Boktips: Brödberoende

Nu äntligen har jag fått läst boken Brödberoende av Hjärtläkaren William Davis.
Du hittar den på adlibris och Bokus

Boken bekräftar mycket av det som jag själv studerat mig fram till via internet och mina slutsatser jag dragit av de studierna och min egen upplevelse på egen kropp. Den bekräftar att spannmålet/vete/gluten är den absolut i särklass största boven av alla  bovar i ohälsodramat. Den leder den tävlingen med hästlängder.

Det skadar aldrig att läsa mer om sådant man upplever sig veta, detta stärker alltid ens förståelse .

Han börjar med att berätta om vetets utveckling genom årtusenden och den skrämmande utveckling den genomgått bara de sista femtio åren. Vilket gör att dagens vete är långt ifrån det vetet som våra mormödrar och farmödrar bakade med. Det är tom lika stor skillnad på det gamla vetet och det nya som det är mellan oss och chimpanserna. Vi ser ju förvisso skillnaden med ögonen , det gör vi kanske inte lika väl på gammalt vete och nytt vete om man inte vet vad man ska titta efter…

Uttrycket så som sädesfälten böja sig för vinden… då var de över en meter långa numera är de ca 40-60 cm..
Sedan är de så förädlade att de första kromosomerna vetet började  med  för 10.000 år sedan var endast 14 till antalet nästa 28 osv…, vetet har förmågan att behålla alla kromosomerna från  både “mor och far”.

Han går väldigt väl igenom glutenets beskaffenhet och vad det gör med oss.
Han  menar på att vetet/spannmålet har en både immunologisk och neurologisk effekt på oss.
Han går väl igenom hur det kommer sig att vetet/spannmålet/glutenet ger en beroende effekt i hjärnan dvs  bildar opiater. man förstår precis sammanhangen, och varför så många upplever och säger inom lchf att det svåraste att sluta med är bröd.
Man tom upprätthåller det i viss mån genom att fortfarande köpa lågkolhydratsbröd med vetemjöl och vetegluten extra tillsatt, man äter också gärna sina finncrisp och eller ryvita…

Han går fantastiskt utmärkt igenom “kolesterol sammanhangen” och även där får man en klar bild om vad som klaggar igen kärlen och inte är det fett. Han nämner i det avnittet att kött o fett innehåller triglycerider men det gör inte kolhydrater och där uppstod misstaget att varna för kött o fett.  Det som händer kort är att äter man triglycerider så tillverkar inte kroppen det, äter man kolhydrater så stiger den produktionen i taket…
Han kallar det leverns alkemi de novo lipogenis,  levern som omvandlar socker till triglycerider som sedan paketeras till VLVL-partiklar som lägger sig som gröt på kärlens väggar…

Det enda kapitlet jag undrar över är när han pratar om sur och basisk föda, dvs att kött är surt och skapar sura kroppar och grönsaker är basiska och balanserar upp en sur kropp, vi ska vara basiska. I detta kapitel nämns flera folkslag som äter så, men inte ett ord om inutierna som icke torde fått någon basisk föda att tala om…
Detta kapitel håller jag mig tveksam till, om inte någon annan kan få mig att förstå.

Han avslutar med de traditionella recepten och säger också att han tycker vi ska hålla nere mejerierna  allt utom osten.
Smör lyfter han inte fram, utan bara ost. Jag vidhåller min förståelse att obehandlade mejerier är av nytta för oss och det kan vara därför han nämner ost, för en del ostar görs ju av opastöriserad mjölk, så som Gruyere och Appenzeller. Då får vi konserverad obehandlad mjölk med alla näringsämnen kvar ;)

Några kul rader i boken som får avsluta recensionen är angående att  fasta är enklare än du tror , då jag ju praktiserar detta fastande måste detta nämnas:
Förmågan att fasta bekvämt är naturligt, oförmågan att inte kunna uthärda mer än några timmar utan kaloritillskott, innan man maniskt söker efter det, är onaturligt.

Köp boken, läs boken och ge bort boken!

 

 

 

 

Bloggar etiketter: ,

BBC dokumentären del 2 – The men who made us fat

BBC dokumentär del 1 om “The men who made us fat”

Hoppas denna dokumentär snart sänds på svensk tv.
En serie som i alla fall sänds  på BBC i England! Alltid något.

Intressant att smala människor innehåller så mycket fett… för många innebär smal= hälsa, tyvärr är det inte så.
Troligtvis har de det värre för de går i tron att de är hälsan själva… Det är kanske därför smala ändå får diabetes…
Är man fet och överviktig vet man att man inte är det och har åtminstone en chans att göra någon och upptäcka vad som är rätt mat ;)

 

 

 

Bloggar etiketter:

Mat & Hälsa tidningen no 2

Snart kommer Mat & Hälsa nummer två och där finner ni några av mina tårtrecept ur bakboken!
Kul att få bjuda alla läsare på lite goda tårtor inför sommarens festligheter!

Ni som ännu inte valt att prenumurera på den kan fortfarande gör det för endast 98 kr för 4 nummer!

Nästa nummer innehåller bla.
”Mat för lata dagar”, ”Lågkolhydratkost för barn”, ”Tio superläckra och nyttiga sommartårtor”. Det är några av rubrikerna i andra numret.
Men vi skriver om mycket mer – om kokosfett, om mindfulness, om barfotalöpning och om Pia som blev frisk från sin svåra tarmsjukdom.

Utkommer torsd 14/6 i butikerna. 

 

/em

Bloggar etiketter:

Video om fetma no 7 – The skinny on obesity

Bloggar etiketter:

Video no 6 om fetma – The skinny on obesity

Bloggar etiketter: ,

Video no 5 om fetma – The skinny on obesity

Bloggar etiketter: ,

Video no 4 om fetma – The skinny on obesity

Bloggar etiketter: ,

Video no 3 om fetma – The skinny on obesity

Bloggar etiketter:

Video no 2 om fetma – The skinny obesity

Bloggar etiketter: