Finsk julmat
Morotslåda är en rätt som funnits med på nästan alla julbord under mitt nu 54-åriga liv.
Min finlandssvenska mamma hade med den traditionen från sitt barndomshem i Pargas.
Här har jag gjort om lådan till ett mer LCHF-anpassat recept, med keso istället för ris, inget vetemjöl och med betydligt mindre sötning.
För dig som liksom jag har rötterna i Finland och uppskattar rotsakslådor, hittar du här på bloggen ”Mammas delikata mat” en kålrotslåda à la LCHF.
Morotslåda 4 port
2 stora morötter
2 ägg
1 dl keso
1 dl grädde
1 krm riven muskot
Salt och peppar
ev 1 tsk honung eller björksocker
Skär morötterna i mindre bitar och koka mjuka i lättsaltat vatten.
Pressa i purépress och blanda med keso, ägg och grädde. Rör om ordentligt så det blir en slät smet.
Smaksätt med muskot, salt, peppar och ev lite sötning. Det finska originalet är rätt sött, men jag tycker morötternas egen sötma räcker.
Häll upp smeten i en smord ugnsform och grädda på 175° i 40 minuter.
Servera morotslådan med skirat smör. Kokt julskinka, prinskorv och köttbullar smakar gott till.
Det här receptet kommer från min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.
Den svenska upplagan är för närvarande helt slutsåld, jag och Annika undersöker nu möjligheten att kunna ge ut den igen.
Här finns vår kokbok att köpa på finska under namnet Karppaa terveellisesti, så roligt att den getts ut även där.
Några av mina sista, svenska exemplar finns nu att köpa på EcoCaféet i Östersund.
Där finns också den nya kokbok jag gjort tillsammans med Wonderbag och förstås den miljövänliga långkokningsbagen.
I den boken finns några av mina favoritrecept från Långkok för LCHF och Paleo, som tyvärr också är slut på svenska för tillfället…
Här finns alla mina 3 kokböcker på engelska och nästa år börjar de ges ut även på tyska.
Lyckat LCHF-bröd
Jag fortsätter med mitt experimenterande med att ta fram bra bröd som passar oss som äter en glutenfri LCHF/Paleo-kost.
Många har frågat efter recept på nöt/mandel-fritt bröd, så här kommer ett sånt.
De flesta som inte tål nötter och mandel kan äta kokosnötmjöl, men hör efter innan om du ska servera det till någon med svår allergi.
Det finns en del som hävdar att bröd inte hör hemma i LCHF, men jag är av en annan åsikt.
Att kunna njuta av en god smörgås bakat på bra ingredienser, utan spannmål och som inte höjer blodsockret hör verkligen in i den njutmetod som jag lever efter sen snart 6 år.
Jag äter inte min variant av LCHF för att gå ner i vikt, utan för att jag mår så bra av det.
Då finns det plats för en smörgås till eftermiddagskaffet eller till kvällsteet ibland.
Jag frossar inte i bröd som jag gjorde förr, när jag åt vitt bröd kunde det bli 4-5 mackor på kvällen.
LCHF-bröd innehåller väldigt mäktiga ingredienser, så jag blir mätt på en skiva med smör på.
Kan tänka mig att den här skulle smaka riktigt gott med julskinka och senap på…
Nedanför dagens recept hittar du länkar till många andra av mina LCHF-bröd.
Inne på min blogg på Kostrådgivarna kan du idag läsa om hur en matdag kan se ut för oss här i Alanya, med recept på en mycket god biff med lök som vi åt igår.
I dagens recept härinne testade jag att göra ett saftigt bröd med zucchini. För att få ett sånt bröd riktigt gott är konsten att man kör det på lite längre tid, på lite lägre temperatur i ugnen.
Då blir zucchinin bakad och ger en mustig saftighet till limpan.
Jag smaksatte den här med sesampasta, sesamfrön och kanel, så det smakar gott både som smörgås och fikabröd.
Jag förvarar det i en plastpåse i kylen och tar fram och skivar eftersom. Det blir också riktigt gott att steka som en toast i smör.
Jag är inte så förtjust i kokosmjöl annars, det ger ofta ett torrt bröd med tydlig kokossmak, men bakat på det här viset så kamouflerades mjölet väl.
Att salta bröd är också väldigt viktigt för smakupplevelsen, ett för dåligt saltat bröd får en väldigt fadd smak.
Smaka av smeten tills du får en nivå på sältan som passar just dig.
Zucchinibröd med kanel 1 limpa
4 ägg
3 dl grovriven zucchini
1½ dl kokosmjöl
50 g sesamfrön, ca 1 dl
½ dl tahini, sesampasta
2 msk kokosolja
2 msk linfrön
2 msk kanel
2 msk fiberhusk
ca 1 tsk salt
Vispa äggen tjockt med elvisp några minuter. Blanda de torra ingredienserna väl.
Blanda zucchinin och kokosoljan i äggsmeten och rör ner mjölblandningen med stora tag.
Smaka av med salt och om du vill ha mer kanelsmak. Fyll i en smord, avlång form på ca 1 liter.
Grädda på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.
Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo