Brukar ni köpa tjocka revben och tillaga? Det är ofta en prisvärd köttdetalj som blir vansinnigt god i en gryta som de får puttra i länge med ben och alla goda smaker.
Jag köper ofta ett par kilo och bryner på i stekpanna, lyfter sen i en större gryta och låter sen allt få koka flera timmar tills köttet är riktigt mört och benen trillar loss. Sen plockar jag bort ben och reder av såsen med grädde och lite kryddor och sen tillbaka med köttet…
Ni anar inte hur gott detta är. Det är en riktigt favoritgryta här hemma och slukas av alla i familjen. Prisvärd också. Godare köttgryta med fläskkött finns bara inte.
8 port
Det här behöver du :
3 kg tjocka revben
Smör
Salt & peppar
3 morötter i slantar
2 gula lök i grovskurna
3 lagerblad
3 köttbuljongtärningar
Vatten så det precis täcker köttet i grytan
Såsen :
1½ dl grädde
1 tsk soya
Maizenamjöl utrört i vatten
En nypa socker
Salt & perppar
GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna. Smält smör och bryn de tjocka revbenen runtom så de får fin färg. Lägg över allt i en större grytan allt efterhand det är brynta. Tillsätt resten av ingredienserna och vatten så det precis täcker köttet. Lägg på locket och låt grytan småkoka på medelvärme ca 3 timmar.
Ta upp revbenen och plocka bort benen som nu lossnar lätt. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt grädde, soya och redning med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens på såsen. En nypa socker. Låt såsen koka upp, smaka av.med salt & peppar. Goda tillbehör; Kokt potatis, inlagd gurka, gröna ärtor och lingonsylt.
Allt på plats i stora grytan efter att revbenens brynt i panna. Låt nu grytan småkoka med lock ca 3 timmar.
Ta upp revbenen och plocka bort benen. Lägg ner i grytan igen.
Tillsätt ingredienserna till såsen och låt koka upp några minuter. Klart! Smaklig måltid.