Nyttig och vacker kål
Svartkålen har blivit allt vanligare i grönsakslanden runtom i Sverige. En mycket god, näringsrik och vacker kålsort som odlas mest nere vid Medelhavet.
Men den fungerar också mycket bra att odla i vårt stundtals bistra klimat. Den är inte känslig för kyla utan kan precis som grönkålen skördas långt in på vintern.
Den kallas även palmkål, det kan man förstå när man ser den växa, plantan ser ut som en liten palm.
Här kan du läsa ett mycket intressant inlägg om svartkål och grönkål och alla dess nyttiga näringsämnen.
Förr rekommenderades diabetiker att äta kål istället för potatis, eftersom kålen inte höjer blodsockret. Här kan du läsa en intressant artikel i ämnet i Tidningen Diabetes.
Svartkålen har en väldigt matig konsistens, den ger ett gott tuggmotstånd även när den fått puttra i stuvningen ett tag.
Här har jag gjort en helt mejerifri variant med kokosgrädde och senap, men du kan förstås använda vanlig grädde om du föredrar det.
Efter receptet hittar du länkar till några andra av mina tidigare kålrecept, så får du inspiration till många billiga och nyttiga rätter.
Senapsstuvad svartkål 2 port
5 dl strimlad svartkål
3 msk smör/kokosolja
2 msk pumpakärnor
2 tsk osötad senap
1 dl kokosgrädde/grädde
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.
Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputrra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.
Servera med några skivor kokt fläsklägg, recept på den hittar du Här.
Svartkål med sardeller och getost
Rödkål med svarta vinbär och rökt fläsk
Falukorv med senapsstuvad grönkål