Julkakor på annorlunda sätt
Idag tipsar Tomten om mina fröpepparkakor, som blivit väldigt populära hos många som vill ha en julkaka utan gluten och betydligt mindre söta än vanliga.
Jag har delat det här flera gånger tidigare och via Facebook, här kommer det igen för dig som kanske håller till utanför Facebookvärlden
På 1a Advent gjorde Tomten och jag ett stadsbesök, en härlig om än något kallblåsig dag att gå runt och titta på vår lilla stad, Östersund.
Vi besökte bland annat premiäröppningen av Östersunds Terapicenter, där många olika terapiformer nu erbjuds under ett och samma tak.
Det finns ett stort behov av hjälp med både den fysiska och psykiska ohälsan idag, så det är så bra att det erbjuds fler olika behandlingsformer.
Min vän Maria Kvärnstén är en av terapeuterna, hon erbjuder bland annat hjälp med sockersanering, du kan läsa mer här på Be Me in Balance.
Vill du ha tips på fler goda, glutenfria bakverk inför julen så ta en titt in hos bloggvännerna Jenny och Magnus på Under vårt tak.
Här kan du beställa ett signerat exemplar deras nya, fina bakbok Nyttigare Gott.
Fröpepparkakor
2 dl vatten
50 g smör/kokosolja
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl blå vallmofrön
½ dl kokosflingor
2 msk fiberhusk
2 msk pepparkakskryddor
1 msk honung, björksocker eller valfri sötning
ca ½ tsk salt
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och honung och ta från värmen, blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Här några bilder från Badhusparken i Östersund.