Jämtlandshälsning
Hej, nu var det ett tag sen jag hörde av mig här inne, har inte legat på latsidan om nu nån trodde det
Veckan har varit fylld av trevliga möten och spännande nya uppdrag som börjat sättas på pränt.
I måndags träffade jag Charina Knutsson på Jamtli, hon är redaktör för årskrönikan Jämten som kommit ut varje år ända sen 1906.
Så även i år och den här gången är undertecknad en av författarna i boken.
Den här gången avhandlas det glada 80-talet och mitt bidrag blir hur kroglivet såg ut här i Östersund på den tiden, ur mitt kockperspektiv.
Riktigt roligt och hedrande att få ett sådant skrivuppdrag, första gången jag skrivit något i den vägen, annars har det ju mest varit härinne och i mina kokböcker.
Boken Jämten lanseras den 25 november med releasefest på Jamtli, vi får hoppas att Coronarestriktionerna lättats lite mer innan dess.
Jag återkommer en annan dag och berättar mer om vad jag sysslat med, är så glad att ha möjlighet att få vara här i Jämtland nu och uppleva alla vackra höstfärger.
Dagens recept blir marinerad lever, hade den stora turen att få älgkalvlever av min systerdotter Martina häromdagen.
Jag vet att många vill ha tips på hur man på ett gott sätt ska få i sig den nyttiga levern, det här är min favorit.
Jag fick en burk fermenterad chilisås smaksatt med citron till, som Martina hade gjort.
Gå gärna in och gilla och dela hennes och storasystern Jessicas restaurang Kroken på Facebook, så kanske Martina är snäll och delar med sig av receptet.
Jag och Lennart var där och åt lunch förra fredagen, marinerad kyckling med bearnaisesås, så gott.
Lyckligt lottad som har två älgjagande systerdöttrar som dessutom är kockar
Tapas på kalvlever 2-3 port
200 g kalvlever
½ citron
ev 1 tsk chiliflingor
1-2 tsk oregano
Flingsalt
Smör och olivolja till stekning
Skär levern i centimeterstora tärningar, lägg i en bunke och pressa över citronsaften.
Krydda med oregano och rejält med flingsalt, vill du ha lite sting så ta chiliflingor också, det hoppade jag över idag.
Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.
Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.
Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.
Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom, stek max ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.
Levern blir också god som en varm sallad, med rucola, citronklyfta och tunt skivad rödlök till.