Jag är usel på att snabb-blogga, så är det bara…


Hej igen världen! Ja, uppkopplingen här på ön eller typ (Öjkroken med omnejd) har legat nere större delen av dagen/kvällen. Såååå frustrerande när man är van att kolla facebook o kommentarer och uppdatering, mail och div… Hur beroende är man egentligen?? Jag skall erkänna att jag ringt telia ett antal gånger bara för att få bekräftat att det är telias fel o inte våran dator som knoppat in… Först fick jag svar att felet skulle va åtgärdat 21:00! Ringde igen 21:45 då ingenting fortfarande fungerade o han i andra änden hade fått många samtal från borgholmsborna och felet som uppstått berodde på något kort eller kretskort som jourteknikerna skulle få levererat 23:30 ikväll/natt… ”Så gå du å lägg dig så ska du se att de fungerar imorgon när du vaknar!” fick jag till svar! :-P

Hehe… Vem sitter uppe o väntar till 23:30 bara för att??

23:34 blinkade bredbandsmodemet igång och nu är allt som de ska igen!

Nog om de!
Nu tänkte jag berätta hur dålig jag är på att blogga kort och snabbt. Sådär fiffigt, kort och konsist och med bara EN mening och en bild eller två… Jag är skitdålig rent ut sagt på de… Å jag tycker inte om de heller skall erkännas!

Att mobilblogga, (som jag nyss lärt mig… Ja?!!) :-P Det är ju smidigt och allt kan man göra direkt från telefonen och bilderna tar man med telefonen och collage också mm mm. Då kan jag ju blogga oftare var min tanke men de blev inte riktigt så. Det är väl inte min grej sådär på allvar kan jag erkänna. Att jag har mina blogguppehåll beror ju faktiskt på att jag har annat å pyssla med; Familjen och barnen och allt har sin tid.

Nu e de sommar och aktiviteter hela tiden, fullt upp utomhus och med loppis och jobb och det blir bara inte av att jag sätter mig och fixar med bilder och inlägg helt enkelt när allt runtomkring pockar på min uppmärksamhet…

Har jag inte tid att blogga så har jag inte… O då har jag inte tid att mobilblogga heller… Ganska logiskt. För de tar ju sin tid det också. Skillnaden är att man sitter djupt försjunken med telefonen o är ganska ”passiv” mot omvärlden, och de vill jag inte vara. Å jag vill heller inte bara slänga ut korta snabb-inlägg för det är inte JAG på nåt vis… Hellre bloggar jag då när jag känner att jag har tid och verkligen kan fokusera på de jag gör till 100% än inte alls! Jag älskar ju min kryddburk och jag vill inte göra nåt halvbra när jag vet jag kan bättre. Jag tror ni förstår hur jag menar…

Så att mobilblogga är inte meningen att ersätta mina vanliga inlägg, bara som ett komplement. Mobilbloggar gör jag när jag har tid och så får de förbli. Ja, då vet ni! Nu bjuder jag på lite ölandsbilder sålänge och återkommer imorgon. Tack o gonatt alla ni underbara!


Dom afrikanska marguriterna har återigen hittat hem till Öjkrokens blomlådor… Jag bara älskar dom!!


Ölands västra kust…


Äleklinta


Egby


En öländsk inventarie alias Kryddbruks-bloggerska i genuint cowboystuk! Den bjuder jag på…  Mobilfotad of course… ;-)

Midsommar och lite tankar kring kryddburken…


Tänk att ni finns med mig överallt! Ni är verkligen guldkorn av särledes god kvalité som förgyller mina tankar både när jag inte ”kryddburkar”, när jag är borta eller iväg på festligheter, när jag står i kön i mataffären, kör bil, när jag är ledig… Etc etc. Ni finns där i mitt bakhuvud ständigt och jämnt!

Jag tänker ofta; ”Undra om ni skulle vilja läsa om detta”, eller ”Undra vad ni äter ikväll?!”, ”Nån som bakat idag?!” eller; ”Nån som står och lagar samma som jag gör just nu?!” osv osv…

Brukar jag göra mig påmind på något sätt för dig? Nån sekund där å då kanske? :-P

Det enda jag egentligen ville säga med detta inlägg var kort och gott att ni är bara så fantastiskt roliga att ha å göra med, ni babblar och kommenterar, och skriver mail och brev och jag blir glad i hela min själ när jag tänker på hur mycket det betyder! Ni är ärliga, säger vad ni tycker, ni berömmer och kritisera. Ni ifrågasätter och undrar. Det är precis så det ska vara! Ni är faktiskt bland dom bästa jag vet!! :-P

Trots att jag har ont om tid att svara på allt ni skriver så ska ni veta att jag läser allt både en och två gånger och ni som frågar och undrar, jag vet jag är inte blixtsnabb alla gånger men jag försöker verkligen svara på allt! Har ni inte fått svar så maila igen eller fb:a mig en gång till, ibland blir det rörigt i mitt huvud och allt jobb i bakgrunden har en tendens att hopa sig och halka efter! Ja…

Så nu vet ni de!  Jag tycker väldigt mycket om er!! Glad sommar och glöm inte kika in här under semestern, för ni vet väl att kryddburken inte har nån semester! ;-)

Testbloggar från iphonen

20120621-140130.jpg
Provar bara att göra ett inlägg från iphonen om det funkar!? ;-)

Och det verkar ju fungera alldeles ypperligt!

Om man som jag bara har temat wordpress och har bloggen flyttad till eget webbhotell (binero) så kan man ändå använda sig av appen ”WordPress” om man vill blogga från mobilen.

Du loggar då in som wordpress.org använadare med ditt apple-id och lösenord.

Sen måste du göra en inställning på din blogg under ”Inställningar”, ”Skriva” och så bockar du i rutan för ”Aktivera XML-RPC” så funkar de! Lätt som en plätt! :-P

Vill du göra bildkollage som ovan så ladda hem appen ”Photo Frames

 

 

 

En ny liten familjemedlem har anlänt!


Får jag presentera vårt nya lilla tillskott till den fyrbenta armén här hemma; Välkommen Ida! 

Ida har jag funderat på ett tag… Inte bokstavlig men att skaffa en kattunge till. Vi har ju vår kloka Alfred som är inne på sitt 3:e år nu och jag tyckte det var dags att han en vacker dag ändå fick sin Ida till slut…

(Måste ju bara förklara det här med namnet… Det blev lite galet, men men… Eftersom vi har Alfred sen tidigare som är döpt efter drängen i Emil i Lönneberga så skulle han ju få sin piga… Egentligen blir det ju jättetokigt nu eftersom Ida är Emils lillasyster men nu får de va så! Och av nån anledning så har vi alla här hemma sagt att pigan heter ”Ida”… Men hon heter ju inte Ida utan Lina..! Ja, där hade vi väl en släng av hjärnsläpp allihopa men ingen har reagerat hittills som vi pratat med, det är tur att ni är vaksamma! :-P  ”Alfred och Ida” får det bli i alla fall… Slutsvamlat!) 

Alfred är dock väldigt förtjust i henne och klok som han är gör han nu allt för att visa sin godhet. Lugnt och tålmodigt väntar han på att Ida ska förstå att han är en snäll ung, herre som kommer lära henne allt han kan. Men Ida är dock en bestämd liten dam (12 veckor) och har inte riktigt fattat samma tycke ännu.

Hon har bara bott här i 4 dagar så än finns det väl hopp om kärleken… ;-)

Det är jag som är Ida!

Svar på tal!

Tillägg 6 april; 
Som ni kanske har märkt publiceras inga kommentar på direkten längre, utan jag godkänner var och en, det känns bäst så. De som skrev inläggen som jag raderade har jag nu fått både ipnummer, namn, adress och mobiltelefonnummer till av en mycket trogen läsare som letat fram utan att jag ens bett om det, så händer det igen även om inte kommentarerna godkänns så kommer en anmälan göras.

Till mitt inlägg igår (när barnen hjälpte till i köket och lagade raggmunkar) ramlade det in ett antal kommentarer som jag nu har tagit bort (dock sparat). Jag vill poängtera hur fruktansvärt besviken och framför allt ledsen jag blev när jag läste dom.

Kommentarerna riktade sig kring barnen. Hur dom ser ut, vad dom inte bör äta. Varför dom ser så olika ut? Varför den ena inte pratar? Vad vi som föräldrar verkligen bör tänka på vad gäller barnuppfostran med mera, med mera.

Att överhuvudtaget ha mage att skriva kränkande, nedlåtande kommentarer om så intima och privata ting i ett offentligt kommentarsfält får mig att fundera över hur fan ni är uppfostrade?!

Ellen, Emma? Eller va det kanske Sara du hette? Med flera…
Oavsett så har ingen av er lämnat någon giltig epostadress då jag i första hand valde att svara er via mail.

Är du/ni så otroligt fega att ni inte kan stå för vem ni är tillsammans med era åsikter?

Jag är väldigt sparsam med mina inlägg här på Kryddburken där barnen är med på bild just med hänsyn till integritet. Av gårdagens inlägg dock finner jag inte nånting som är stötande i vare sig bild eller text eller något som överhuvudtaget behöver ifrågasättas.

Max är min mans son sedan tidigare och han har särskilda behov, därav förmedlar han sig med teckenspråk bland annat. Det är också en anledning till att dom inte är lika, eftersom dom inte är släkt på riktigt. Varför Joline har gröna ögon och vad hon inte bör äta vet jag mycket väl, är det någonting ni tror att jag har missat där eller?

Jag beklagar att ni inte fått lära er mer vett och etikett här i livet. Att visa respekt och hänsyn till sina medmänniskor och att inte döma andra. Tack och lov är våra barn uppfostrade med respekt och har bägge två fin självkänsla och är stolta över sig själva, vad dom kan och hur dom ser ut. Och vi anser att vi är väldigt bra på att uppfostra just våra barn dessutom!

Tack för att ni verkligen förstörde min morgon, jag blev personligen, uppriktigt sagt ledsen.

 

 

Kryddburken, hoho??!


Jag har inte drunknat eller övergivit er som en av er mailat och undrat med samma rubrik som ovan! ;-) Jag är bara sjuk… Eller bara å bara, har ett årligt, återkommande skov som gör mig totalt nerklubbad! Sprängande huvudvärk, smärta i höfter, nacke och händer… Ont i lederna, feberkänsla, sår och nässelutslag. Är så totalt urlakad och trött som jag aldrig annars är… :( Hatar verkligen att känna mig som en krympling, totalt oförmögen att styra över hur jag mår just nu… Och alla andra som får göra det jag ”ska” göra… Min familj är helt underbar mot mig, men det dåliga samvetet gnager för allt och alla och jag avskyr den känslan. Vill bara bli frisk nu!!

Ja, då vet ni läget… Gnälla är jag fortfarande kapabel till som ni hör så lite hopp om jordelivets återkomst finns ju! Jag hoppas återkomma lite senare med ett recept, då jag kommer att servera rätten i den här skålen.

Är det någon av er som känner igen den? 
Den är stämplad Rörstrand och vad jag kunnat komma fram till härrör stämpeln från 1940-1942?

Skulle vilja veta lite mer om den, har inte lyckats hitta nån ens i närheten liknande på bild trots idogt sökande på google. Soppskål, såsskål, buljong eller vällingskål? Nån som kan stilla min nyfikenhet kanske? ;-)

Lösenordsskyddad: RL11

Det här inlägget är lösenordsskyddat. För att se det måste du ange ditt lösenord nedan:


5-års jubileum med stor utlottning & massor av fina vinster!
Det är med stor tacksamhet jag kan presentera detta utbud
av vinster sponsrat av otroligt, härliga samarbetspartner som generöst
vill delta i Kryddburkens 5-års jubileum! Tusen tack!
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Vinnarna presenteras på fredag 16 mars.
Och till er läsare där ute, för denna utlottning är just till ER som följer kryddburken. Med din kommentar är du med i utlottningen som sker slumpmässigt. Berätta gärna hur du hittade hit och varför du läser just Kryddburken och om du är intresserad av någon speciell vinst! Tävlingen pågår tom. söndag. Vinnarna presenteras på fredag nästa vecka, så håll utkik då. (Glöm ej uppge en giltig epost)
Ja, lycka till då alla mina fantastiska läsare! Ni är guld värda… :-P

Nettan & Johan på Borgholms bokhandel sponsrar med kokboken ”Mera halv åtta hos mig” till en vinnare. Du hittar deras facebooksida här >>

Chilisåsen D´Elidas känner ni igen vid det här laget, den har funnits i mitt kök i många år. Per-Anders bakom företaget sponsrar med 6 stycken chiliflaskor som lottas ut till 6 vinnare. D´Elidas hemsida kan du läsa mer om denna underbara sås, facebooksida hittar du här >>

Piffiga dikstrasor i köket gör det hela lite roligare. Katja sponsrar med 3 st designade disktrasor till 1 vinnare. Läs mer på hemsidan här >>

Vem älskar inte grekisk? Här sponsrar Fontana med 3 st matkorgar fyllda med produkter ur Fontanas sortiment till ett värde av 350kr. Bor du i stockholms närområde får du matkorgen hemlevererad, utanför Stockholm skickas varucheckar till samma värde. Utlottning till 3 st vinnare. Fontanas hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>

Fredrikssons smakhantverk från Öland drivs av Mona & Christer. Dom arbetar i liten skala hantverksämmsigt med enbart äkta varor. Här hittar du marmelad, spännande chutneys, geléer och andra delikatesser. Att på en okonstlat sätt förädla de öländska råvarona har dom verkligen lyckats med! Mona & Christer sponsrar med tre fina paket till varsin vinnare. Deras hemsida hittar du här >>
1:a paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (250 g) Kardemumma & Päron Marmelad
2: paketet till utlottning : 
1 burk (250 g) Honungspäron & Ingefära Marmelad
1 burk (250 g) Het Äpple & Aprikos Chutney
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
3:e paketet till utlottning : 
1 burk (120 g) Whisky & Pumpa Marmelad
1 burk (120 g) Morot & Hjortronlikör Marmelad
1 burk (120 g) Äppelgelé med Rosépeppar & Calvados


Kung markatta sponsrar med goda frukt & nötbars i fem smaker! 2 vinnare får varsin kit med de fem smakerna. Kung markattas hemsida hittar ni här >>, samt facebooksida >>
Ulrika på Mittbrodt´s i Borgholm, driver den mysigaste butik med inredning, pynt, porslin bland möbeltillverkning och ett otroligt utbud på allt man kan önska sig till bland annat köket. Ulrika sponsrar med bullformar från Kalasform tillsammans med en IB Laursen vispskål (L16cm, B11,5cm, H8cm). En vinnare får bullformar + vispskål. Mittbrodts hemsida hittar du här >>. Facebooksida är på gång, kommer inom kort.
Den kära muurikka finns såklart också för utlottning. En styck vinnare får denna muurikka stekhäll, 48cm. Muurikkas hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>


David & Nina sponsrar med finfina silkonformar som är otroligt praktiska att baka med. Ninasmat hemsida hittar du här >>, samt facebooksida >>. Såhär ser deras vinstpaket ut :
1:a paketet till utlottning : 
1 st rak bakform + 12st muffinsformar i silikon
2:a paketet till utlottning : 
1 st rund bakform + 12 st muffinsformar i silikon
3:e paketet till utlottning :
1 st muffinsbricka för 6 muffins + pajform i silikon
Therese som driver nätbutiken Sparkling design sponsrar med dom läckra plåtvykorten med bland annat motiv med köksnostalgi. Hemsidan hittar du här >>, samt facebooksida >>. Fyra stycken vinner 2st plåtvykort var med blandade motiv.

Tommy på Toja import sponsrar med fina paket av kryddor, strössel och cupcakes-kit! Hemsidan hittar du här >>. Shär ser vinspaketen ut :
1:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
2:a paketet till utlottning : 
1 set med kryddor i plåtburk från Fiddes Payne
3:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
4:e paketet till utlottning :
1 set med Jamie Oliver kryddkvarnar
5:e paketet till utlottning : 
2 pkt med Disney cupcakes-kit
6:e paketet till utlottning : 
3 förp strössel; Chocoholic Delight, Princess Delight & Disneys Princess

I vår grannby Källingemöre huserar företag Svenska Bönchips AB som drivs av Maryanne och Ulf som tillverkar de öländska bönchipsen. Här sponsrar dom med 4 paket med 4 påsar i varje. De fyra smakerna är; örter, naturell, chili/dill och vårens nyhet med nypon. 4 st vinnare får 4 påsar var. Wahlquist mat´s hemsida hittar du här >>.
I 5år har jag matbloggat!


Det är idag 5 år sedan jag publicerade mitt första inlägg på något som jag just då nyss hade döpt till Kryddburken…

I 5år har jag matbloggat!

Det har varit en fantastisk resa i matens värld, men framför allt i ”människo-världen” som mött mig. Stöttat mig, kritiserat mig, gett mig lovord och beröm, sågat och analyserat, debatterat med mig och många gånger även hållit med mig i mina åsikter. Det är många år av skriverier, foton som blixtrat i mitt kök och recept som avverkats. En smula sentimental blir jag _alltid_ då nånting stort är på gång. Ja, å där kom första tåren…

När kryddburken föddes fanns egentligen bara en massa bilder på mat jag fotat efter att ha lagat. Recept fanns inga. Bara i huvudet. Jag har aldrig lagat efter recept, bara från ren inspiration. Självklart har jag kollat stektider och temperaturer på kött i nån bonniers kokbok och slagit upp styckscheman för gris och nöt o dyl, men bortsett från såna fakta har jag alltid lagat mat efter eget huvud. Inspiration är en annan sak än att följa en text till punkt o pricka.

Inspiration har jag såklart letat överallt! Matbloggar, mattidningar, TV-program, vänners middagar, släktens påbrå och familjens önskemål, men inte minst av min egen erfarenhet från uppväxt, arv och skolans hemkunskap, inte att förglömma! ;-)

Så kom då dagen då jag bestämde mig för att starta en matblogg.
Jag älskade ju att laga mat och att fotografera. Höll igång intensivt ett tag med frilansande som bröllopsfotograf och var ansluten till ett par bildbyråer men tiden blev knapp i och med husbygge, vi skulle gifta oss och barnen började skolan och en massa annat trevligt tog upp min tid om helger, då folk vanligtvis gifter sig så sakta men säkert avtog den lilla karriären jag då hade! Istället började jag laga mat mer avancerat och alltid med kameran i vänster hand o vispen i höger! ;-) Ja… På den vägen är det!

När Joline var liten lagade jag mycket barnmat själv, jag rullade och kokade frikadeller och köttfärssåser och frös in i små burkar. Skar spagetti med kniv och gaffel i minimala bitar och blandade med bechamel och på med lock, in i frysen! Jag passerade majs och gröna ärtor i trådsilen, kokade torsk och gjorde puréer och mos. Jag kokade fruktkrämer och fyllde muffinsformar, och sen in i frysen i lagom stora portioner. Perfekt att packa ner i skötväskan när man skulle iväg och det vankades mellanmål på öppna förskolan eller dyl.

Jo, mat har alltid varit ett intresse jag lagt lite extra energi på.
Dels för att det är roligt att göra allt själv, från grunden, med fina råvaror och dels för att man vet vad man äter. Sen är det ju självklart ett plus om de som äter maten tycker det är gott också! :-P

Varje år har jag firat med en tårta, och till 3-års jubileumet hade jag en stor utlottning varje dag hela veckan med fina vinster till er läsare om ni minns! Nu är det dags igen. Jag måste erkänna att jag faktiskt höll på att missa denna 5-års dag med kryddburken, men tack vare den nya tidslinjen på facebook blev jag påmind när jag höll på greja med kryddburken där.

Herregud!! Det är ju 5år nu??!!  (sa jag tyst för mig själv i måndags eftermiddag)
DÅ först gick det upp ett liljeholmen att idag, tre dar senare är det ju 5-års jubileum!! Jösses amalia och självklart fick jag eld i baken och tusen järn i elden som smidits fram tills idag. Ett 5-års jubileum kan man ju inte bara låta passera sådär, eller hur? ;-)

Jag hoppas ni kommer bli glada! Jag ska hålla er på halster några timmar till men i eftermiddag får ni en överraskning från mig och de samarbetspartner som står mig närmast och många av dom har också varit med sen första åren jag bloggade. Jag är väldigt tacksamt för allt härligt och generöst bemötande jag fått genom åren av alla sponsringar till tävlingar och utlottningar och många av dom har jag lärt känna väl vid det här laget så jag är faktiskt väldigt stolt att i eftermiddag kunna presentera det jag ska.


Jag har ibland fått frågan hur jag kom på namnet kryddburken… Det ska jag berätta nu! 

Jag funderade länge på ett namn som var lätt att komma ihåg, nånting som ingen skulle glömma när man nämnde det i förbifarten och som dessutom skulle vara lätt att söka upp. Jag fundera också på vilken anknytningen namnet skulle ha med mig? Inget, kom jag fram till. Namnet får frambringa sin anknytning till mig med tiden tänkte jag… Å så tänkte jag tillbaka i tiden när jag var liten och vad jag hade för minnen av saker och namn och ett av mina minnen föll på pappas varma mackor med Lawry´s krydda på. Lawry´s kryddsalt är en fin, nostalgikrydda för mig som fortfarande säljs i butik. Utseende på burken påminner mig idag om när jag var liten. Och känner ni mig så vet ni ju att jag kan ju inte motstå minnen och att förälska mig i gamla traditioner så en Kryddburk fick de bli. Nu vet ni de!


Den första loggan jag hade på Kryddburken såg ut såhär. Ja, de va tider de…
På den tiden använde jag både Aromat och Vegeta och fotade inte alls som jag gör idag, förlåt mig för de! ;-)


Det första receptet som publicerades på Kryddburken var Thekakor. Recept här >>

Nu ska jag däremot avsluta lite vackert och runda av med ännu en liten tår på kinden och tacka för alla fina år ni förgyllt mig med. Med era kommentarer, mail, frågor och tips. Ni är universums allra bästa kryddburken-läsare och passa på nu i eftermiddag för detta är till ER som följer Kryddburken, just bara till er…  

Kärlek i massor till mannen i mitt liv som alltid står ut med mig, mina prövningar, experiment och galenskaper! Till min fina familj, ni är mitt allt här i livet! Utan er vore vardagen alldeles dötrist å långtråkigt och… Och alldeles underbar!!   Utan er, inget jag…!

Okej, orkade du läsa ända hit? Handen på hjärtat, orkade du??!
- I så fall är du verkligen en grym ”Kryddburken-läsare” Puss, Puss!  ;-)

 

Sidhuvud, receptarkiv & Dalton…


Midnatt är slagen, jag har jobbat två dagars långpass, är äntligen hemma och sitter nu här i bakgrunden och grejar med indexsidan till recepten, (ny menyknapp ”RECEPTARKIV” ovan) och i samma veva tillverkar jag visst logotyper till sidhuvudet på löpande band men nu är jag nöjd med denna iaf! Vilken tid de ska ta alltså… Ligger väl ett tiotal i papperskorgen!

Har dock lite problem att få till denna index med recept! Det ska ju vara lätt att hitta recepten ni söker och även om sökrutan fungerar så blir det en himla massa sidor och recept att bläddra igenom så jag håller på bygger upp en komplett länksida med alla recept som textlänkar under passande rubriker! Hästjobb AB – jajamen! Men så har det blivit en hel del recept också sedan 2007…

Problemet nu är att jag ville hemskt gärna ha texten i TVÅ spalter, precis så som man kan göra i word, men jag hittar ingenstans hur man gör… Nån som har ett tips kanske som kan hjälpa mig??!


När jag ändå har några bilder på Dalton uppe så kan jag passa på att berätta lite, då jag får en del mail ang. honom om vad han är för ras och var han kommer ifrån!

Han är en sydafrikansk mastiff, (Boerboel), import från Norge -06, från Norboerboels kennel då han var 9 veckor! Idag är han 5 år och 72 kg tung/lätt… :-P Älskar solen, värmen & är världens finaste familjehund. Glad, lättsam och en riktigt djurälskare är han! Katt som kanin har alltid varit och är hans fina små kompisar, han skulle aldrig göra en fluga förnärmad så snäll han är mot dom små! En liten (stor) Ferdinand som längtar till våren då han kan sitta ute på gräsmattan och blunda och lukta på blommorna…


Mer info om Dalton som valp här >>


Sov gott… Ses imorgon!