Melonskål med fruktsallad

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.0317247668888907,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sommarens härliga desserter är här och de blir både nyttiga och goda när man kan använda färska frukter och bär efter säsong. Såklart måste man piffa till det även till vardags och detta är ett väldigt enkelt exempel med ett par meloner och lite färska bär. Festligt att servera på buffé eller bjudning dessutom.

 

Det här behöver du : 

1 mini vattenmelon

1 nätmelon cantaloupe

200 gram fryst mango

½ liter jordgubbar

Flytande honung

 

GÖR SÅHÄR : 

Dela melonerna på mitten och gröp ur dom med ett kuljärn. Skär sedan halvorna rena inuti. Rester av fruktköttet lägger du i en påse i frysen, perfekt att ta upp till att mixa drinkar eller smoothies med. Fyll upp de två halva vattenmelonerna med kulorna från bägge, samt fryst mango och jordgubbar. Den frysta mangon håller desserter fräsch och kall. Ringla över lite flytande honung före servering.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.05511359771224456,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.06174166599777742,"customExposureMode":0,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":0}

Smördegspaj med vaniljkräm, jordgubbar och glass

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips

Igår var det skolavslutning i Borgholms slottsruin för Joline. Hon gick ut 7:e klass på Slottsskolan. Vädret var inte det bästa kan man säga då regnet stod som spön i backen. Tyckte verkligen synd om alla fina ungdomar som hade lag timmar på att klä upp sig i kostym och söta klänningar och fixat lockar i håret och smink och hela baletten. Allt rann bort och dom var minst sagt dyngsura. Joline vred ur sin klänning av regnet… Det blev sommarlov i alla fall och hon fick eskort i rosa cadillacen trots vädrets makter. Vi åkte dock hem och bytte kläder innan vi körde ner till kondis för att fika med klasskompisar och övriga familjer. Jättetrevligt!

 

På kvällen fick Joline bestämma middagen så lagade vi helstekt fläskfilé med nypotatis, aromsmör, sallad, majskolvar och melon. Desserten blev denna busenkla smördegspaj med vaniljkräm och jordgubbar som serverade med ett par kulor vaniljglass. En toppendag på alla sätt och regnet var trots allt väldigt välkommet hit till ön men olyckligt nog just på avslutningsdagen.

 

Det här behöver du : 

1 förp färdigkavlad smördeg

3 dl vaniljkräm (färdigköpt pulver som vispas ut med mjölk)

1 liter jordgubbar

Florsocker

1 uppvispat ägg

Råsocker

 

GÖR SÅHÄR : 

Ta ut en cirkel av smördegen. Överbliven deg kan du lägga runt kanterna och nypa ihop. Vik upp kanterna lite slarvigt. Bred ett tjockt lager vaniljkräm på botten. Toppa med skivade jordgubbar och pudra över florsocker. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö över lite råsocker. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_fyllning_vaniljkräm

Smördegen formad som en cirkel med uppvikta kanter och fylld med vaniljkräm.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_pajdeg

Toppad med skivade jordgubbar. Pensla kanten med uppvispat ägg.

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":0.01228475756943226,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Sikta över florsocker och grädda i 200 grader ca 20 minuter.

 

smördegspaj_smördeg_paj_dessert_jordgubbspaj_jordgubbar_recept_tips_bär_bärpaj

Färdig!

 

{"macroEnabled":false,"qualityMode":3,"deviceTilt":-0.01990197971463203,"customExposureMode":1,"extendedExposure":false,"whiteBalanceProgram":0,"focusMode":1}

Servera med vaniljglass och pudra över lite florsocker före servering.

 

Svalkande blå sommardröm

blåbärsdessert_blåbär_dessert_björnbär_glass_hemmagjord_3minutersglass_digestivekex_tips_efterrätt

När värmen äntligen har kommit så är glass och kalla drycker, smoothies och isvatten sånt man längtar efter, efter en lång jobb eller skoldag. Glassen i det här receptet är det enklaste som finns. En burk kondenserad mjölk, vispad grädde och sen valfri smaksättning. När vi var och handlade häromdagen köpte vi hem massor med frysta blåbär och björnbär till just dessert, smoothies, drinkar mm. Det är perfekt att ha i frysen sommartid. Jag har varvat glass med färska bär, smulade digestivekex och toppat med grädde och bär bara för ögats skull! 😉 Galet gott och fungerar både som dessert, mellanmål eller bara för att svalka sig!

Med fördel kan du använda dig av frysta bär så håller sig allt kallt längre.

 

Använd detta : 

Blåbärsglass

Digestivekex

Blåbär

Björnbär

Vispad grädde

 

GÖR SÅHÄR : 

Varva glass med smulade digestivekex, bär och toppa hela härligheten med grädde och mer bär. Servera med en låååång dessertsked. 😛

 

3 minutersglass med blåbär :

1 burk kondenserad mjölk

5 dl grädde

2 dl frysta blåbär

1 tsk vaniljsocker

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda burken med kondenserad mjölk med 5 dl vispad grädde och rör nervaniljsocker och blåbär. Håll i en form och frys minst 4 – 6 timmar.

 

{"focusMode":1,"deviceTilt":0.05954181030392647,"whiteBalanceProgram":0,"macroEnabled":false,"qualityMode":3}

Tina björnbär och blåbär lätt innan de ska användas. Jag brukar pudra över lite florsocker så dom inte är för sura. Men det är en smaksak. 

 

blåbärsdessert_blåbär_dessert_björnbär_glass_hemmagjord_3minutersglass_digestivekex_tips_efterrätt_snabb

Mjuk och saftig blåbärskaka

blåbärskaka_sockerkaka_blåbär_recept_saftig

Mjuka, nybakade kakor med bär och vaniljsås är en klassisk sommardessert som aldrig går ur tiden. Och lika uppskattad sommar som vinter, eller som nu när vi har riktigt höstrusk ute. Regn och blåst men då får man unna sig att baka något gott till kaffet.

 

Vaniljsåsen gör jag av en burk kondenserad mjölk, två teskedar vaniljsocker och 3 dl löst vispad grädde som jag rör ihop. Godare vaniljsås finns bara inte! 😉

 

Nu ska jag strax hasta iväg till jobbet, bara utfodra hela djurskaran här hemma först.

 

Det här behöver du :

3 dl blåbär + 1 msk potatismjöl + 1 msk strösocker

3 ägg

3 dl strösocker

150 gram smält smör el. margarin

2 tsk vaniljsocker

4 dl vetemjöl

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda blåbären med potatismjöl och socker. Det funkar lika bra med frysta som färska blåbär. Rör ihop ägg, socker och det smälta smöret för hand. Tillsätt vaniljsockret + mjölet. (det ska inte vara något bakpulver). Smörj en rund ugnsfast form ca 25 cm i diam och häll i smeten. Slå över blåbären och grädda ca 40 min i 175 grader.

 

blåbärskaka_sockerkaka_blåbär_recept_saftig_tips_dessert_kaka_baka

Gott!! 😛

Torr sockerkaka? – Gör en trifle med vaniljgrädde och färska bär!

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredag

Nybakad, varm sockerkaka är väl bland det godaste som finns till en glas iskall mjölk. Skulle det mot förmodan bli något över eller om kakan blivit misslyckad… Kanske för torr, jäst över eller för kompakt så har jag världen bästa tips att ta till för en lyxig dessert!

Bryt kakan i mindre bitar och droppa över lite limoncello eller vanlig citronsaft och vänd runt i en skål. Fördela smulorna i glas varvat med lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker och färska bär. Så enkelt och så galet gott! 😛 En perfekt fredagsmys-dessert!

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_kaka

Den här sockerkakan blev inte misslyckad mer än att jag helt glömde bort den då jag satt och matade råttbebisarna så den blev lite väl torr bara… Men inget ont som inte har något gott med sig! 😉

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredag_prtionsglas_glas

Dressa sockerkakan i limoncello eller vanlig citronsaft. Fyll halva glas. Toppa med jordgubbar, lättvispad vaniljgrädde och överst färska hallon och blåbär och lite extra kaksmulor.

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips

Världens enklaste dessert och sååå god!

 

trifle_smulor_sockerkaka_överbliven_torr_enkel_snabb_dessert_efterrätt_bär_hallon_blåbär_grädde_kaksmulor_tips_fredagsmys

Önskar er alla en toppenfin helg och en härlig fredagskväll. PUSS! ♥

 

Äppel-krabbelurer

äppelkrabbelurer
Hej på er! Då var vi i mitten på veckan igen och i morse fick jag en skööön sovmorgon då barnen har höstlov och jag inte börjar jobba förrän 14.00. Joline följde med Nicke tidigt då hon ska hjälpa till att vara flyttgubbe idag medan Max och jag har grejar här hemma och stekt äppel-krabbelurer till frukost. Inte fy skam. Det är så galet goda ju! 😛

 

Jag kokade äppelmos till söndagssteken i helgen och använde det i krabbelur-smeten. I vanliga fall brukar jag ha banan i men eftersom vi har så mycket äpplen så får man ta vara på dom på alla möjliga sätt nu. Nästa gång ska jag riva ner äpple i smeten men här blev det som sagt äppelmos. Prova er fram vilket ni gillar bäst. Nu ska jag fixa månadens räkning sen iväg o jobba… Och SEN – ledig till måndag eftermiddag. 😉  Ha en fin dag allihopa.

 

ca 20 st
Det här behöver du :
4 ägg
1½ dl strösocker
2,5 dl mjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1½ dl äppelmos alt. rivet äpple

 

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker för hand till en jämn smet. Blanda ner övriga ingredienser. Rör om tills smeten är jämn och slät. Klicka ut små plättar i stekpannan &  stek i smör  på medelvärme. Vänd i socker blandat med kanel. Servera.

 

mellanmål_krabbelurer_skrabbelucker_äppelkrabbelurer_recept

 

krabbelurer_recept_äpple_äppelmos

 

krabbelurer_äpple_skrabbelucker_plättar_mellanmål_äppelmos_recept

 

Saftig äppelkaka

saftig_äppelkaka_kryddburken_godaste_recept
Skördetider av äpplen är nu i full gång och då bakas det givetvis äppelpaj och äppelkakor på löpande band nästan. Vi har otroligt mycket frukt på träden i år och har nog redan plockat in minst 30 kilo och ändå finns det massor av mer kvar. Koka äppelkräm är tacksamt och något som barnen gillar till frukost men inget går upp emot en saftig äppelkaka med vaniljsås. 😉 Den här varianten gör jag ofta. Då skär jag äpplena i mindre bitar och blandar med socker, kanel och vaniljsocker som sedan får stå till sig i kylskåpet över natten. Äppelbitarna blir härligt ”marinerade” och en fin sockerlag bildas. Själva kaksmeten är tjock och stabbig och gör denna kaka gudomligt god och saftig. Prova om du inte redan gjort det!

 

ca 6 – 8 bitar
Det här behöver du :
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
—–
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

 

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera över natten i kylskåpet eller åtminstone ett par timmar.

 

Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll även över sockerlagen från äpplena som bildats. Grädda i 175 grader ca 40 – 50 min.

 

 

äppelkaka_godaste_recept

 

äppelkaka

Körsbärs-tider och tips på recept!

körsbär_recept_tips
Dagens skörd! 😛
Stora, fina körsbär bara att frossa i och vi har inte ens plockat av en fjärdedel av träden hemma hos mamma så mer kommer det att bli! De mörkröda är lite surare och passar otroligt bra till sylt, pajer och i kakor. De gulröda är sötare och allra godast att äta som dom är men också lite mjukare så dom kokar jag ofta kräm på.

 

Här kommer några tips på vad ni kan göra mer era körsbär i sommar!

 

körsbärspaj pannacotta_körsbärspannacotta
Små körsbärspajer, recept HÄR!

Körsbärspannacotta, recept HÄR!

 

clafoutis körsbärskräm
Clafoutis, recept HÄR!

Körsbärskräm, recept HÄR!

 

körsbärscupcakes_muffins_körsbärssylt rulltårtsbakelser_jordgubbar
Körsbärsmuffins med cream cheese-frosting, recept HÄR!

Rulltårts-bakelser med jordgubbar och körsbär, recept HÄR!

 

Nektarin o jordgubbssallad med melon & mynta

jordgubbssallad_melon_nektariner_myntadressing
En läcker och somrig fruktsallad med fräscha jordgubbar och nektariner tillsammans med honungsmelon-kulor är något som verkligen inte sitter fel en varm sommardag! 😛
Den svalkande dressingen med mynta sätter pricken över i:et och det blir en gudomligt god och fräsch sallad.

Mynta-dressing : 
1 knippe färsk,finhackad mynta
1 dl creme fraiche
3 msk florsocker
½ tsk vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka myntan och rör ihop med övriga ingredienser. Servera till fruktsallad. Här valde jag jordgubbar och nektariner som jag skar i mindre bitar och honungsmelon som jag tog ut kulor ur med ett kuljärn.

fruktsallad_mynta_dressing_melon_jordgubbssallad_nektariner

Nektarin o jordgubbssallad med melon & mynta

jordgubbssallad_melon_nektariner_myntadressing
En läcker och somrig fruktsallad med fräscha jordgubbar och nektariner tillsammans med honungsmelon-kulor är något som verkligen inte sitter fel en varm sommardag! 😛
Den svalkande dressingen med mynta sätter pricken över i:et och det blir en gudomligt god och fräsch sallad.

Mynta-dressing : 
1 knippe färsk,finhackad mynta
1 dl creme fraiche
3 msk florsocker
½ tsk vaniljpulver

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka myntan och rör ihop med övriga ingredienser. Servera till fruktsallad. Här valde jag jordgubbar och nektariner som jag skar i mindre bitar och honungsmelon som jag tog ut kulor ur med ett kuljärn.

fruktsallad_mynta_dressing_melon_jordgubbssallad_nektariner