Höstgrönsak
Nu är det många som har gott om zucchini i växthus och trädgårdar, för alla oss andra finns de i olika varianter i både butiker och handelsträdgårdar.
Medan jag njuter av solmogen zucchini och värmen i Makrigialos på årets Harmoniresa så får du här några olika varianter att prova.
Gör gärna ett besök på Harmoniresor.se och läs mer om mina och Therese Renåkers njutbara hälsoresor, kanske ses vi på nån framöver.
Zucchini-frittata 2 port
3 ägg
3 dl grovriven zucchini
1 dl finhackad dill
2 msk finhackad lök
2 msk nötmjöl, jag mixade paranötter fint
1-1½ tsk salt
2-3 msk smör/kokosolja
Vispa samman alla ingredienser och låt smeten stå i kylen och svälla en halvtimme.
Stek på båda sidor som små pannkakor i liten stekpanna eller plättlagg.
Den går också fint att göra i en stor stekpanna som tål ugnsvärme.
Stek då frittatan några minuter i pannan och låt sen steka färdigt i 10 minuter på 175º.
Eller så steker du den som en vanlig omelett och låter glida över på en tallrik, lägg pannan över och vänd så ner i stekpannan.
Rödkålssallad 2 port
3 dl finstrimlad rödkål
½ dl granatäppelkärnor
½ dl finstrimlad bladpersilja
3 msk olivolja eller majonnäs
1 msk granatäppelvinäger eller äppelcidervinäger
Salt och peppar
För att göra kålen mer lättsmält kan man knåda den lite med fingrarna en stund eller slaka den med kokande vatten.
Lägg kålstrimlorna i en bunke och häll kokande vatten över, låt stå en minut.
Häll av vattnet och spola kålen i kallt vatten, låt rinna av väl.
Blanda ner de övriga ingredienserna och låt stå i kylen en stund innan serveringen.
Servera frittatan som frukost eller en lättare middag.
Till lunch smakar den gott som tillbehör till fågel eller fisk.
Den passar också fint som tapas. Låt den då kallna och skär upp i trekanter.
Lammfärsbiffar 2 port
300 g lammfärs
1 ägg
2 msk majonnäs
2 msk smör/kokosolja
Örtsalt och peppar
Bryt ner färsen i en bunke och tillsätt ägg, majonnäs, salt och peppar.
Blanda snabbt ihop en smet, låt vila tio minuter i kylen.
Gör under tiden i ordning grönsakswoken.
Zucchiniwok 2 port
3 dl zucchini i bitar
1 röd spetspaprika
1 grön spetspaprika
5 cm purjolök
2 msk fint skivad ingefära
2 msk smör/kokosolja
1 dl kokosmjölk/grädde
1 tsk curry
½ tsk gurkmeja
½ tsk paprikapulver
½ pressad citron
Salt och chili efter smak
Bryn zucchinibitarna några minuter så de får lite färg.
Strimla under tiden purjo och paprika.
Tillsätt det strimlade och ingefärsskivorna, låt fräsa runt en minut.
Krydda och häll på kokosmjölken. Låt koka upp och puttra ett par minuter tills såsen tjocknar.
Smaka av med citronsaften.
Hetta upp smöret och klicka ner färsen till 6 mindre biffar med hjälp av en sked.
Stek biffarna 2-3 minuter på var sida, servera på en bädd av grönsakswoken.
Skink- och svampsås 1 port
1 dl finskuren svamp
1 dl tärnad skinka
½ dl finstrimlad purjolök
1 dl grädde
2 msk smör
½ tsk fransk senap
1 msk finhackad färsk dragon
Lite Worcestershiresauce
Salt och peppar
Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.
Stek några minuter till under omrörning.
Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.
Krydda med lite salt, peppar och Worcester.
Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.
Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här.
Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.
På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.
Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.
Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak.