd. Den andra såsen som hette ”favoritsås”, var lite söt i smaken och påminde mycket om remouladsås, fantastiskt god, den tycker jag ni ska prova om ni stöter på.

Ölandsost - skördeost med smak av pepparrot

Nisses fisk (facebook-sida)

Borgens romsås (finns att köpa på Nisses Fisk)

Blomlöfs rökeri favoritsås  (finns att köpa på Nisses fisk)


Varmrökt lax från Nisses Fisk i Borgholm… Vissa gillar ändbitar och vissa gillar mittbitar, då får man liksom ta bägge två! ;-)


Skördeosten gör sig exemplarisk ihop med en bit pumpernickel och hemkärnat smör förstås.


Pressad citron på en god bit varmrökt lax är som heaven… Behövs egentligen inte mer!


Det var gårdagens middag de från allehanda skördefest-inköp.

Skördeveckan är här!


Förtrollningen är här, skördeveckan är kommen!

”Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo
Nu ska du se hur det hela går till
bippity-boppity-boo

Salagadoola mechicka boola bibbidi-bobbidi-boo
Du ska till balen det är vad jag vill
bippity-boppity-boo

En Salagadoola blir en mechicka booleroo
Men jag trollar igen för dig min vän
så bippity-boppity-boo”…

Ungefär så kan man sammanfatta skördefesten tycker jag! :-P  
Nån därute som planerar att åka över hit kanske?

Här får ni lite bra länkar och info om skördefestveckan här på Öland.


Älskade pumpor!


Jag har skörde-piffat äppelträdet här på gården med olika pumpor och pynt…


Lyktorna lyser fint när skymningen kommer…


Vad tycker ni? Lite höstmörker och tända marschaller på de?? ;-)