Champinjongratinerad hummer 2 port
1 hummer
5 st skogschampignoner
1 schalottenlök
3 msk smör
2 dl grädde/kokosgrädde
½ dl mousserande vin
2 msk hackad gräslök
Salt och peppar
Klyv hummern på längden med en vass kniv.
Stick ner kniven mitt på ryggen och klyv ner mot stjärten.
Dra ut kniven, vänd hummern och klyv på samma sätt genom huvudet.
Ta ut stjärten ur skalet och skär den i bitar, lägg dem tillbaks i skalhalvorna.
Finhacka löken och dela champinjonerna på mitten. Skär halvorna i tunna skivor.
Bryn svamp och lök i smöret, utan att det blir bränt.
Krydda och häll på vinet som får koka in i svampen.
Häll på grädden och låt den puttra till en tjock stuvning i ca 15 minuter. Rör mot slutet ner gräslöken.
Fördela stuvningen på hummerhalvorna och gratinera högt upp i ugnen på 250° i 5 minuter.
Den korta tiden i ugnen gör att hummerköttet blir lagom varmt men inte segt.
Använd en nötknäppare för att knäcka de tjocka klorna, där finns mycket gott hummerkött.
Även i benen finns en del kött, så det tar lite tid att äta.