Öländsk kroppkakspaj

öländsk_kroppkakspaj
Det här receptet har jag hållit på ett BRA tag… Gjorde ett experiment efter en dröm jag hade. Helt sant faktiskt så drömde jag att jag hade lagat kroppkaks-paj. Knasigt JA… Men sen när jag vaknade kunde jag ändå inte släppa tanken helt på den där drömmen så jag var tvungen att prova samma dag dessutom.

Helt uppåt väggarna vansinnigt o tillverkat i en dröm?!? Är det möjligt att förverkliga drömmar av detta slag?

Jag provade i alla fall och ja, ta mig tusan så gott det blev. Har aldrig nånsin själv hört talas om en paj på kroppkakor men det är just vad detta är! :-P Samtliga i familjen gav tummen upp så kanske är det inte så tokigt ändå. En nyuppfunnen öländsk maträtt, haha!

Prova om ni vågar, eller bara tyck att jag är knasig! ;-)

Det här behöver du : 
4 stora rårivna potatisar
3 små kokta potatisar
1 ägg
Salt

200 gram rimmat fläsk
1 finhackad gul lök
2 tsk nystött kryddpeppar

1 förp färdigkavlad smördeg

GÖR SÅHÄR : 
Tryck ut smördegen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Skär remsor till galler.

Skär fläsket i små tärningar, blanda med finhackad gul lök och nystött kryddpeppar.

Skala och riv potatisen på finaste rivskivan i matberedaren, helst ”kroppkaksskivan” den med små hål i som river riktigt fint.

Lägg den rivna potatisen i en finmaskig sil och pressa ut vätskan med händerna över en skål. Det som bildas i botten är ren stärkelse, vitt och ”knastrigt” torrt. Detta i botten ska användas i smeten. (Häll av vätskan, stärkelsen fastnar i botten och är lätt att ta upp med fingrarna eller med en sked)

Blanda sedan den rivna, urvattnade potatisen med kokt pressad potatis, stärkelsen från botten av skålen samt 1 ägg och ca 1 tsk salt. Blanda noga. Fördela smeten i pajskalet och fläsket ovanpå. Tryck ner det lite.

Lägg på remsorna som galler. Grädda i ugn ca 50 – 60 min på 175 grader. Servera med lingon, grädde och riktigt smör.

IMG_2858.JPG

rimmat_fläsk_fyllning_kroppkakakor_kroppkakspaj

kroppkakspaj_urvriden_potatis_råriven

recept_kroppkakspaj_potatismjöl_urvriden_potatis

recept_kroppkakspaj_öland

recept_kroppkakspaj_fläsk_rimmat_kroppkakor_öland

kroppkakspaj_recept_öland

kroppkaka_paj_kroppkaksjpaj_öländksa_recept

paj_öländska_recept_kroppkakspaj

kroppkakspaj_öländsk_recept

Vad åt Mosley i sin ”köttdiet” egentligen?

kött o fettJag fick uppfattningen att han skulle leva på kött, dvs bara kött. Nu kunde man skymta lite av varje på hans tallrik…

De snuddade inte ens vid kolhydraterna,  inte heller omega 6 som är en stor markör för inflammationer ( hjärt/kärlsjukdomarna). Inte heller ställdes frågan ”hur är djuren uppfödda?” vilket betyder mkt för näringshalten och inte minst omega 6 och omega 3 fördelningen.

Mosley pudlade ju om det mättade fettet och här fick han ju inte lite om det, ändå ringlades det ”fett” över skinka osv,  och filmsekvenserna tyckte jag andades ”fett är farligt”.

Undra när Mosley ska förstå nått på riktigt?

Sedan nämnde Dyring något om resistent stärkelse!, Var det någon som fick med sig VAD hon sa? Skulle ämnet behandlas nsäta gång tillsammans med djurhållning?

Läs på påsen när du köper nötter!

Processed with MoldivSå smyger man in socker i påsar med nötter, även de som står att de är saltade!?

Ex Risentas nötter innehåller majsstärkelse!?

Läs här om eländet och var sedan på din vakt när du ska köpa nötter och läs noggrant innehålls förteckningen.
saxat ur artikeln:
Vi har noterat det senaste året att nötter syns på allt fler ställen. En bra produktgrupp som ersätter mångas godisätande men hur bra är egentligen nötterna? Det blir allt svårare att hitta osötade nötter.

Jo du läste rätt. Nötter sötas. Vår besvikelse är stor när vi ser även svenska företag preparera sina nötter med både dextros och ”värstingsockret”, modifierad majsstärkelse. Att Risenta lägger sig till med sådana dumheter som att tillsätta majsstärkelse är bedrövligt! Gör om och gör rätt.

Vi uppmanar dig som läser än en gång att kolla innehållsförteckningen på allt ni köper. Enda sättet att få livsmedelsindustrin att sluta med dessa dumheter är att bojkotta produkter med stärkelse och socker. Mindre efterfrågan från oss konsumenter är det enda som får livsmedelsindustrin att ändra sig! ”

 

Ojdå!

grönsakerKan inte låta bli att reagera då upprörda känslor råder i delar av lchf-sfären. Givetvis har några fått för sig att man ska byta ut grönsaker mot potatismjöl- RS-resistent stärkelse!!

Det handlar INTE om att byta ut grönsaker mot potatismjöl, det handlar om att ta lite potatismjöl för att förbättra tarmhälsan och för de med diabetes att bla annat få bort gryningsfenomenet dvs att blodsockret är högt på morgonen innan mat. Även de strikta LCHF´are kan ha nytta av potatismjölet, dvs de som inte kan äta större mängder grönsaker och som absolut måste undvika rotsakerna. Per beskrev ju det så bra om varför det inte funkar med ökat grönsaksintag för somliga. Grönsaker tar sig inte hela vägen ner till tjocktarmsbakterierna, men det gör RS och vill du veta vilka grönsaker som innehåller RS och i vilken mängd så läs i länkarna  längre ner.

Vore väl egentligen önskvärt om man faktiskt läser först noga och kanske forskar vidare, kanske tom frågar ut först innan man går till angrepp tycker jag.  För det slutar säkert med att – Jo, det är ok med potatismjöl i just dessa fall och som typ kosttillskott.

Hade man läst rätt så hade man förstått att det är precis så Per Wikholm menar och skriver.  Är det någon inom lchf -sfären som förespråkat rotsaker/grönsaker är det ju Per ;) blir lite fel man å gå på ;)

Jag tycker fortfarande det är värdefulla tips som vi kan fundera över.
Läs med positiva ögon.
Bedöm sedan är det något för mig eller är det det inte, svårare än så är det ju faktiskt inte!

LCHF-guiden till resistent stärkelse och Resistent stärkelse – Nej, det går inte lika bra med selleri

Du kan också läsa hos Margareta KiF, Martina – highfatfitness, Kostdoktorn och Annika D, men där får du leta själv ;)

Därmed har jag sagt mitt ang RS och mest troligt så skriver jag inte om detta igen, den intresserade får själv hålla koll på bloggarna ovan för mer och vidare info.

 

 

3-4 kilo selleri = 30-40 gram potatismjöl…

selleriJag finner ju Per Wikholms inlägg om RS/resistent stärkelse  jätte intressant. Men det är ju klart, jag är och har väl alltid varit en väldigt öppen , nyfiken och forskande människa.

Nu verkar det då som att några LCHF´are har reagerat kraftigt mot att inta RS för att mata tjocktarms bakterierna, vilket ju faktiskt är väldigt viktigt att ha! En fungerande tjocktarm, ja tarmar överlag, för alla vet väl att immunförsvaret också sitter i gott mående i tarmarna = göda de goda bakterierna där.

Detta är ju det RS gör! Den som vågar testa lär märka en ökad fisighet med en inte alltför trevlig doft. Skulle vilja säga att det hör till ”omställningsbesvären” när man börjar mata dem, det går över om man saktar över tid ökar upp till 3-4 msk / dagen.

Man har tydligen tyckt att det räcker fint att käka frikostigt med grönsaker. I sitt nya inlägg så visar Per Wikholm hur omöjligt det är som LCHF´are och i synnerhet för den individ som måste hålla ner på kolhydraterna av olika orsaker (diabetiker och insulinresistenta). Han visar också att det inte finns eller knappt inte ens finns RS i de av lchf godkända grönsakerna. Vi måste in och äta ganska mkt av underjords och då springer ju kh-halten över dagen iväg…

Läs gärna här för att få alla info och bedöm själv
Pers inlägg på LCHF.se:
Det går inte lika bra med selleri

Ps, är det för att potatismjöl känns ”processat och onaturligt” som känns svår, så betänk att du kan göra potatsimjöl själv, riv en potatis och låt den ligga i vatten över natt , sila av potatisen och drick. En urgammal huskur mot dåliga magar ;)

måste få kopiera in en kommentar från länken ovan (läs gärna kommentarerna också förresten)
Tänk om rörelsen känns till detta redan i mitten av förra årtiondet. Då hade våra kokböcker sett lite annorlunda ut. Man måste nog vara en smula ödmjuk och inse att lchf fortfarande är stadd i utveckling och att vi har en bit kvar innan vi gafflat in det viktigaste.

Jösses, vad det skrivs om resistent stärkelse nu!

potatismjolEfter att först läst om det på LCHF.se och Per Wikholm berättat om det så gjorde jag ett blogginlägg om detta.

NU 3 månader senare skriver fler om detta!

och Per W är på G med nytt inlägg

Kostdoktorn, Annika D, Martina och  Margreta L (KiF) alla skriver om det nu!
Spännande detta!

Läs och kontemplera och våga ta till dig även om ordet stärkelse används ;)

 

 

 

 

Vit chokladcheesecake med mango
Orginalrecept finns här:
 
Botten:
 2 pkt Oreos á 154 gr
 70 gr smält smör
 
Mangofyllning:
 1 msk strösocker
1 1/2 tsk majsstärkelse
0,8 dl kallt vatten
3,5 dl fryst eller färsk mango eller färdig mangopuré (barnmat)
 
Cheesecake:
 350 gr Creamcheese
0,8 dl strösocker
1 st ägg
1äggvita
1 tsk vaniljextrakt
1 1/2 tsk citronsaft
175 gr vit choklad
0,6 dl vispgrädde
 
Värm ugnen till 175°c grader .
Krossa Oreokexen i en mixer, tillsätt smält smör, tryck sedan ut i en bakform ca 22 cm.
I en liten kastrull , vispa ihop 1 msk strösocker och majsstärkelse tills allt är blandat .
Rör i kallt vatten och tillsätt mango som är puréat .
Koka på medelvärme vispa ofta , tills blandningen börjar koka .
 Ta bort från värmen och låt svalna.I en stor bunke , med en elvisp , vispa ihop creamcheese och strösocker pösigt , ca 1 minut .
Blanda i ägg och äggvita .
Lägg till vanilj och citronjuice.
Ställ blandningen åt sidan .Smält ihop vit choklad och grädde försiktigt.
Tillsätt chokladblandningen till creamcheese blandningen och blanda tills slät .Häll ca 1,6 dl cheesecakeblandningen över botten och fördela jämnt över botten .
Ringla eller skeda över mangosås. Häll sedan sakta återstående cheesecakeblandning över mangosåsen , se till att det täcker väl så det inte syns igenom. Spritsa eller skeda ut små prickar av mangosåsen i valfritt mönster. Ta en tandpetare eller vass spetsig kniv och börjar med mittcirkeln, kör tandpetare genom centrum av varje hjärta ( lyft inte tandpetaren tills du avslutar den sista cirkeln ) .Baka cheesecaken i 40 minuter , stäng sedan av ugnen och låt cheesecake i ugnen i ytterligare 5 minuter . Ta bort från ugnen och låt svalna . Täck och ställ i kylskåp tills helt kyld i ca 6 timmar .
Servera med överbliven mangosås.
Wokad Kyckling med Cashewnötter

Wokad Kyckling med Cashewnötter

4 port

500g finstrimlade kycklingfileér
2 msk rapsolja
1/2 grovt strimlad purjolök
1 dl skivade vattenkastanjer (på burk)
2 msk  ostronsås
3 msk ljus kinesisk soya
1 msk strösocker
1 msk maizena majsstärkelse
1 dl vatten
2 dl  cashewnötter
Häll oljan i en wokpanna och stek kycklingstrimlorna under omrörning. Tillsätt purjo och vattenkastanjer och stek i några minuter under omrörning.
Blanda ostronsås,soya,socker ,majsstärkelse och vatten i en skål och rör sedan ner det i wokpannan.
Sänk värmen och låt det puttra i ett par minuter så att såsen tjocknar till den typiska kinesiska simmiga konsistensen. Blanda ner cashewnötterna precis innan servering.
Servera tillsammans med ett gott ris.
Hemgjord effektiv deodorant – recept

hemgjord-deodorantDå jag sedan länge inte använder de industiellt tillverkade anti-perspiranterna eller deodoranterna så ramlade jag över denna sida om dels varför man inte bör använda dem och också ett hemgjort alternativ.
Denna måste jag prova att göra. Använt saltsten under flera år nu och jag tycker det fungerar helt ok.
Men detta låter spännande! Någon här som testat denna variant? Eller har en annan bra variant/recept?
Hon som skriver artikeln skriver att
det inte är fel att det man smörjer på kroppen bör man kunna äta”…
ligger mycket i det, eller hur?

Bilden är från hemsidan
Läs mer här Leva livet nu

Ingredienser:
2 msk bikarbonat
1 toppad msk stärkelse (Maizena eller Potatismjöl)
1 msk kokosolja
5 droppar eterisk olja.

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienserna.
2. Ta-dam – deodoranten är färdig att användas!!
Förvaring: Förvara den i en glasburk med lock. Förvaras i rumstemperatur, men låt inte burken stå i direkt solljus. Deodoranten räcker länge. ta en liten klick/bit och smörj i armhålan. Lycka till!!

 

Fluor – behövs det verkligen?

imagesoch framförallt är det verkligen bra för oss, på riktigt?
Jag har säkert under 5 år undvikit fluortandkräm, använt bikarbonat, salt och/eller köpt saltpastatankräm eller Weleda och Kingfishers tandkrämer.

Det vi alla verka tro eller fås att tro är det ger starka tänder och färre tandläkarbesök eller i alla fall lägre kostnad då tänderna ska vara bra och starka.

Denna bok (engelska) The Fluoride Deception är väl den bok som mest ingående  berättar om köpt vetenskap, om hur det medicinska etablissemanget låter sig bedras, om fullständig likgiltighet för mänskligt lidande, om den råa makten och om dolda agendor vad gäller flour.
Boken verkar vara i klass med Ralf Sundbergs bok om Forskningsfusket, helt otroligt att att det förekommer sådant mygel och ljugerier och allt detta för att den stora girigheten.

Margareta Lundström på Kostdemokrati har skrivit om denna engelska bok  The Fluoride Deception, där får vi veta saker som vi alla borde känna till innan vi köper flourtandkräm. Jag väljer här att klippa in lite valda delar, men för den som vill och vågar veta mer bör läsa länken till Kostdemokrati.

Fluor används för att producera högoktanig bensin; för att smälta viktiga metaller som aluminium, stål och beryllium; för att anrika uran; för att tillverka kretskort; för tillverkning växtbesprutningsmedel, skidvalla; kylskåpsgas; teflon; plaster; mattor; vattentäta kläder; etsat glas, tegel och kakel och ett antal läkemedel, som Prozac och Cipro. ”

Fluor är en sådan potent kemikalie att den utgör en allvarlig miljörisk och en potentiell förgiftningsrisk för dem som arbetar med den. De av industrin sponsrade forskarna marknadsförde först fluor som en tandvårdsprodukt genom att relatera fluor till tandhälsa.

I kraft av sin ställning kunde de hävda att det i låga doser inte hade några negativa hälsoeffekter.

Så bidrog man till att ändra människors föreställning om fluor, från att vara ett gift till något hälsosamt. På så sätt avleddes uppmärksamheten från de skador som fluor förorsakat dem som arbetar i fabrikerna, de omkringboende och naturen.

Denna försköning av fluor har i mer än femtio år fört oss bakom ljuset. I stället för att framkalla synen av invalidiserade arbetare eller förgiftad skog ser vi leende barn. Den giftiga sidan har nästan helt försvunnit ur vårt medvetande.

 

Vid en i stor officiell genomgång, genomförd på initiativ av Brittiska regeringen år 2000, fann man att de flesta studier på effektiviteten av fluor av vattnet var av måttligt effekt. Fluoridering kan vara ansvarigt för 15 % färre hål i tänderna. Det är långt ifrån de 65 % som utlovades av de tidiga förespråkarna för fluor.

Är den eventuella nyttan av en handfull bättre tänder värt risken, om man är medveten om de hälsoproblem som fluor orsakar (rubbningar i centrala nervsystemet, artrit, risk för skelettcancer) Tillstånd som tidigare blivit trivialiserade eller doldes för allmänheten av de tidiga fluorförespråkarna.

”Hur många hål måste räddas för att rättfärdiga ett dödsfall i skelettcancer?” frågade den framlidne Dr. John Colquhoun, Chief Dental Officer i Auckland, New Zeeland – en fluor- kritiker som tidigare varit fluorförespråkare.”

 

Så vill jag komma med min slutkläm ;) som jag tror ändå många LCHF´are kanske känner till och faktiskt också kanske märkt själva…
När man helt upphör med stärkelse och socker så blir det knappt beläggning på tänderna och därmed heller ingen grogrund för tandlossning och hål i tänderna!
Detta var faktiskt också något som Weston Price noterade och var det han ursprungligen undersökta, tandhälsan hos naturfolk i jämförelse med folk som åt ”västerländs kost” dvs massa stärkelse och socker.

Hoppas att alla mina läsare orkar gå in på dessa sista 3 informationslänkar och läser och begrundar och fattar beslut sedan efter man läst om vad man anser gynnar kroppshälsan och tandhälsan bäst.