Sommarsallad
Nu i sommartider är torsdagssoppan utbytt mot matiga sallader och annat gott som passar bättre i värmen.
Jag tar ofta med sallad på en picknick i min minivariant av Wonderbag.
Wonderbag är ett företag i Sydafrika som tillverkar icke-elektriska långkokningspåsar, jag samarbetade tidigare med den svenska filial som fanns i Stockholm till för några år sen.
Det går förstås lika bra att ta med maten i en liten kylväska, jag brukar stoppa ner vatten infruset i små flaskor, så håller sig maten kall och jag får kallt vatten att dricka efterhand som de tinar under dagen.
Sallad med räkor och mozzarella 1 port
100 g skalade räkor
50 g mozzarella
5 cm gurka
3 cocktailtomater
Bladpersilja
Citron
Örtmajonnäs
½ dl av min hemgjorda majonnäs
1 msk crème fraiche
1 tsk pressad citron
1 msk hackad dragon
1 msk hackad gräslök
Flingsalt och peppar
Kallpressad olivolja
Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.
Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.
Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten.
Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.
Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.
Fler tips på goda sallader, såser och annat smått och gott att förgylla sommarens måltider med hittar du i de här kokböckerna:
Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Birgitta Höglunds bästa grilltips