Pepparkaksrulltårta


 
Pepparkaksrulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
2 msk fil eller yoghurt
 

Fyllning:

100 gr vit choklad
100 gr Philadelphiaost
2 dl grädde
 

 

Smält (vit choklad, låt svalna lite.

Vispa ihop Philadelphiaost och grädde.

Blanda ner chokladen.

 

Vit marsipan.

Dekorationer i sockerpasta eller modelleringschoklad.

http://www.strosselannat.se/sockerdekorationer/figurer/culpitt-sugardecorations-printed-christmas-pk16.html

http://www.strosselannat.se/choklad/modelleringschoklad/


             Tillagning                

1. Sätt ugnen på 250°.
2. Vispa ägg och socker poröst.
3. Blanda de torra ingredienserna väl. Rör ned dem i ägg- och sockerblandningen. Rör till sist ned filmjölken eller yoghurten.
4. Bred ut smeten på bakplåtspapper som ligger på plåt.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
6. Vänd rulltårtan på ett rent bakplåtspapper. låt svalna.
7. Vispa grädden, bred ut fyllningen på rulltårtan, spara lite till utsidan om du skall täcka den med marsipan.. Rulla ihop och lägg i kylen.

Dekorera efter önskemål.
 
Förra årets rulltårtor:
 

 

Kladdigt och gott till kladdkakans dag!

kladdkaka
Imorgon är det alltså ännu en dag i kalendern då vi firar mat eller bakverk, ganska roligt tycker jag när vi kan lyfta fram det goda här i livet! :-P Det är den mest googlade kakan på nätet så det är ju inte konstigt att den behöver en egen dag. Här kommer några tips från mig.

kladdkaka_mia_öhrn
Denna kladdkaka är mitt absoluta favoritrecept bland alla kladdkakor och får högsta betyg av de jag provat, ni hittar receptet HÄR >>

kladdkaka_receptKladdkakemuffins, recept HÄR >>

kladdkakor
Kladdkaka med rice krisp, recept HÄR >>

kladdkaka_mörk_choklad
Kladdkaka med nougat, recept HÄR >>


Mintkladdkaka med polkaströssel, recept HÄR >>

kladdkaka_pecannötter
Kladdkaka med pecannötter, recept HÄR >>

Punschrullar (Dammsugare)

punschrullar_dammsugare_recept_kaka_sockerkaka_arrak
Små söta kondisbitar kan ju lätt slinka ner när man är ute och fikar. En favorit hos mig är dammsugarna, följt av nöttoppar och mazariner… :-P Dessa är enklare att göra själv än man kan tro och de blir så mycket godare och inte alls torra som en del kan vara ute på konditori.

Prova att smaksätta degen med mjuk pepparkaka, eller saffranskaka nu framåt jul, det blir kanongott och då kan man ju använda vit eller röd marsipan. Jag gjorde ett gäng klassiska häromdan i alla fall och här är mitt recept.

Dom funkar dessutom perfekt att frysa ner om man vill. :-P

ca 25 st
Det här behöver du :
300 gram sockerkaka (gärna gårdagens)
1 dl strösocker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 gram smält smör
1 tsk arraksarom (Dr. Oetker)

2 marsipanlock
Ljus mjölkchoklad

GÖR SÅHÄR :
Bryt ner sockerkakan i bitar i matberedaren. Finhacka till smulor. Tillsätt socker, kakao och vaniljsocker. Smält smöret, tillsätt arrak och rör om så allt blandar sig. Häll över kakdegen och arbeta ihop till en fast deg. Forma till tumtjocka rullar ovanpå marsipanen och rulla ett varv. Skär med vass kniv och fortsätt på nästa rulle. Skär dom sedan i ca 4 cm långa bitar och doppa ändarna i smält choklad. Låt stelna. Jag förvarar sen dessa i plåtburk med bakplåtspapper i kylen.

recept_dammsugare_punschrullar_arrak
Mixa allt i matberedaren så går det snabbt och smidigt.

dammsugare
Låt gärna degen ”svälla” lite i kylskåp före du lägger ut den på marsipanen.

hemmagjorda_dammsugare_punschrullar
Forma till avlånga rullar och rulla ihop marsipanen ett varv. Skär av och fortsätt med nästa rulle. Färdiga marsipanlock (använde 2 st) tycker jag är kanon för jag orkar inte stå å kavla tunt men det kan man ju göra om man vill. ;-)

punschrullar_recept_dammsugare
Skär rullarna i bitar.

dammsugare_punschrullar_recept
Och doppa i choklad. Låt stelna.

Halloween pumpa-cupcakes

halloween_pumpa_cupcakes_bakelse_muffins
Nu ska ni få se våra söta små pumpa-cupcakes vi gjorde igår! Riktigt roligt att sitta och pyssla med barnen och fantasin får flöda. Det blev många olika varianter och så ruskigt goda. Jag gjorde en morotskaka-smet och en frosting på philadelphiaost… Kan inte bli godare, min favoritkaka i ny tappning!

Vad tycker ni om Jolines makeover då? Scary white lady….!!! :-P
Hon är väldigt duktig med smink och kan sitta framför spegeln i timmar för att bara prova nya penslar, ögonskuggor, eyelines och hon överraskade stort när vi fick se det färdiga resultatet. Halloween-discot hade ju dessutom en tävling om bästa utklädnad… Hur det gick för Joline kan du läsa längst ner i inlägget. ;-)

10 – 12 st små
Det här behöver du :
3 ägg
2 dl socker
1 dl finriven morot
¾ dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära

GÖR SÅHÄR :
Vispa äggen och sockret poröst, vänd ner riven morot. Sikta ner dom torra ingredienserna och rör försiktigt smeten slät. Fyll 12 muffinsformar. (Jag använde silkonformar) Grädda i 200 grader ca 15 minuter.

Frosting 
50 gram philadelphiaost
ca 2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Hushållsfärg (röd + gul)

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop färskosten med florsocker, vaniljsocker och hushållsfärg. Blir frostingen för lös använd mer florsocker.

Dekorera med frosting, grön marsipan, salta pinnar o ev. kokos.

muffins_cupcakes_halloween_pumpa

halloween_cupcakes_pumpa

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup
Jolines halloween-makeover igår till discot… ;-) Många timmars förberedelser, utprovningar av smink och blod och sår… Klänningen har hon köpt själv med grymt snygg korsett och blodfläckar på.

joline_nilsson_öjkroken_halloween_utklädnad_smink_makeup_fest
JA – HON VANN!!! :-P :-P :-P

Mockarutor, höga och med mycket glasyr!

mockarutor_recept_långpanna
Jag bakade mockarutor för det är något som alltid går åt när det kommer oväntat besök. Dom är perfekta att frysa in och bara ta upp när tillfälle kräver. Tycker själv dom är extra goda när dom är lite halvtinade också! :-P
Det här receptet ger höga och saftiga rutor, glasyren är tilltagen i överkant, eller i mitt tycke som ” det ska va” – rejält med glasyr. ;-)

Nu ska jag börja klura ut vad fredagens meny ska innehålla, det är ju nån som råkar fylla år då… :-P Smörgåstårta ska det bli i alla fall och en lite festlig dessert!

Tips på dessert som passar efter smörgåstårta!? Behöver verkligen inspiration så vad hade NI velat ha?

Det här behöver du : 
150 gram smält smör
1½ dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Glasyr : 
125 gram smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
6 – 7 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Häll till sist i smör/mjölken. Vänd runt. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form. Mindre än en långpanna, jag använder här en form ca 25 * 35 cm.
Grädda i 175 grader c 20 – 25 min.

Koka under tiden upp glasyren. Smält smöret och dra av från plattan. Rör ner övriga ingredienser. Innan jag häller den över kakan låter jag den svalna något och sticker små snitt med en kniv huller om buller så det blir små hål, då får du en extra-extra saftig kaka! ;-) Avsluta med att strö över kokosflingor. Låt svalna innan du skär upp i rutor.

mockarutor_kärleksmums_snoddas
Mockarutor, snoddas, kärleksmums… Finns det fler namn? ;-)

Malted milk funfetti blondies
 
Ingredienser
• 115 gr smör, smält och något svalnat
• 2,4 dl farinsocker
• 1 ägg
• 2 tsk vaniljextrakt
• 5,3 dl mjöl
• 1,2 dl Malted milk powder
 
• 1/2 tsk bakpulver
• 1,4 dl vita choklad chips
• 0,6 dl färgglatt strössel

Jag gjorde dubbelsats till Ikeas lilla avlånga bakform.

1 Värm ugnen till 175 ° C. Fodra formen med bakplåtspapper.
2 I en stor skål blanda smält smör, farinsocker, ägg och vanilj. Vispa tills slät.
3 Tillsätt mjöl, Malted milkpowder och bakpulver i skålen. Med hjälp av en gummi spatel, rör om tills den är ordentligt kombinerad (smeten blir mycket tjock).
4 Vänd ner vita choklad chips och strössel.
5. Fördela smeten i formen. Grädda i 25 minuter, eller tills en provstickan är ren.
 
Spenatkaka med cream cheese frosting

http://momwhats4dinner.com/spinach-cake/
 
Vad du behöver:
3 ägg
1 tsk vanilj
 3 1/2 dl socker
170 gr färsk spenat
•1,8 dl olja
2 msk citronsaft
4,8 dl mjöl
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt

 Cream cheese frosting:

25 gr Cream cheese (jag tar mer än 25 gr)
60 gr vegetabiliskt mjölkfritt margarin, mjukt
1 tsk vanilj
1-3 dl florsocker
                                            
                                             Vispa ihop.

Beskrivning:

Ta bort stjälkar från spenat om de är för grova. Puréa spenaten i matberedare eller mixer till puré och det ser ut som barnmat, tar några minuter så ha tålamod.

Vispa ägg och socker tills ljust och krämig. Tillsätt olja, citronsaft och 1 dl spenatpuré, blanda väl.

I en separat skål vispa ihop mjöl, bakpulver och salt och blanda i spenatblandningen.
Häll i smord form ca 33x23 cm.

Grädda på 175°c i ca 30 minuter, kontrollera med tandpetare. Låt svalna i pannantills helt sval.
Bred på cream cheese frostingen




Jordgubb/rabarber rutor
 
http://www.afarmgirlsdabbles.com/2012/04/17/strawberry-rhubarb-crumb-bars/

Strawberry rabarber Crumb Bars 16-20 st

Ingredienser
Strösslet:
115 gr saltat smör, smält, plus rumstemperatur smör för formen
1,8 dl packat farinsocker
3 dl mjöl

Fyllning:
225 gr rabarber, skuren i bitar
225 gr jordgubbar, skalade och skivade
2 msk.socker
0,6 dl mjöl plus 3 dl mjöl
3/4 tsk. bakpulver
175 gr smör, rumstemperatur
3,5 dl strösocker
3 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt

Värm ugnen till 175 °. Smör en 23 cm kvadratisk bakform och fodra med bakplåtspapper. Smöra och mjöla, knacka ut överflödigt mjöl. Ställ åt sidan.

Strösslet:
Vispa ihop smör och farinsocker.Tillsätt mjöl och blanda med en gaffel tills stora smulor bildar. Ställ i kylskåp tills den ska användas.

Fyllning:
I en medelstor skål, kombinera rabarber, jordgubbar, farinsocker och 0,6 dl mjöl.

I en annan skålblanda ihop 3 dl mjöl, bakpulver.
I en stor skål, med hjälp av en elvisp, vispa smör och socker tills ljust och fluffigt.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda i vanilj, sedan mjölblandningen.
Bred smeten i formen.
Toppa med rabarber-och jordgubbsblandningen, sedan toppa med strösslet.


Grädda tills gyllene i ca 50-55 minuter. Låt svalna helt i pannan.
Skär i rutor och pudra evt med florsocker.
Servera som den är eller med lite vispad och sötad grädde.

 

No Bake Peanut Butter S’more Bars
 
No Bake Peanut Butter S’more Bars
 
Ingredienser:

Kexlager:
 
225 gr smör
250 gr jordnötssmör, smooth
2 tsk vaniljsocker
5 dl kexsmulor typ Digestive
5 dl florsocker (jag minskade dock på sockermängden)
Peanut Butter Chocolate Layer:
250 gr choklad
0,6 dl jordnötssmör
3,6 dl mini marsmallows

1. Smält smör och jordnötssmör och rör tills slätt. 
 
2. Tillsätt vanilj, kexsmulor och florsocker, blanda väl.
3. Sprid ut i en form ca 23x23 cm klädd med bakplåtspapper. 
4. Chocolate Layer: Smält ihop choklad och jordnötssmör. Rör tills slätt.
5. Häll över kexbotten i formen och bred ut i ett jämt lager.
6. Vänta i ca 5 minuter innan du strör på mini marshmallows.
7. Placera i kyl i 20 minuter.
8. Servera som de är eller placera under grill i ugnen i 30 sekunder för en grillad yta.
Copyright © YourCupofCake
 
White chocolate mud cake w. strawberry ganache


Recept på kakan finns här:
 
Jordgubbsganachen är vit chokladganache som jag tillsatt frystorkat jordgubbspulver som kan köpas här:
 
Rosetten gjorde jag enligt denna video: