En god LCHF soppa med lite sting i!
LCHF fisksoppa med sting
Portioner: 4 st
Ingredienser
2 msk smör
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 fiskbuljong
2 dl paprika och chili crème fraiche
4-5 dl grädde
400 g fryst lax
2-3 dl frysta grönsaker efter smak och tycke, jag använde ärtor, majs och paprika blandning.
Citronpeppar
Så här gör man
Börja med att fräsa vitlök och löken i smör. Tillsätt sedan en buljongtärning och lite vattne.
Häll sedan i créme fraichen, grädden och laxen, som du har skurit i tärningar. Smaka sedan av med citronpeppar.
Tillsätt sedan grönsakerna och servera!
En jätte god lchf laxgratäng som passar både till lunch, middag och fest!
LCHF Laxgratäng
Tid: ~40 minuter
Portioner: 6 st
Ingredienser
600 g laxfilé utan skinn
Salt
Citronpeppar
300 g räkor med skal
170 g kräftstjärtar
4 dl crème fraiche
1 dl riven ost
1½ msk tomatpuré
1 dl hackad dill
1 krm cayennepeppar
½ tsk sambal
1 vitlöksklyfta
Gör så här
Börja med att smörja en ugnsäkerform och lägg i dina laxbitar. Salta dem sedan och ha även på lite citronpeppar. Lägg sedan över aluminiumfolie och låt dem förgräddas i ca 10 minuter på 200 grader.
Vispa sedan din crème fraiche med hjälp av en elvisp så den blir relativt fast. Skala sen räkorna och hacka dom ganska grovt. Blanda sedan räkorna, ost, tomatpuré, kräftstjärtar, sambal, dill cayennpeppar, pressad vitlök och lite salt med din vispade crème fraiche – tills det blir en riktig gubbröra! Applicera denna härliga röra sedan på laxen och låt det här grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter!
En god och enkel currykyckling som passar utmärkt som en LCHF-rätt..
Currykyckling á LCHF
Tid 45 minuter
Portioner: 3 st
Ingredienser
4 kycklingfiléer
Smör
3-4 vitlöksklyftor
2-3 tsk curry
½ tsk salt
1-2 tsk sambal oelek
8-10 stora färska champinjoner
1 liten purjolök
3-4 dl grädde
1 brk crème fraiche, ca 150 g
Gör så här
Börja med att skiva champinjonerna och strimla purjolöken. Stek dem sedan i smör och lägg över dom i en bunke.
Dela sedan kycklingen i mindre bitar och smält smör i en stekgrytta. Lägg i curry, sambal oelek, salt och vitlök, fräs till kryddorna.
Lägg sedan i kycklingbitarna och bryn dom. Tillsätt grädden och låt det sen småputtra under lock i 35-40 minuter.
Tillsätt sist crème fraichen och låt koka upp. Servera med broccoli, blomkål eller några andra kokta grönsaker.
En snabblagad och enkel korvgratäng som nästan inte innehåller några kolhydrater.
Korvgratäng á LCHF
Tid 25 minuter
Portioner: 4 st
Ingredienser
400g falukorv
200g riven mozzarella
1 burk med 185 gram ICA:s basilikapesto
½ gul eller röd paprika
Pizzakrydda
Svartpeppar
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Skiva sedan falukorven och placera dom i en smörad form på rader, om du är osäker så kika på bilden.
Ta en rejäl klick med pesto på varje korvbit.
Hacka sedan paprikan i små bitar och strö över korvbitarna. Avsluta sedan med parmesanosten och kryddorna.
Låt det grädda i 15 minuter. Om du har grill funktionen på din ugn så kan du byta till det när det är ca 5 minuter kvar.
Servera med en fräsh sallad!
En snabblagad och god Köttfärskalops för de som går på LCHF-dieten men passar funkar även för icke-lchf:are!
LCHF Köttfärskalops
Tid 25 minuter
Portioner: 4 st
Ingredienser
500 gram nötfärs
2 dl vispgrädde
50 gram smör
½ lök
½ morot
Salt
Vitpeppar
Kryddpeppar
Lagerblad
1 mörk oxbuljong/köttbuljong
Soja
Gör så här
Börja med att steka färsen och löken i smöret. Krydda sedan med salt, vitpeppar och kryddpeppar.
Häll sedan i vispgrädden och lägg i lagerbladen.
Efter att du har skalat, skivat och haft
Skala och skiva morötterna. Ha sedan ner dom och låt detta koka ihop i ca 20 minuter. Avsluta med lite soja, mest för färgens skull.
Servera gärna med sallad eller broccoli. För de icke LCHF-ätarna så passar ris till!
En smarrig gräddtårta på LCHF metoden. Kan varieras!
Gräddtårta á LCHF
Tid 30-40 minuter
Portioner: 10 st
Ingredienser
Tårtbotten:
4 ägg
4 msk sukrin
25 g smör
½ dl pofiber
¾ dl kokosmjöl
½ dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
½ tsk äkta vaniljpulver
Vaniljkräm:
4 äggulor
½ dl sukrin
1-2 tsk äkta vaniljpulver
½ dl vispgrädde
125 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl hallon
Gör så här
Börja med att vispa ägg och sukrin luftigt. Smält sedan smöret och ha i grädden.
Passa sedan på att blanda alla andra ”torra” ingredienser.
Sen vispar du smör/grädden i äggsmeten och vänder försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Slå upp smeten i en smörad och kokosflingbröad springform.
Låt det grädda i ugnen i ca 25 minuter på 175 grader.
Stjälp upp och låt det sedan svalna, och passa på att ordna med vaniljekrämen.
Lägg dina äggulor i en tjockbottnad kastrull och slå i alla ingredienser förutom smöret. Låt det här koka upp under vispning och var nogrann! Det bränner lätt. När du tycker att smeten är tillräckligt tjock så drar du bort kastrullen från plattan och vispar i smöret tills du får en blank kräm. Smaka av med vanilj.
Dela din färdiga kaka i två delar och bre vaniljkräm mellan kanan och vispgrädde runt om och på.
Dekorera med dina hallon och servera!