225 gr färskost, rumstemperatur
1 tsk vaniljextrakt
2,5 dl vispgrädde
Instruktioner
I en mikrovågsugn säker skål, placera vita choklad chips.
I en stor skål, vispa grädde tills det bildas mjuka toppar.
Kombinera smält vit choklad, creamcheese och vaniljextrakt tills det är slätt. Vänd ner vispgrädden.
Låt stå i kylskåp 2-3 timmar, gärna över natten. Täck sidorna med kaksmulor. Klart.
250 g (ca 30 Oreo cookies), fyllning borttagen
80 g osaltat smör, smält
1 kg färskost, rumstemperatur
175g grädde + 2 msk kallt
190 g Nutella200 g socker
1 msk majsstärkelse
2 tsk vaniljextrakt
4 ägg, rumstemperatur
Nutella Topping
190 g Nutella
80 g grädde
Tillredning
Förbered botten. Värm ugnen till 180C.
Minska ugnstemperaturen till 150C.
Vispa färskosten med 1,8 dl vispgrädde tills väl kombinerat och blandningen verkar fluffig.
Reserva ca 1/3 av gräddostblandningen i en separat skål. Tillsätt Nutella och 2 msk och blanda väl.
Häll den vita ostblandningen över den förberedda botten. Skeda försiktigt över Nutellablandning på toppen och använd en gummiskrapa för att sprida jämnt.
Grädda i 45-55 minuter på 150C.
Avlägsna och köra en vass kniv helt runt den inre kanten av formen.
Förbered Nutella toppning.
Täck och låt stå i kylskåp över natten. Dekorera med några hackade hasselnötter före servering om så önskas
260 gr chokladkakor typ Oreo
170 gr riven mörk choklad
1,2 dl farinsocker
7 msk smält smör
Ganache
3,6 dl vispgrädde
565 gr mörk choklad, hackad
0,6 dl starkt kaffe
Fyllning
680 gr färskost, rumstemperatur
2,4 dl socker
1 1/2 msk mjöl
3 msk snabbkaffepulver
2 tsk vaniljextrakt
1 1/2 msk farinsocker
3 stora ägg
Topping
3,6 dl creme fraiche
0,8 dl socker
2 tsk vaniljextrakt
En handfull chokladkaffebönor
Botten: kör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minut. Tryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.
Gör ganache: Sjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.
Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvisp, vispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sig; rör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.
Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timme. Låt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.
Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till galler. Låt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur.
Låt stå i kylen minst 6 timmar.
260 gr chokladkakor typ Oreo
170 gr riven mörk choklad
1,2 dl farinsocker
7 msk smält smör
Ganache
3,6 dl vispgrädde
565 gr mörk choklad, hackad
0,6 dl starkt kaffe
Fyllning
680 gr färskost, rumstemperatur
2,4 dl socker
1 1/2 msk mjöl
3 msk snabbkaffepulver
2 tsk vaniljextrakt
1 1/2 msk farinsocker
3 stora ägg
Topping
3,6 dl creme fraiche
0,8 dl socker
2 tsk vaniljextrakt
En handfull chokladkaffebönor
Botten: kör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minut. Tryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.
Gör ganache: Sjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.
Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvisp, vispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sig; rör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.
Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timme. Låt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.
Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till galler. Låt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur.
Låt stå i kylen minst 6 timmar.
260 gr chokladkakor typ Oreo
170 gr riven mörk choklad
1,2 dl farinsocker
7 msk smält smör
Ganache
3,6 dl vispgrädde
565 gr mörk choklad, hackad
0,6 dl starkt kaffe
Fyllning
680 gr färskost, rumstemperatur
2,4 dl socker
1 1/2 msk mjöl
3 msk snabbkaffepulver
2 tsk vaniljextrakt
1 1/2 msk farinsocker
3 stora ägg
Topping
3,6 dl creme fraiche
0,8 dl socker
2 tsk vaniljextrakt
En handfull chokladkaffebönor
Botten: kör chokladkakor, hackad choklad och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och kör tills smulorna börjar hålla ihop, skrapa ner skålen då och då, ca 1 minut. Tryck ut smuldegen i en form ca 24 cm, gärna fodrad med bakplåtspapper. Vira plastfolie runt fingrar och tryck ut blandningen ordentligt upp sidorna av formen, sedan över botten.
Gör ganache: Sjud upp grädden i en kastrull. Ta bort från värmen; tillsätt choklad, kaffe och essence. Vispa tills chokladen smälts och ganache är slät. Häll ca 4,8 dl av ganachen ner i formen över botten. Låt stå i frysen tills ganachen är fast, ca 30 minuter. Täck resterande ganache med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att dekorera.
Gör fyllningen: Värm till 175 ° C. Med hjälp av elvisp, vispa färskost och socker i en stor skål tills väl blandat. Skrapa ner .Vispa i mjöl. Rör espressopulver, vatten, kaffeessence, vanilj och farinsocker i liten skål tills snabbkaffe löser sig; rör ner in ostblandningen. Vispa i äggen ett i taget, skrapa ner sidorna av bunken mellan varje gång.
Häll fyllningen över kall ganache i formen - det kommer att fyllas på nästan hela vägen till toppen. Placera formen på en bakplåt. Grädda tills toppen är brun,sprucken vid kanter och lite lätt dallrig i mitten, ca en timme. Låt svalna ca 15 minuter medan du förbereder toppning. Bibehåll temperaturen i ugnen.
Gör topping: Vispa ihop creme fraiche, socker och vanilj i skål. Häll toppning över varm cheesecake, se till att hela täcks. Baka tills topping är fast, ca 10 till 15 minuter. Överför cheesecake till galler. Låt svalna i ca 3 timmar i rumstemperatur.
Låt stå i kylen minst 6 timmar.
Nu är det dags för veckans receptutmaning för mig och Jenny´s matblogg igen! Vi hade planerat ”påsktema” så redan förra veckan var jag inne på röda korset i Borgholm och letade rekvisita, som till synes inte syns så värst mycket på bild här ändå.
Jag hittade en rund skärbräda med handtag. Ni vet en sån där ”pizza.-spade-bräda”?
Stor och fin och inga repor. Och en gulrutig gardinkappa och några kycklingar i trä. Allt för 20 kr.
Hur som så ville jag inte ha skärbrädan så trären och och fin så jag drog fram både rivjärn, knivar och ”ruggade” till den. (innan detta så lät jag den dock ligga över natten strödd med salt, då drar de ur smuts och bakterier).
Nästa steg efter en ruggig yta var att få färg på den. Inte målarfärg, bets eller andra kemikalier. Jag rörde ihop kaffesump med soya och tomatpuré och lite vanlig rapsolja och gnuggande in med händerna. KLETIG och fin blev jag! Sen fick den ligga ett par timmar innan jag sköljde av den och bara oljade in med rapsolja och lät torka. Blev himla nöjd. Tittar ni noga så ser ni den i bild lite vid kanterna, men det är inte mycket den syns trots sitt avseende ändamål. Den kommer nog fungera väl till pass vid fler tillfällen misstänker jag dock.
Nu till mina små krustader och tilltugg.
En påskbuffé kan ju innehålla så mycket och allt man föredrar blir ju till slut ett urval av allt gott man tänk och tittat på så jag vi är inte sämre än att vi bjuder på fler valmöjligheter och fler recept till just påskbuffén!
Jag har gjort två sorters krustader och två andra små snittar/tilltugg. Vad Jenny bjuder på ser ni längre ner.
12 st
Gratinerade krustader med brieost och salami :
12 små krustadskal
150 gram brieost
3 skivor salami
12 st
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor :
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
2 tsk sweet chilisås
Salt o peppar
24 räkor
12 st
Paprikahönor :
12 rundlar av hönökaka (snapsglas)
2 msk philadelphiaost
1 msk creme fraiche
½ msk malen paprika mild
Salt o peppar
Röd spetspaprika
12 st
Tunnbrödsrullar med skagenröra :
2 tunnbröd
200 gram skagenröra
Ruccola
GÖR SÅHÄR :
Rör ihop varje röra för sig. Krustaderna som gratineras, kör i ugn 175 grader ca 15 min. Låt svala något. Dekorera varje krustad/tilltugg valfritt. Se bilder för exempel.
Skagenröra, se recept nedan.
till 2 rullar tunnbröd, ca 12 bitar
Skagenröra :
3 msk grädde (ska vispas lätt)
2 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 msk stenbitsrom
1 knippe dill, finhackad
1 rejäl näve räkor
½ finhackad rödlök
2 tsk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt
Gratinerade krustader med brieost ihoprört med finhackad salami. En fräsch gurkbit på toppen bryter av det salta.
Tunnbrödsrullar med skagenröra, toppad med skagen/stenbitsrom/citron/majonäs.
Ostgratinerade sweet chilikrustader med räkor och timjan.
Paprikahönor!
Små rundlar uttagna med snapsglas från hönökaka, toppad med paprikaröra (philadelphiaost/creme fraiche/malen paprika/chili/salt och peppar) pudrade med mer malen paprika och röd spetspaprika i skivor på toppen.
Till alla slag bufféer tycker jag att dekoration efter årstid hör till. Ut i naturen eller trädgården och plocka in små snittblommor, kvistar och blanda gärna dekorationen med det som buffén innehåller såsom citron och dill, paprikor, timjankvistar, lökblast mm. Man äter ju inte bara men munnen utan även med ”ögat”…. .-P
Låt er väl smakas och hoppas ni får lite idéer av mig och Jenny nu till påsk. ♥
Matiga tårtor och cheesecakes brukar vara riktigt populära på bufféer av alla de slag. Här har Jenny gjort en räkcheesecake helt i påskens tecken. Ett perfekt tillbehör och dessutom en rätt som kan förberedas och serveras kall. För att komma till Jennys recept, klicka HÄR >>
Fyllning
Instruktioner