Vaniljpannacotta med hallonsås för att fira Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans dessert

På måndag firas Valentindagen, eller som de flesta kallar den, Alla Hjärtans Dag.

En dag som förtjänar att uppmärksammas lite extra i år, nu när vi äntligen slipper de restriktioner som gjort att vi känt oss begränsade i umgänge med nära och kära.

Hoppas nu att allt återgår lite mer till det normala efter de senaste två årens besvärliga tider.

Ta hand om dig därute och var lite extra vänlig, både mot dig själv och andra, det behövs.

Vill du ta del av dagliga mattips från mitt stora bloggarkiv och kokböcker så följ mig gärna här på Facebook eller här på Instagram.

Vaniljpannacotta 4-6 port

2 dl grädde/kokosgrädde

1 blad gelatin

½ vaniljstång eller ½ krm vaniljpulver

ev 1-2 tsk valfri sötning

Hallonsås

2 dl hallon

1 tsk pressad citron

ev 1 tsk valfri sötning

Koka upp hallonen med citronsaft och ev lite sötning. Mixa och passera genom nätsil och kyl ner.

Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter.

Koka upp grädden med vaniljstången som delats på längden.

Ta från spisen och rör ner det nu mjuka bladet. Fiska upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv, rör ner i grädden.

Har du inte vaniljstång så rör ner vaniljpulver och den sötning du föredrar.

Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.

Doppa formen i varmt vatten, ta ur pannacottan med hjälp av en smal kniv och lägg upp på en spegel av hallonsås.

Rör ut lite rysk yoghurt eller crème fraiche med grädde.

Lägg några droppar på rad och dra med en tandpetare så blir det hjärtan, garnera med några fina hallon.

Har du inte portionsformar så häll pannacottasmeten i vackra, små glas eller koppar.

Fler njutbara desserter hittar du i mina senaste kokböcker ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” och i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör
Ris a la malta med hallonsås

ris_a_la_malta_hallonsås
10 dagar kvar till julafton. Det är verkligen en härlig tid vi har nu. Igår firades lucia på skolan där Joline var årets lucia. Hon var så stolt och hade övat så mycket och en smula nervös på morgonen men allt gick så bra så. ♥

Det var så vackert och duktiga var dom med både sånger och dikter. Dom lussade även på mitt gamla jobb på Soldalen och för flyktningbarnen så hela tre tåg igår och ett nästa vecka väntar.

Kvällen gick i lugnets tecken, vi gjorde lite fler julklappar (julgodis) och lagade till hasselbackspotatis med fläskfilé och bearnaisesås. Det blev filmkväll i soffan med julklassikern ”Ensam hemma” och ris a la malta. En alldeles överträffligt bra fredag och avslut på veckan.

Idag pysslar vi på här inne för att senare ikväll gå på vårt årliga julbord, denna gång på Halltorps gästgiveri, men innan dess vill jag förstås dela med mig av den godaste efterrätten i jultid; Ris a la maltan! :-P

Hallonsåsen gjorde av gelén jag fick från ”Butik Solrosen”, spädde ut den med en gnutta vatten, värmde på och slog sen över maltan… Vansinnigt gott blev det!

4 port
Det här behöver du : 
500 gram risgrynsgröt
2½ dl lättvispad grädde
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR : 
Blanda ihop risgrynsgröten med den lättvispade grädden och vaniljsockret. Servera med hallonsylt eller gelé lätt uppvärmd med lite vatten för mer ”såsig” konsistens.

Risgrynsgröt 6 port :
2½ dl grötris
5 dl vatten
½ tsk salt
ca 1 liter mjölk
En klick smör
1 tsk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Mät upp riset och vattnet i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka ca 10 min. Slå på mjölken och fortsätta småkoka på låg värme ca 45 min – 1 timme. Rör om väl med träslev då & då. När gröten tjocknat dra av från spisen. Rör ner en klick smör och vaniljsocker. Slå ev. på lite mer mjölk om du inte vill ha den så tjock.