Gofika
Den här mjuka pepparkakan har blivit en favorit hos mig till julen.
Vi firar den ju sen några år nere i Turkiet, så även i år.
Jag har varit hemma i Östersund senaste veckan och firat lite förjul med nära och kära, men på måndag styr vi kosan söderut igen.
Jag föredrar att baka kakor helt utan sötning numer, man känner vaniljen och kryddorna mycket bättre när inte allt bara smakar sött.
Så prova dig fram, du kanske inte heller behöver så mycket sötning i kakorna längre?
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa/zucchini, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat och låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl.
Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt så kommer kryddsmakerna fram mer.
Häll upp smeten i en smord ugnsform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter.
Låt kakan svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.
Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.
Julklappsreklam
Idag tipsar jag om goda vännen och kollegan Therese Renåkers fina servetter som passar perfekt både till jul- och nyårsbordet.
Fram till julafton får du 25% rabatt på hela varukorgen i hennes webshop AllMyTesign där hon säljer sina egendesignade servetter, mandalatavlor och enkaustiktavlor.
Erbjudandet gäller till och med den 24/12 2018. Ange rabattkod ”julklapp25” i kassan.
Tavlorna är fantastiskt vackra, så ta en njutbar tur härinne i tavelgalleriet i lugn och ro.