Långkokt köttfärssås 2-3 port
800 g köttfärs, jag hade älg
100 g smör
1 liter strimlad rödbetsblast (spenat eller vitkål går också bra)
4 dl tärnad zucchini
2 finhackade, gula lök
250 g cocktailtomater i bitar
2 dl chilisås
1-1½ msk torkad timjan
Salt och grovmald svartpeppar
2 dl buljong eller vatten
Bryn köttfärs och lök så det får lite färg, tillsätt övriga grönsaker och låt puttra ett tag.
Krydda med salt, peppar och timjan, rör ner chilisås och buljong.
Låt puttra på låg värme i ca 1-2 timmar för godast resultat.
Rör då några gånger under tiden så det inte bränns fast, späd eventuellt med mer vätska.
Här följer tips på mer miljövänlig tillagning:
Har du en Wonderbag så ställ ner grytan på ett underlägg i bagen när köttfärssåsen kokat 15 minuter under lock.
Lägg på tyglocket, knyt igen och låt laga klart på eftervärmen, helt utan elektricitet, i ca 8-10 timmar
Har du en elektrisk slowcooker, typ Crock-Pot eller Nordic Cooker:
Jag bryner först färs och grönsaker, kryddar och gör klart allt i en stekgryta.
Flyttar sen över såsen till slowcookerns gryta, ställer in på låg effekt och kokar i 6-8 timmar.
Jag föredrar att bryna alla ingredienser innan jag stoppar dem i grytan för att det ger mer smak till såsen.
Vill man göra det riktigt enkelt och mer miljövänligt går det att blanda allt till såsen direkt i slowcookern och sen sätta på kokning.
Rör då om oordentligt ett par gånger under koktiden.
Gott till är brynt vitkål, blomkålsris eller bara en grönsallad.
Resterna av köttfärssåsen värmde jag i stekpanna med två ägg, det blir riktigt gott och mättande.