Årets julgran och lite bilder

julgranen_2013
Nu äntligen är granen på plats här hemma. Nu får den stå tills den ”slokar”. Kungsgranar tappar ju liksom aldrig barren dom blir bara hängiga och ser lite trötta ut! :-P Och det är nog bara första veckan som man egentligen kommer ihåg att vattna den, sen glöms det bort och granen ser mer och mer hängig ut, men än så länge är det långt kvar dit. ;-)

Vi tog in våran i söndags och den är sååå fin tycker jag men maken till stingsligare gran har jag aldrig brottats med. Jag hade varit duktig förra året och lagt varje slinga och nät i separata påsar, pumlorna för sig och glittret för sig. Så duktig så… Men det ska ju ändå alltid krångla så man är helt genomsvett när granen väl är klar.

Jag höll på få ett smärre sammanbrott och hjärnblödning på samma gång när julgransfoten, en bastant grej i smide gick sönder och granen svajade fram och tillbaka och välte omkull både sig själv och mig och det rann vatten från foten över hela golvet och Kean tyckte jag hade en riktigt trevlig uppvisning där ett tag. Sen trasslade näten ihop sig iallafall trots mitt förutseende förra året… Efter mycket om och men och kilometerlånga svordomsramsor så blev den till slut klar… :-P

julgranskulor_glitter
De långa glittertrådarna är jag extra nöjd med, jag brukar hålla utkik efter det men har inte hittat det innan men i år så fanns de på ICA! ;-)

julpynt_granris
Även verandan blev lite julpiffat med granris och juläpplen till fåglarna.

pepparkakshus
Det här med pepparkakshus fick jag lägga ner i år då jag brutit vänsterhanden igen och det är totalt omöjligt att spritsa med höger som ni ser… Ett litet hemmabygge till köksfönstret men inte mer avancerat än så. Har ni fortfarande inte limmat ihop något hus hittar ni allt ni behöver och lite till under kategorin ”Pepparkakshus” HÄR >>.

pepparkakshus_annorlunda_knäckebröd_godis
Barnens godishus är även det ett hemmabygge, fast med vanligt, hederligt wasa-knäcke! De går de också.. ;-)

Joline pysslar i köket…

kristyrbokmärken
Ja det fejas och grejas och spritsas när Joline är i pysselfarten. Pepparkakor, pepparkakshus, kristyrfigurer med bokmärken och knäck kokas det med. Å fort går det! :-P Här kommer lite bilder på hennes senaste alster… Det lär bli fler… ;-)

Recept på kristyrsmet (räcker till 1 normalstort pepparkakshus) :
2 äggvitor
½-1 kork ättika
nästan 1 pkt florsocker (500g, beroende på äggvitornas storlek)

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggvitorna med elvisp till ett hårt skum. Tillsätt ättika och florsocker lite o taget tills du får en ganska tjock konsistens, den ska inte rinna, det ska bli hårda toppar när du ”drar” i den!

dekorera_pepparkakshus_godis
Många pepparkakshus blir det…

pepparkakshus_joline
Världens GODASTE pepparkakshus kanske? :-P

pepparkakshus_godis
Spritsa kristyr och limma godis är hon en fena på!

kristyr_bokmärken_figurer
Här har hon gjort kristyrfigurer med små bokmärkesänglar att hänga i julgranen.

knäck_microknäck
Och knäcken gick som en dans. Hon fick koka den i micron under uppsikt, sen tog jag bara ut den varma skålen och hällde upp smeten så fick hon sitta och pyttsa i formarna själv. Micronknäck gör på 7-8 minuter.

1 dl grädde + 1 dl sirap + 1 dl socker 
Blanda i en keramikskål och kör i micron på full effekt 7-8 minuter. Kolla så att den är färdig med kulprov. lätt som en plätt!

The post Joline pysslar i köket… appeared first on Kryddburken.se.

Ska ni baka pepparkakshus?


Har ni bakat något pepparkakshus ännu, eller funderar på det kanske? Här kommer mina allra bästa tips till alla pepparkaksbakare därute!

Om jag själv bakar nåt i år? Jodå! Det kommer, va så säker… ;-)

Mina 10 bästa tips : 

  1. Använd hemmagjord pepparkaksdeg, det tar inte lång tid att röra ihop och den är bra mycket mer hållbar i konsistensen än köpedeg.
  2. När du gräddar alla delar så ska du grädda dom lite för länge, dom ska bli lite brända annars mjuknar dom snabbt och huset viker sig!
  3. Torka gärna alla delar i ugnen på eftervärmen i ett par timmar…
  4. Skippa smält socker till monteringen, man bränner sig bara å det är ett fasligt kladd o spill…
  5. Dekorera alla delar med kristyr INNAN du sätter ihop huset.
  6. Använd kristyrsmet med äggvita, florsocker och ättika att limma ihop huset med! Huset håller till nästa jul…
  7. Köp inga dyra spritsar, de mest hållbara är strutar av bakplåtspapper, dom spricker aldrig och du kan ha många olika för varje färg!
  8. Kosta däremot på dig några metalltyllar, de kostar inte många kronor men blir så mycket bättre & dessutom roligare att spritsa med!
  9. När huset är ihoplimmat och allt är på plats, låt det torka. Sen sätter du en sista hand vid dekoren och fixar till skarvar, taknock, istappar och husknutar!
  10. Nu när huset är 100% färdigt är det bra om du använder en ljusslinga eller likande som du sätter inuti huset, självklart för att det ska lysa fint men också för att det håller huset torrt av värmen från slingan.

Bilder på bygget och dekoration av huset ovan >>


Pepparkakskrona, se hela inlägget här >>


Allt du behöver veta om kristyr, recept och spritspåsar, läs här >>


Pepparkakshus har dessutom en egen kategori här på Kryddburken,
här hittar du mer bilder, inlägg och inspiration >>

The post Ska ni baka pepparkakshus? appeared first on Kryddburken.se.