Trevlig 1a Advent
Du tillhör kanske dem som brukar baka mitt populära fröknäcke.
Idag bjuder jag på en lite annorlunda variant, ett frasigt pepparkakskex.
Nu till adventsfikat och jul passar det förstås extra bra med pepparkakskryddade frökex, gärna med en krämig ädeloströra på.
Frökexen blir också goda smaksatta med kardemumma eller kanel, de passar perfekt som ett gott fikabröd bara som de är eller med smör och ost på.
Fröpepparkakor
2 dl vatten
50 g smör, ghee eller kokosolja
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl blå vallmofrön
½ dl kokosflingor
2 msk psylliumhusk
2 msk pepparkakskryddor
1 msk valfri sötning
ca ½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och vald sötning, ta kastrullen från värmen, blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt var ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Vill du har recept på min bästa glögg till pepparkakskexen så hittar du den om du klickar på bilden längst ned i inlägget.
Julklappstips
Vill du ta del av mina recept i kokboksform så ta en titt via länkarna nedan.
Fram till och med midnatt söndag 1/12 har Bokus 15% rabatt som gäller på alla mina böcker, både inbundna och E-böcker.
Det finns nåt som passar alla smaker, kanske kan en inbunden eller digital kokbok bli Årets Julklapp i din familj?
Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Inbunden, skriven med L-E Litsfeldt)
Birgitta Höglunds bästa grilltips (Inbunden)
Gröna, sköna tillbehör (E-bok)
Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)
Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)