Kål i alla färger och former
Den här veckan tänker jag bjuda på några riktigt goda kålrecept.
Kål är nog den mest användbara grönsaken i LCHF-kosten, sprängfylld som den är av näringsämnen men med låg halt kolhydrater.
Här kan du läsa mer om 7 olika kålsorter och dess nyttiga innehåll i tidningen Land.
Jag börjar veckans recept med vitkål, köpte ett stort huvud i fredags på grönsaksmarknaden.
Vitkål är riktigt bra, nyttig och billig mat. Ett vitkålshuvud räcker till många måltider och kostar inte många kronor.
Vitkålssallader är betydligt nyttigare än vanlig isbergssallad, som mest består av vatten.
I en wok passar det fint med strimlad kål som ett nyttigare alternativ till nudlar.
Eller smörstekt istället för spaghetti till köttfärssås, det är väldigt gott.
C-vitaminhalten är hög i vitkålen, den innehåller även en hel del fibrer och mineraler. Rena hälsokosten alltså.
I helgen hade vi riktigt ruggigt väder här vid Medelhavet, så det känns bra att vi laddade upp med mycket goda grönsaker som vi drog hem i den nyinskaffade grönsakskärran.
Känt mig frusen och hängig i det kyliga vädret, så det har inte blivit så avancerad matlagning och bara kortare promenader senaste dagarna.
Bästa slakteributiken ligger bara 100 meter bort, så det fick bli kycklingschnitzel med wokade grönsaker till lunch och en soppa på vitkål till middag på lördagen.
Fotovädret har förstås heller inte varit något vidare, så det blir en bild på en liknande soppa som jag gjorde hemma häromåret.
I resväskan fick det följa med några paket varmrökt bacon från Ramsele/Trångsviken Chark, det blir väldigt gott i en sån här soppa.
Mamma gjorde en liknande soppa när jag var liten som hon kallade Regn och rusk-soppa.
Tror det var ett recept från Hiram hon hittat i Dagens Nyheter, minns att den var riktigt god med korvslantar i.
Vitkålsoppa med varmrökt sidfläsk 3-4 port
½ liter strimlad vitkål
1 skivad gul lök
1 liten morot i strimlor
1 stor tomat i tärningar
100 gr strimlat varmrökt sidfläsk
3 msk smör
2 msk buljongpulver, jag hade Bella Buljong
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
Salt och peppar
1 liter vatten
Bryn fläsk och kål i smöret i fem minuter, utan att det får för mycket färg.
Tillsätt lök och morötter, fräs fem minuter till.
Rör ner tomatpurén och låt fräsa med en stund, så blir det mildare tomatsmak.
Blanda ner tomater, buljongpulver, balsamvinäger och kryddor.
Låt puttra lite till, innan du häller i vatten. Koka upp och låt sen sjuda på svag värme i en timme.
Servera gärna med en klick crème fraiche och ett saftigt valnötsbröd.
Klicka på bilden nedan så kommer du till Bokus reapriser på mina kokböcker.