Sila mygg och svälja kameler…

250px-Camelus_bactrianusÄr väl ett bra uttryck i många fall?

De exempel jag brukar dra fram är ketchup, som av somliga avskyrs som pesten. I många fall får den vara exemplet för något riktigt dåligt, och detta bara för att den innehåller socker. Det finns en med endast 16 gram kolhydrater och då är den jämförbar med en riktigt mörk choklad typ 90%. (Numera finns ju det ketchup sötad med stevia.)

Lite märkligt blir det ju när man avskyr dylik ketchup men hur lätt som helst tycker att chokladmousse gjord på  200 gram 70% eller 85% choklad med ca 20-33 gram kolhydrater är helt ok! I synnerhet om man tänker sig att en sträng ketchup på en korv knappt ger utslag på en våg…
Snacka om att sila mygg och svälja kameler!

Härom dagen fick jag en kommentar till inlägget om mandelmjölets vara eller inte vara… och kommentatorn A skrev:
få tänker på att 100 gram ost  ungefär motsvarande 1 kilo mjölk, fler lchf-människor som sätter i sig flera hundra gram ost varje dag än som skulle få för sig att det är en bra idé att dricka flera liter mjölk varje dag. Finns ju även absurda recept med 5 dl grädde/portion . (förutom de eventuella risker med mjölkprotein som finns så är blir det ett problem med överdoseringen av kalcium det blir med den ofta förekommande magnesium och kaliumbristen många lchf-ätare får av det de äter – dessa måste vara dels i relativ balans, men kalciumöverdos har ju även andra risker som pekas mer på) ”

Här kan man också få sig en funderare, 100 gram ost hur många mumsar inte det lätt som en plätt var och varannan dag? Men skulle aldrig kunna tänka sig dricka mjölk. Visst silar man ibland mygg och sväljer kameler även här?

Vi får också ofta höra att omega 6 ska undvikas och det är helt rätt det är superviktigt, men även här silar man ibland myggen och sväljer kamelerna…
Då ofta bacon och oftast billig sådan= dåligt uppfödd och omega 6 stinn ätes i rikliga mängder varje dag. Medan man exempelvis ”varnar” för mandelmjölets rika halt på omega 6 och ät inte ofta mandelbröd.

Att överhuvudtaget äta ensidigt eller mycket av samma mat är inte bra, äta varierat så man får lite olika av både ”skräp och nyttigheter” i sig är nog det bästa.

Har du några bra exempel på andra myggor och kameler?

 

 

 

Världens godaste chokladglass! (och chokladmousse!)
Världens godaste chokladglass! (och chokladmousse!)
Källa: Mitt eget recept :)
Portioner: ca 12-13

Ingredienser:
7 dl vispad grädde
4,5 dl philiadelphiaost
1 dl kakao
150 g hackad choklad (jag tog Paranöts Åttifemman,EKO)
2 Äggulor
3 vispade äggvitor
Steviaströ eller annan LCHFgodkänd sötning (jag tog ca 1 dl)
Vaniljpulver (jag tog ca 1 msk)
Gör så här:
Vispa grädden ordentligt fluffig. I med osten, kakao, äggulor, den hackade chokladen, steviaströ och vaniljpulver efter smak.
Vispa äggvitorna för sig och blanda i.
Frys i portionsförpackningar ca 25 cl.

Denna är helt underbar om jag får säga det själv och alla de som smakat den säger detsamma. Så missa inte! :D
Förlåt för den tråkiga bilden men jag tänkte att en bild tråkig bild är bättre än ingen bild. ;)
LCHF hallonkräm
LCHF hallonkräm
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
3dl frysta hallon
2dl vatten
0,5-0,75tsk fiberhusk
1msk stevia strö
kanel
2 droppar sweet drops vanilla
Gör så här:
Blanda allt och värm i en kastrull tills bären gått sönder och det börjat sjuda/små koka.

Låt svalna i kylen 15-20min

Servera med kokos och ovispad grädde
LCHF kokosgröt
LCHF kokosgröt
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1

Ingredienser:
1/2dl mjölk
2 ägg
2msk kokosmjöl
1/2tsk fiberhusk
3 droppar sweet drops vanilla
kanel & kardemumma
Gör så här:
Blanda allt i en kastrull och värm på medelvärme tills gröten blivit varm och fått bra konsistens.

Servera med sötströ/stevia strö och bär.
Enkel chokladmousse
Enkel chokladmousse
Källa: Helena
Portioner: 2

Ingredienser:
2 äggvitor
1,5 msk sukrin el stevia strö
2 msk kakao
( ev vispad grädde)


Gör så här:
Vispa äggvitorna tillsammans med sötning till ett hårt skum. Sikta ner kakao så att det inte blir klumpar och rör till en jämn smet. Tillsätt ev vispad grädde och rör runt. Häll upp i portionsglas el tallrik och ställ kallt en stund.
Kalla inte all stevia för stevia!

steviaOfta läser man ”hemmasnickrade” recept med stevia och det kan då stå ex 6 msk stevia till 250 gram hallon mm.
Jag skulle önska att folk som flitigt delar med sig av sina egna recept med stevia också lär sig veta vilken stevia de faktiskt har i skåpet!

Man kan inte bara skriva ”stevia”! Det finns massor med steviasorter på marknaden i väldigt varierande sötningsgrad.

Allt från ca 400x sötare än socker ner till steviablandningar som är exakt lika söta som socker. Dessa steviablandningar kan man givetvis dosera som ex 6 msk (ca 1 dl).

Problemet som ”hemmasnickrare” missar eller inte förstår är att det är en fruktansvärt stor skillnad på 1 dl steviablandning som är exakt lika söt som socker eller att ta 1 dl av stevia som kanske har en sötningsgrad av 350 x. Denna dl ”stevia” motsvarar då 3,5 kilo socker!!

Det förstår ju (väl?) varenda människa att så sött kan ingen äta en dessert på med endast 250 g hallon?

Varför är det så svårt att skriva ut EXAKT vilken sötning man använder?
ALLA sötningar har ju ändå ett namn, ett märke! Använd det för katten!

 

 

 

Snabb flygande jacob
Snabb flygande jacob
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 1-2

Ingredienser:
smör till stekning
1 tärnad kycklingfilé
1 pkt strimlad bacon
¼ skivad squash
1/2 hackad rödlök
2-3 tsk tomatpuré
1/2 dl stevia ketchup
2 tsk osötat jordnötssmör/ ½ dl salta jordnötter
2 dl vispgrädde
salt, svartpeppar och cayennepeppar

Gör så här:
Hacka lök och stek med smör på medelvärme tills den blivit mjuk. Skiva squash och stek på låg värme. Tärna kyckling och stek med kryddor. Stek bacon. Fräs tomatpuré. Ha sedan i resten och låt puttra i 3-5min. Servera med shiratakinudlar eller sallad.
LCHF chokladmuffins med hallon och mandelflarn
LCHF chokladmuffins med hallon och mandelflarn
Källa: Olivia Åborg (Livvie)
Portioner: 12-14

Ingredienser:
2 ägg
50 g smält smör
1 dl sukrin/stevia strö
3 msk vispgrädde
2 tsk bakpulver
2 msk pofiber
2 msk bake pro
2 msk fiberfin
2 msk mandelmjöl
1,5 msk kakao
3 tsk bagerinas müsli
3 msk riven kokos
1 krm vaniljpulver

hallon & madelspån till granering
Gör så här:
Vispa ägg och sukrin pösigt med elvisp i en bunke. Smält smör i en kastrull på låg medelvärme. När smöret smält blanda i grädde och rör om. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Blanda sedan samman allt och fördela i ca 12-14 muffinsformar. Toppa med hallon och mandelflarn och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Muffinsen ska fortfarande vara kladdiga i mitten.

Grädda i ugn 200°C i ca 12 minuter.
Smultron bakelse
Smultron bakelse
Källa: Ann-Mari
Portioner: 12 st

Ingredienser:
Muffins
3 ägg
1/2 dl stevia sweet krystal (sukrin)
2dl vispgrädde
3dl rivna morötter (ca 90g)
2dl mandelmjöl
50g smör
3msk riven kokos
1 1/2 msk bakpulver
1 msk fiberhusk
1/2 msk kardemumma

Frosting
50g rumsvarmt smör
1/2 dl stevia sweet krysal (sukrin)
100g Philadelphia
en näve smultron
färk mynta för dekoration
Gör så här:
Vad gör man med en näve smultron? Äter dem själv eller delar med sig? Jag valde denna gång att dela med mig och baka lite.
BOTTEN görs ju som vilken muffins som helst, denna blev dock mycket saftig.
FROSTINGEN, blandas bara ihop. Spara några smultron för dekoration.

Grädda i 20 minuter i 200 grader.
Cavalier hasselnötskräm sötad med stevia

ChocopastaSer att Cavalier som har en del choklad sötad med stevia nu har en nyhet  av Hasselnötskräm sötad med stevia. De skriver:
Härligt krämig och med en fantastisk balans av choklad- och nötsmak. Gott som den är eller som pålägg till frukostmackan.

Någon som sett och provat denna produkt? Bismak?
Vad innehåller den mer? Är den ok?

Bloggar etiketter: