Recept och bilder från EcoCaféet
Du kanske undrar vad som händer på EcoCaféet i Östersund, det var ju länge sen jag skrev nåt om det nu.
Det har berott på att caféet bara har smygöppnat, eftersom all utrustning inte har hunnit komma och bygget inte är riktigt klart…
Så en hel del arbete återstår, men besökarna strömmar till, vi har fått en fantastisk respons från många nöjda gäster <3
Här några bilder jag tagit sen jag kom hem från Florida och några miljöbilder från tidigare, när det inte är fullt med gäster.
Lindha Vikström, mer känd som Halva Lindha, har här bakat min björksockerkaka, receptet kommer härinne närmare jul.
LCHF-paj, matiga sallader, röror med frökex, rawfoodpizza, paleokakor, vegansk soppa, varma och kalla smörgåsar på mandelbröd och fröbröd är mer av det som finns att njuta av på caféet.
Allt glutenfritt, mycket mjölkfritt och inget vitt socker.
Alla ingredienser som används till bakverken kan man passa på att handla i butiken, där finns också en hel del hälsokost, böcker, presentartiklar och ekologiska hudvårdsprodukter.
Inför starten av caféet blev vi sponsrade av Acreto, som säljer de amerikanska märkena Crock-Pot och Oster här i Sverige.
Här är första receptet som vi använt den kraftfulla blendern Oster Versa till.
Anna Larsson och Sofie Hallgren som jobbar på EcoCaféet kom med idén till receptet och Anna har tagit bilderna.
Röd-grön smoothie ca 8 port
Gröna lagret:
6 avocado
5 dl kokosmjölk
100 g bladspenat
1 dl pressad saft från klementin eller apelsin
½ dl kokosolja
ev 1-2 tsk honung eller björksocker
Röda lagret:
3 dl blåbär
ev några droppar pepparmintsolja
Topping:
Cacao nibs
Rumstemperera alla ingredienser, så blandas kokosoljan väl med det övriga utan att stelna i små knölar.
Vill du sen ha smoothien kall, så kyl den innan serveringen.
Gröp ur avocadona och mixa med spenat, citrussaft, kokosmjölk och smält kokosolja.
Häll upp hälften av smoothien i en tillbringare och mixa ner blåbären i det som är kvar i blendern.
Häll upp det röda lagret i glas, dunka botten lätt mot handflatan så det blir en slät yta.
Fyll upp med det gröna lagret. Smoothien blir ganska tjock så ät den med sked ur glasen.
Vill du ha den tunnare så späd med kokosvatten eller mer citrussaft.
Du kan även servera den i små glas som ett gott tillbehör på julbrunchen eller som dessert.