Resultatet efter söndagsmiddagens slottsstek i Crockpoten. Kom fram till att 1 timme per 350 gram kött ger en saftig, mör stek utan att tendera att bli pulledpork som bara faller sönder, utan som istället går att skiva upp tunt. Har du en stek på 1,5kg så dela 1500 på 350 så får du fram tiden. Har du en stek på 2kg så dela 2000 på 350 osv osv. Här har jag dessutom kört på hög i min Crockpot. (Hade inte riktigt tid att köra på låg men jag ska prova det också) Ställde den på fem timmar först men tog upp o kände på den efter lite mer än 3,5 timme och tyckte att den kändes lagom. Naturligtvis fungerar slow cooker olika men detta är ett litet riktmärke iaf.
Det blev så otroligt gott och även dagen efter att skiva och värma upp på en del stekkött tenderar att bli lite tråkigt och segt.
Det här behöver du :
ca 1,5 kg nötstek (fransyska)
1 gul lök
2 rödlök
10 små morötter
1 grönt äpple
5 dl vatten
5 ansjovisfiléer + spadet
2 msk ljus sirap
2 msk rödvinsvinäger
4 lagerblad
1 msk hela svartpepparkorn
Till såsen :
Grädde
1 msk kalvfond
Salt & peppar
Maizena + vatten till redning
GÖR SÅHÄR :
Skala lök och morötter och skär i grövre bitar. Morötterna kan vara hela om du har små späda. Klyfta upp ett äpple och lägg allt i botten på Crockpoten. Slå på vatten och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg steken ovanpå och på med locket. Vänd den en gång under tillagningen.
Sila sedan spadet till såsen och koka upp i en kastrull till hälften återstår. Smaksätt med en skvätt grädde, kalvfond, svartvinbärsgele och smaka av med salt och peppar.
Allt färdigt för att locket ska på. Stirra er inte blind på tiden här. 3,5 timme på hög slutade det på. Ska prova en annan gång att göra på låg också.
Efter 3,5 timme.
Såsen är en klass för sig och borde egentligen serveras med sked. Ojojoj!!!
Gjorde iordning en tallrik till mamma också och tog med hem gill henne! Det var uppskattat.