Hemgjord gravlax utan tillsatt socker
Recept på gravad lax innehåller i vanliga fall rätt mycket socker, här får du ett gott recept till jul sötad på ett annorlunda sätt.
Även om inte så värst många kolhydrater från sockret tränger in i laxen, så tog jag fram det här receptet på en äppelgravad lax när jag skrev min kokbok Långkok för LCHF och Paleo.
Den största delen av recepten därifrån finns idag i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där finns även recepten från likaledes slutsålda LCHF för seniorer som jag skrev med Dr Annika Dahlqvist som grundade LCHF-rörelsen för 20 år sedan.
Fler recept på mat med färre kolhydrater hittar du i min senaste bok, Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker, skriven tillsammans med en annan LCHF-pionjär, Lars-Erik Litsfeldt.
Här kan du läsa mer om mina kokböcker, de har i dagsläget blivit åtta stycken.
Så över till receptet, den här laxen har blivit väldigt populär bland mina följare, hoppas du också kommer att tycka om den.
Äppelgravad lax
500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad
3 msk salt
2 äpplen
1 knippe dill
1 tsk grovkrossad vitpeppar
ev 2-3 msk calvados
Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.
Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.
Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.
Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.
Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.
Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.
Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.
Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.
Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.
Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.
Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.
Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.