Feta, nyttiga och goda tillbehör
Jag fortsätter på samma tema som i mitt förra inlägg, där jag tipsade om 7 äggrätter.
Idag får du 7 goda tips på hur du kan smaksätta smöret till maten.
Jag äter alltid extra smör till min mat, inte minst för att det gör maten så mycket godare.
Fett frigör en mängd smaker, det är därför alla som går över till att äta mer av det naturliga fettet från animalier plus smör och kokosolja tycker att LCHF-mat är så fantastiskt god :)
Men de största skälen till att jag äter rejält med fett är för att jag håller mig mätt längre och framför allt för att mitt ökade fettintag bidragit till att jag är så frisk idag.
Jag väljer att köpa de fetaste styckdetaljerna hos slaktaren, äter alltid skinnet på kycklingen och kokar egen fond på benen.
Njuter i fulla drag av det insprängda fettet i en entrecôte, fettranden på lamm- och fläskkotletter och ber att få köttfärsen mald på de fetaste bitarna.
Fet fisk, skaldjur, nötter, ägg, majonnäs, getost och olivolja hör också till favoriterna på min tallrik. Och förstås en hel del grönt som tillbehör.
Jag märker en klar försämring i min fibromyalgi om jag under några dagar får i mig för lite smör och annat fett, jag blir kraftlös och får mer ont i kroppen.
Ann Fernholm skriver ett mycket intressant förord om fettets betydelse för mättnad och smaksinne i min Långkok för LCHF och Paleo.
Här kan du läsa lite mer om hur viktigt det är med fett i maten hos Dr Annika Dahlqvist.
Annika och jag skrev boken LCHF för seniorer tillsammans för några år sen, där skriver hon ett långt förord om alla fördelar en LCHF-kost för med sig.
Boken riktar sig förstås inte bara till äldre utan fungerar för alla som tycker om naturligt god, gammaldags husmanskost.
Just nu har Bokus rea på mina kokböcker samt många andra böcker med hälsosam mat, lagom till den tid på året som många vill ta tag i och förbättra sin livsstil.
Här länk till alla hälsoböcker under kategorin Nystart hos Bokus.
Till vardags blir det bara en skiva direkt från smörpaketet som komplement till maten, men när jag vill ha något extra festligt så blir det i form av kryddsmör.
Många är tyvärr lite fettskrämda fortfarande, har fått kommentarer även bland LCHF-are av typen:
”Hur kan du äta så mycket smör…?”
Jag har ju under de snart 6 år som jag ätit LCHF kommit fram till vad som passar just min kropp bäst och det är 3 mål mat om dagen med mycket fett tillsatt.
Fasta och halvfasta som 5:2 och 16:8 fungerar inte för mig, jag får mer värk om jag inte tillför bra bränsle med jämna mellanrum.
Jag har ett lite speciellt sätt att känna när det är dags att äta. Magen kurrar ju inte längre som förr när jag åt en kolhydratbaserad kost.
På mig är det istället de små musklerna i underarmarna och i ansiktet som säger till när det är dags för påfyllning.
De börjar strama, pirra och småvärka lite. Fortsätter jag då utan att äta något så blir nästa steg att jag blir trött och matt.
Hjärnan och motoriken hänger inte med riktigt och jag blir då inte nåt vidare uppmärksam om jag sitter och skriver vid datorn, är ute och går eller ännu värre, kör bil.
Så det allra bästa för mig är att äta ungefär var 5 timme. Det blir lagom mellan frukost, lunch och middag.
När vi är i Turkiet blir det ofta även ett mellanmål till kaffet på eftermiddagen, som ett frökex med smör eller en ostrulle.
Vi tar också en energidrink innan långpromenaden på förmiddagen, den ger kraft och energi till flera timmars promenad och jag är inte trött ens när jag kommer hem.
Den är ett mycket bra sätt att få i sig en daglig dos av den nyttiga kokosoljan, antioxidantrika kryddor och C-vitamin.
Fler tips och recept på fet och god lågkolhydratmat hittar du i mina kokböcker.
Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om böckerna.
Priserna är just nu otroligt låga, LCHF för seniorer kostar bara 49 kr och de övriga två 79 kr.