Tomtens snabba jultips – Stekta äpplen med saffran

Lättfixat adventsfika

Idag bjuder jag och Tomten på en mycket god liten äppelrätt som passar fint till brunch, fika, mellanmål eller som en lättare kvällsrätt.

Jag blev bjuden på de här saffransäpplena hemma hos Lennarts dotter, som tillbehör till goda ostar.

På bilden ovan stekte jag några skivor av Skärvångens Eldost till, mycket gott.

Vill du baka något gott med saffran så hittar du i den här länken här mina bästa recept.

Saffransäpplen 1-2 port

10-15 mandlar eller hasselnötter

1 rött juläpple

2-3 msk smör

ev ½ tsk valfri sötning

½ pkt saffran

Lite flingsalt

Hacka mandlarna/nötterna och rosta dem i torr stekpanna.

Skär äpplet i tunna skivor och stek i smöret tillsammans med saffran och ev sötning på svag värme, tills de blivit lite karamelliserade.

Strö över mandlarna och smaksätt med lite smulat flingsalt, det harmonierar fint med äppelsötman.

Du kan förstås hoppa över sötningen om du vill. Servera äpplena ljumma med några skivor ost och timjan.

Fler goda tips till jul hittar du i mina kokböcker, den här länken går till dem alla på Bokus, de finns också i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan beställas hem till din lokala bokhandlare och alla kokböckerna finns att låna på Biblioteket.