Var är fettet, SLV?
Häromdagen lanserade Livsmedelsverket sin nya tallriksmodell.
Nu trodde jag och många att det äntligen skulle bli en modell som man kan äta och leva med i många år, om man vill få ett hälsosammare liv.
Tyvärr, det blev besvikelse igen, i dubbel bemärkelse…
De har nämligen skapat två olika tallriksmodeller den här gången, en för de som har ett aktivt liv och en för de som av olika anledningar inte rör sig så mycket.
Tallrikarna består båda av protein i form av kött, fisk, ägg, bönor, tofu, m.m.
Kolhydraterna är rikt representerade via bröd, potatis, pasta, ris, rotfrukter och grönsaker.
Men den essentiella, livsnödvändiga, komponenten fett lyser med sin frånvaro på båda tallriksmodellerna.
Visst får vi i oss en del fett via kött, fisk och ägg, men enligt de bilder som SLV låter illustrera sin syn på hur vi bör äta, så skulle jag vara hungrig bara ett par timmar efter maten igen.
Tyvärr var de här nya rätterna lika fettskrämda som tidigare, som du ser av bilden nedan även väldigt proteinsnåla.
Här nedan ser du några exempel på de rätter som jag ätit, njutit och mått gott av nu i 7 år med glutenfri LCHF.
Jag är piggare än på många år, vill aldrig tillbaka till hur jag mådde när jag åt mer enligt SLVs rekommendationer, med en hög halt kolhydrater enligt tallriken ovan.
Här kan du läsa vad Ann Fernholm skriver om sina blodfetter efter 10 år på lågkolhydratkost.
Det ser ut som om även hon mått riktigt bra av att gå på tvärs mot myndigheternas anvisningar, eller hur?
Klicka på bilderna nedan om du vill provlaga mina recept.