Äppelpaj med mandelmassa

Äppelpaj med mandelmassa! Enkelt recept på hur du bakar en mycket god äppelpaj med mandelmassa. Äppelpajen och mandelmassa blir riktigt gott tillsammans. Pajen görs av vanlig och enkel smulpajsdeg som man blandar med mandelmassa.Ingredienser Äpplen, så många du tycker att det ska vara, skalade och skivade eller i klyftor 150 g smör 3 dl vetemjöl 1 … Continue reading Äppelpaj med mandelmassa

Inlägget Äppelpaj med mandelmassa dök först upp på Äppelpaj.se.

Vaniljpulver

Äkta vaniljpulver består av enbart malda vaniljstänger och har en naturlig vaniljsmak till skillnad från vaniljsocker och vanillinsocker.
Vaniljpulver utan tillsatser

Äkta vaniljpulver är ett svart pulver som endast består av mald vaniljstång. Vaniljpulver är lika bra och god som vanlig vaniljstång men lättare att använda och dosera. Det innehåller inget socker, inga färgämnen och inga tillsatser. Det är alltså helt naturlig äkta vanilj och smakar mycket mera och godare vanilj än vaniljsocker.

I alla recept där vaniljsocker används så kan man byta ut det mot mellan en fjärdedel och hälften så mycket äkta vaniljpulver för att få lika mycket vaniljsmak. Därför blir inte äkta vaniljpulver så mycket dyrare som man kanske först kan tro eftersom man inte behöver ta lika mycket.

80% av världens export av vanilj kommer från Madagaskar. Vanilj kommer från en orkidé. De skördas omogna och sedan vänds och “svettas” de i 3-4 månader tills de fått sin brun-svarta färg.

Vanilj är den dyraste kryddan efter saffran.

Näringsvärde: 1 tsk, ca 2 gr innehåller 6.78 kcal, 0 g fett, mindre än 1 g kolhydrater, 0 g socker, 0 g protein.

Lite bra info hämtat från recepten.se

 

Bloggar etiketter:

Rabarber på höjden (efterrätt)
TÄVLING!

Självklart gillar ni som kan Stevia Vitals facebook sida och deltar i tävlingen!
Fina vinster ;)

Bloggar etiketter: ,

Nytt experiment pågår – Jordgubbslikör á la LCHF

Bloggar etiketter: ,

Skrämselpropagandan går för fullt

om LCHF i pressen och i medierna…

Värst är det för nybörjarna inom LCHF för de blir verkligen förvirrade och ofta inte hunnit märka den stora förbättring på många plan som kommer efterhand.

Vi som ätit i några år vet ju av egen erfarenhet. Att uppleva på “egen kropp” går aldrig att jmföra med att läsa om fördelarna.

Sedan är det ju också så att skrämda människor gör som man alltid har gjort, man vågar inte gå emot gängse normer och utmana sin omgivning, som ju ofta krävs när man byter till LCHF-kost.
Lättare att göra som de allra flesta gör…

Ställ er några frågor:
Hur kan animaliskt fett och protein vara farligt när det är det som mänskligheten är uppfödd på?
Hur kan det ha blivit en mänsklighet om man dör tidigt av kött och fett?
Vad består din kropp av? Är den farlig och giftig?
Vi dör vi om vårt blod innehåller mer än 25 g glukos, vad är glukos?

Vad betyder LCHF?
Low Carb High Fat = lite kolhydrater och högre fettandel
Det betyder inte högproteindiet:
Vi ska inte äta mer kött än tidigare, man rekommenderar 1-2 gram per kilo kroppsvikt. Den högre siffran om man tränar hårt och ofta.

Lite trevlig läsning för de som vill veta mer och om alternativa synsätt i denna kostdebatt.
Kostdemokrati
Docent Ralf Sundberg

och när vi ändå är igång så kan vi också ta död på myten om att allt kött är miljövidrigt…
och för den riktigt vetgirige och forskartypen googla Vilhjalmur Stefansson och Weston. A. Price

God semesterläsning i regnet…

 

 

Bloggar etiketter:

Jag är usel på att snabb-blogga, så är det bara…


Hej igen världen! Ja, uppkopplingen här på ön eller typ (Öjkroken med omnejd) har legat nere större delen av dagen/kvällen. Såååå frustrerande när man är van att kolla facebook o kommentarer och uppdatering, mail och div… Hur beroende är man egentligen?? Jag skall erkänna att jag ringt telia ett antal gånger bara för att få bekräftat att det är telias fel o inte våran dator som knoppat in… Först fick jag svar att felet skulle va åtgärdat 21:00! Ringde igen 21:45 då ingenting fortfarande fungerade o han i andra änden hade fått många samtal från borgholmsborna och felet som uppstått berodde på något kort eller kretskort som jourteknikerna skulle få levererat 23:30 ikväll/natt… ”Så gå du å lägg dig så ska du se att de fungerar imorgon när du vaknar!” fick jag till svar! :-P

Hehe… Vem sitter uppe o väntar till 23:30 bara för att??

23:34 blinkade bredbandsmodemet igång och nu är allt som de ska igen!

Nog om de!
Nu tänkte jag berätta hur dålig jag är på att blogga kort och snabbt. Sådär fiffigt, kort och konsist och med bara EN mening och en bild eller två… Jag är skitdålig rent ut sagt på de… Å jag tycker inte om de heller skall erkännas!

Att mobilblogga, (som jag nyss lärt mig… Ja?!!) :-P Det är ju smidigt och allt kan man göra direkt från telefonen och bilderna tar man med telefonen och collage också mm mm. Då kan jag ju blogga oftare var min tanke men de blev inte riktigt så. Det är väl inte min grej sådär på allvar kan jag erkänna. Att jag har mina blogguppehåll beror ju faktiskt på att jag har annat å pyssla med; Familjen och barnen och allt har sin tid.

Nu e de sommar och aktiviteter hela tiden, fullt upp utomhus och med loppis och jobb och det blir bara inte av att jag sätter mig och fixar med bilder och inlägg helt enkelt när allt runtomkring pockar på min uppmärksamhet…

Har jag inte tid att blogga så har jag inte… O då har jag inte tid att mobilblogga heller… Ganska logiskt. För de tar ju sin tid det också. Skillnaden är att man sitter djupt försjunken med telefonen o är ganska ”passiv” mot omvärlden, och de vill jag inte vara. Å jag vill heller inte bara slänga ut korta snabb-inlägg för det är inte JAG på nåt vis… Hellre bloggar jag då när jag känner att jag har tid och verkligen kan fokusera på de jag gör till 100% än inte alls! Jag älskar ju min kryddburk och jag vill inte göra nåt halvbra när jag vet jag kan bättre. Jag tror ni förstår hur jag menar…

Så att mobilblogga är inte meningen att ersätta mina vanliga inlägg, bara som ett komplement. Mobilbloggar gör jag när jag har tid och så får de förbli. Ja, då vet ni! Nu bjuder jag på lite ölandsbilder sålänge och återkommer imorgon. Tack o gonatt alla ni underbara!


Dom afrikanska marguriterna har återigen hittat hem till Öjkrokens blomlådor… Jag bara älskar dom!!


Ölands västra kust…


Äleklinta


Egby


En öländsk inventarie alias Kryddbruks-bloggerska i genuint cowboystuk! Den bjuder jag på…  Mobilfotad of course… ;-)

Vaniljpulvret har bytt utseende

Förut såg det ut så här
Nu ser den ut så här


Bara lite info för den som blir konfunderad i affären…

Bloggar etiketter:

Supergoda Vaniljbollar
Supergoda Vaniljbollar
Källa: Johanna hellman
Portioner: 50

Ingredienser:
100 gram smör
65 gram mandelmjöl
50 gram riven kokos
40 gram bake pro
60 gram stevia
1 bit vaniljstång eller vaniljpulver
lite vatten
+ kokos till rullning

Gör så här:
Detta är ett perfekt "något gott" till kaffet.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Om du inte har någon av dem så kan du byta ut det till något annat. Har du inget bak-protein går det bra att ta mer mandelmjöl och kokos. Rör ner det rumsvarma smöret (jag värmer oftast i mikron och det går också bra). Tillsätt lite vatten tills smeten har blivit rullvänlig. Rulla små bollar och rulla i kokos. För mig blev det 50 stycken. Förvara i kylen till servering.

De har lång hållbarhet så du kan spara dem ett tag om du inte äter upp alla på en gång ?

Stats på hela satsen: 1562 kcal, 50g protein, 150 g fett, 8,7 g kolhydrater
Kladdkaka ‘den bästa’
Källa:
Portioner: 8

Ingredienser:
200 g choklad minst 70% eller lchf choklad
200 g smör
1 dl sukrin
1 krm vaniljpulver
4 ägg
Gör så här:
Smält smöret på låg värmel, rör sedan ner chokladen tills den smält ihop med smöret.
Vispa ägg, sukrin och vaniljpulvret fluffigt.

Häll smeten i en form och grädda i 200 g i ca 15-20 minuter. Låt den sedan stå kallt ett par timmar, helst över natten och servera sedan med grädde och bär.

Detta är den absolut godaste kladdkaka jag då ätit!!