Sol, surf & vind
Som vanligt brukar jag smita iväg på semester utan att det märks här på bloggen. Tur att det går att tidsinställa och schemalägga sina blogginlägg :) Denna gång har vi varit iväg en vecka till Grekland. Jag har inte varit där sedan 2001 då jag var där med en av mina bästa tjejkompisar. Denna gång […]
Rotselleriplätt med korvsallad
Jag hade en bit rotselleri hemma i kylskåpet som såg ut att behöva tillagas ;) Så jag hittade på denna lilla rätt. En variant på rösti toppad med en korvsallad :) Rester kan onekligen piffas upp och bli nya roliga, lättlagade och mättande rätter. RECEPT (1 portion) Plätt 2 ägg 2 dl grovt riven rotselleri […]
Somrig förrätt med färsk sparris
God morgon! Nu ska du få recept på en god förrätt som även funkar fint att göra ett större lass av och då äta som tillbehör till en grillad kött- eller fiskbit. Förra helgen var vi ute på landet och åt middag med mina föräldrar. Förrätten lagade vi tillsammans och den blev supergod. Enkelt och […]
Gästrecept – mammas goda biffar!
Förra helgen var vi ute på landet, där mamma och pappa nu är för att spendera sommaren. Mamma ville att jag skulle ge förslag på mat som passar lågkolhydratkost, eftersom det kanske ibland kan vara svårt att veta exakt vad jag och min sambo äter. Jag föreslog en lättlagad favorit, nämligen mammas goda pannbiffar. Eftersom […]
Sommarbrunch
Idag tänkte jag lyxa till det lite och göra en somrig brunch. Att sitta länge och äta och inte behöva stressa är verkligen så skönt. Här får du tips på lite grejer att servera till en brunch. Jag blandar varmt och kallt och både protein, grönsaker och lite bär. Bra fetter får du så klart […]
Veckans helgfika – mjuk rabarberkaka med kokosgrädde
Fredag och dags för veckans fikarecept! Det blev verkligen ingen stor rabarberskörd i år. Jag tror att vår rabarber blir helt skuggad av vinbärsbuskarna som breder ut sig mer och mer, så jag får se till att fixa lite mer ljusinsläpp till nästa år. Men, det blev i alla fall några små stjälkar att skörda […]
Äggburgare – årets äggrätt 2017?
En kul variant på hamburgare eller macka är att göra brödet av ägg. Låter det konstigt? Läs vidare så får du ett påhittigt recept på min äggburgare med grönsaksbiffar och kall sås :) Denna rätt kommer dessutom vara med i tävlingen årets äggrätt 2017. Jag var ju med som en av finalisterna i den tävlingen […]
Perfekt sommarlunch :)
God morgon! Vad sägs om en ljummen sallad till lunch idag? Grönsaker är alltid gott och så här på sommaren är det extra kul eftersom det finns så mycket färska goda grönsaker. Gott dessutom med kall eller ljummen mat som lunch istället för en bastant måltid. För att öka på fettintaget toppar jag gärna med […]
Lucka 7 – Morotslåda
Morotslåda

Morotslåda från LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Finsk julmat

Morotslåda är en rätt som funnits med på nästan alla julbord under mitt nu 54-åriga liv.

Min finlandssvenska mamma hade med den traditionen från sitt barndomshem i Pargas.

Här har jag gjort om lådan till ett mer LCHF-anpassat recept, med keso istället för ris, inget vetemjöl och med betydligt mindre sötning.

För dig som liksom jag har rötterna i Finland och uppskattar rotsakslådor, hittar du här på bloggen ”Mammas delikata mat” en kålrotslåda à la LCHF.

Morotslåda 4 port

2 stora morötter

2 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

1 krm riven muskot

Salt och peppar

ev 1 tsk honung eller björksocker

Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.

Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde. Rör om ordentligt så det blir en slät smet.

Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning. Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.

Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.

Servera morotslådan med skirat smör. Kokt julskinka, prinskorv och köttbullar smakar gott till.

Det här receptet kommer från min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Den svenska upplagan är för närvarande helt slutsåld, jag och Annika undersöker nu möjligheten att kunna ge ut den igen.

Här finns vår kokbok att köpa på finska under namnet Karppaa terveellisesti, så roligt att den getts ut även där.

Karppaa terveellisesti

Några av mina sista, svenska exemplar finns nu att köpa på EcoCaféet i Östersund.

Där finns också den nya kokbok jag gjort tillsammans med Wonderbag och förstås den miljövänliga långkokningsbagen.

I den boken finns några av mina favoritrecept från Långkok för LCHF och Paleo, som tyvärr också är slut på svenska för tillfället…

Här finns alla mina 3 kokböcker på engelska och nästa år börjar de ges ut även på tyska.

LCHF-fika på EcoCaféet i Östersund...

LCHF-fika på EcoCaféet i Östersund…

Saffranskaka LCHF på EcoCaféet, receptet kommer härinne på fredag så du hinner baka kakan till Lucia...

Saffranskaka LCHF, receptet kommer härinne på fredag så du hinner baka kakan till Lucia…


Limpa LCHF med zucchini, sesam och kanel + 15 tips på andra glutenfria bröd

Zucchinibröd med sesam och kanel

Lyckat LCHF-bröd

Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.

Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.

De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.

Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.

Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.

Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.

Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.

Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.

LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.

Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…

Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.

Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.

Zucchini

I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.

Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.

Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.

Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.

Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.

Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.

Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.

LCHF-bröd med zucchini

Zucchinibröd med kanel 1 limpa

4 ägg

3 dl grovriven zucchini

1½ dl kokosmjöl

50 g sesamfrön, ca 1 dl

½ dl tahini, sesampasta

2 msk kokosolja

2 msk linfrön

2 msk kanel

2 msk fiberhusk

ca 1 tsk salt

Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.

Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.

Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.

Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.

Kaffe och smörgås LCHF

Kaffe och smörgås LCHF

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Små valnötsbröd

Fetaostbullar

Kryddiga nötkakor

Pizzabullar

Pannkaksbröd

Frökex

Scones LCHF/Paleo

Kryddade Brödkakor

Ostbröd i stekpanna

Kokosbröd

Ostbröd med sesamfrön

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo