Lyxiga fiskpinnar
Fiskpinnar, kan det vara både bra och lite lyxig mat?
Ja, med en egen panering av mandelmjöl eller sesamfrön och en sås på vårt svenska superbär hjortronet blir det en höjdare både smak- och näringsmässigt.
Många barn kan ha lättare att få i sig fisk om de får den i en form de känner igen, så prova de här nästa gång du tänkt laga fiskpinnar till dem.
Fiskpinnar med hjortronsås 2-3 port
400 g fiskfilé, jag hade uer
2 dl mandelmjöl/sesamfrön
1 dl pofiber (finns i glutenfria hyllan)
1 äggvita
Salt och vitpeppar
50 g smör
½ dl kokosolja
Skär fisken i skivor och krydda lätt med salt och peppar, vänd dem i pofiber som du hällt ut på ett tefat.
Vispa upp äggvitan skummigt, doppa fiskbitarna med hjälp av en tång och låt äggvitan rinna av.
Häll mandelmjöl eller sesamfrön i en plastpåse, lägg ner fiskpinnarna en och en och skaka runt så mjölet/fröna fastnar runtom.
Lägg på en tallrik i kylen en stund, så fastnar paneringen bättre.
Stek fiskpinnarna ett par minuter på var sida i lätt brynt smör/kokosolja, var försiktig med värmen så det inte bränns.
Servera med kokta grönsaker, en sallad och hjortronsåsen som kommer här.
Hjortronsås 6-8 port
2 dl hjortron
1 dl crème fraiche
½ dl av min hemgjorda majonnäs
Några droppar Worcestershiresauce
Salt efter behag
Ta av några hjortron att blanda ner hela i såsen, mixa resten och passera.
Har du ingen passersil som den på bilden så går det bra med en vanlig nätsil och pressa bären mot silen med en slickepott, så bara kärnorna blir kvar.
Blanda de passerade bären med crème fraiche, majonnäs och kryddor.
Hjortronkärnorna kan du spara i frysen och använda i brödbak, t ex i mitt valnötsbröd.
Rör ner resten av bären i såsen, smaka av om det behövs mer kryddning.
Ställ kallt några timmar innan servering, såsen håller sig en vecka i kylen.
Har du inte hjortron så blir den också väldigt god med mango.
Ett riktigt gott tillbehör till fisken som gillas av både små och stora är min vattenmelonsallad som du hittar i den här länken.
Den salladen och andra goda recept och tips på gröna rätter, många smaksatta med sensommarens frukter och bär, finns i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
Den är som flera av mina andra kokböcker snart slutsåld och kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt, då förlaget lagt ner sin verksamhet.