Ostpanerad fisk
Att dubbelpanera fisk eller kött med riven ost blir ett väldigt gott alternativ för oss som äter glutenfritt.
Det är bara att byta ut mjölet i paneringen mot psylliumhusk, så blir även kolhydratinnehållet minimerat.
Piccata Milanese är egentligen en schnitzel gjord på kalv, men den blir nästan ännu godare med fisk, tycker jag.
Det frasiga, smakrika höljet gör sig väldigt bra ihop med en saftig fiskbit.
Jag doppar fisken i uppvispad äggvita istället för i helt ägg, då blir det mindre av omelettsmak på anrättningen, osten får spela huvudrollen.
En rätt stor sik fanns i min frys, en fisk som passar mycket bra till den här rätten.
Men det går lika bra att använda filéer av spätta, torsk, öring, gös, abborre eller någon annan god fisk.
Fiskpiccata med tomatsås 2 port
4 bitar fiskfilé à ca 75-100 gram
1 äggvita
2 dl riven parmesan eller annan lagrad ost.
2 tsk psylliumhusk
Salt och peppar
Vispa upp äggvitan lätt med en gaffel på en tallrik, den fäster bättre på fisken då.
Krydda fiskbitarna på båda sidor med salt och peppar.
Strö över husk, så det täcker båda sidor, enklast är om du har det i ett saltkar.
Doppa fisken i den uppvispade äggvitan, låt rinna av lite och doppa sen i riven ost.
Tryck till fisken ordentligt mot osten, så den fastnar överallt.
Lägg på ett fat och låt torka fast en stund. Gör under tiden tomatsåsen.
Tomatsås med vitlök
8 cocktailtomater
1 dl strimlad purjolök
2 vitlöksklyftor
25 g smör
½ dl kallpressad olivolja
½ dl rödvin
Salt
Chiliflingor
Dela tomaterna i fyra delar, skiva vitlöken tunt.
Bryn smöret lätt och häll i oljan, blanda ner purjolök, tomat och vitlök.
Skaka pannan så det blir lätt brynt runtom, häll sen på vin och krydda med salt och chili.
Har du inte vin så kan du smaksätta såsen med vinäger och blanda ner lagom mängd vatten istället.
Låt puttra bara i ett par minuter, så tomaterna inte kokar sönder helt.
Stek fiskpiccatan i rejält med brynt smör, några minuter på var sida.
Var lite försiktig när du vänder den, så osten inte lossnar.
Servera på en bädd av tomatsås, jag garnerade med lite räkor, purjolök, chiliflingor och bladpersilja.
Mängder av andra goda tillbehör hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.