Nystartad kostforskningsfond
Idag lanseras Sveriges första ideella kostforskningsfond, Kostfonden.se, med målet att samla in pengar till studier på området kost och hälsa.
Ett fantastiskt bra initiativ, det behövs verkligen oberoende forskning kring dessa mycket viktiga ämnen.
Idag är det ofta pengar från livsmedels- och läkemedelsindustri som finansierar forskningsrapporterna, resultatet kan ju tyvärr då vinklas till betalande företags fördel.
Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, som är en av initiativtagarna bakom Kostfonden, har precis kommit med sin nya bok, Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar.
Boken är en uppföljare till succén Ett sötare blod, som blivit en mycket viktig del i dagens kostdebatt.
Så här skriver Ann i mailet jag fick igår om lanseringen: ”Min förhoppning är att denna fond ska kunna bli den kraft som kan leda till förändring i vården. Fem kronor av ”Det sötaste vi har” kommer att gå till fonden.”
Utdrag från Kostfondens hemsida:
”Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete”
”Kostfondens mål: fler människor ska leva friska
»Låt maten vara din medicin och medicinen vara din mat.« Det sa medicinkonstens fader Hippokrates flera hundra år f. Kr. Men sedan de första livräddande läkemedlen kom under början av 1900-talet har medicinsk forskning främst handlat om att utveckla nya effektiva piller. De fungerande kostbehandlingar som användes, till exempel vid diabetes och epilepsi, föll i glömska och mat blev något som vi enbart äter för att få näring och energi.”
Många har efterlyst just den här typen av oberoende fond, så nu är det upp till var och en att bidra efter sin egen förmåga.
Tillsammans kan vi hjälpas åt att bli ett av världens ledande länder inom forskningen på mat/hälsa, så lämna gärna bidrag du med.
Jag valde formen månadsbidrag som dras direkt från kontot. Känns så bra att kunna hjälpa till att förbättra folkhälsan på det här sättet.
Ann Fernholms blogg Ett sötare blod