Godaste kasslergratängen, allt-i-ett, direkt ur matberedaren

kasslergratäng
Den enklaste och godaste allt-i-ett-middagen är denna favorit med kassler. Det blir vansinnigt krämigt och gott och med en krispig sallad och knäckebröd till räcker denna ”låda” till minst 6-8 personer. Det enda ”jobbiga” moment är egentligen att skala potatisen, sen körde jag ner allt i matberedaren om vartannat. Så smidigt! :-P

En höst och vinterfavorit som även går att göra med överbliven julskinka! ;-)

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler (gärna ICA´s vinmarinerade)
1 purjolök
1½ liter gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk trocomare örtsalt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen, skölj purjolöken. Skär kassler i bitar så den går ner i matberedaren. Kör allt med skivtillbehöret på den tjockaste sidan. Varva potatis, purjolök och kassler. Allt går på ett par minuter.

Vänd ner i en ugnsfast form. Rör om och slå på gräddmjölken. Krydda med vitpeppar och trocomare örtsalt. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 175 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Riv över ost de sista 10 minuterna. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.

kassler_graätng_potatisgratäng

Spagetti med krämig kasslersås

kassler_recept_pasta_pastasås
En väldigt enkel och god pastasås är den här med kassler. Jag köpte vinmarinerad kassler som jag nämnt tidigare, den är så otroligt god! Bara strimla och vända ner i en god sås. Med philadelphiaost i såsen blir det extra krämigt, perfekt att ladda matlådor med.

Får du mat över, fyll små portionsformar, toppa med riven ost och in i ugnen så har du en vansinnigt god pastagratäng! Så gör jag ofta med just pasta och såser som blir över. :-P

4 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 pers
200 gram kassler
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1½ dl mjölk
1 förp philadelphiaost
salt & Peppar
Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär kasslern i mindre strimlor. Hacka den gula löken och vitlöken & fräs den mjuk i stekpanna. Tillsätt mjölk och rör ner philadelphiaosten. Låt koka upp. Vänd ner den strimlade kasslern. Låt puttra ihop nån minut. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar,

pasta_kassler_recept_kasslersås