Bars med kokos
Bars med kokos
Källa: Piggapeggy
Portioner: 20

Ingredienser:
3 dl Kokosflingor
1 dl paranötter (hackade)
3 msk krossade linfrö
2 msk kokosfett
1 dl sesamfrö
0,5 dl mandelmjöl
3 msk solrosfrön
3 tsk kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 äggvitor
(ev. 1 tsk sötströ)

Chokladglasyr
1,5 msk kokosfett
1,5 msk kakao

Eller smält choklad med hög procent
Gör så här:
Hacka paranötterna. Blanda ihop alla ingredienser ordentligt och platta därefter ut allt i en form ca 20x20 cm. Smält kokosfett i micron och blanda i kakao. Pensla över chokladblandningen. Ställ in allt i kylen i ett par timmar.
Cheescake med blåbär och citron
Cheescake med blåbär och citron
Källa: Matglad med LCHF
Portioner:

Ingredienser:
Botten
200 gram smör
6 dl mandelmjöl
ca 4 msk sukrin strö

Fyllning
500 gram mascarpone
5 dl (500 gram) créme fraice
sukrin melis
finrivet skal av 1 citron

Topping
350 gram tinade blåbär
1,5 dl sukrin strö
0,5 färskpressad citronjuice
1,5 gelatinblad
Gör så här:
Börja med botten. Smält smöret, ta av från plattan och rör ner mandelmjölet och sötningsmedlet. Bred ut jämnt på en bakpappersklädd form med löstagbar kant. Ställ in i kylen 30 min, grädda sedan ca 15 min på 175°C, kolla till ibland så att det inte blir bränt.

Under tiden botten är i kylen kan man förbereda toppingen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda blåbär, citronjuice och sötningsmedel i en kastrull. Låt småkoka tills konsistensen börjar bli simmig. Rör då och då. Ta från värmen och häll i gelatinbladen som legat i blöt. Låt svalna. Ställ i kylen och låt kallna.

Vispa mascarpone och crème fraiche till en fast och slät blandning i en bunke, med elvisp. Rör ned önskad mängd sukrin melis, citronskal och vispa igen. Smaka av och tillsätt eventuellt mer melis. Väldigt viktigt att fyllningen blir fast! Annars stelnar den inte i kylen!!! Är det svårt att få fyllningen fast låt den stå i kylen några timmar och vispa igen.

När botten svalnat och fyllningen är fast häller du över fyllningen över botten i formen, häll sedan över toppingen när den stelnat.
Jordgubbscheesecake i glas (lchf)
Jordgubbscheesecake i glas (lchf)
Källa: Piggapeggy
Portioner: 5-6

Ingredienser:
Mandelcrunch
100 gr smör
3 dl mandelmjöl
ev 1-2 msk sötning (jag använde sukrin gold)

300 gram philadelphiaost
3 dl grekisk yoghurt 10% eller 3 dl creme fraîche
1 dl sötning (jag använde sukrin)
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl jordgubbar
Gör så här:
Smält smöret och blanda med mandelmjölet och ev sötning. Bred ut på bakplåtspapper och grädda i ugnen, ca 175 grader i 7-8 minuter. Degen ska få färg utan att bli bränd. Ta ut och låt svalna, smula sönder till kaksmulor.

Vispa yoghurt och philadelphia med sötning, vispa ner jordgubbarna, allt ska bli en slät smet.
Varva krämen med kaksmulorna i ett glas och toppa med färska jordgubbar och lite crunch!

Jag satte in dem i frysen i ca 30 minuter så att de var halvfrusna och det kan rekommenderas.

Toscakaka i LCHF-tappning
Toscakaka i LCHF-tappning
Källa: Peggy
Portioner: Många

Ingredienser:
Kaka
100 g smör
2 st ägg
0,75 dl sukrin
1 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1,25 dl vispgrädde

Glasyr
100 g grovt hackade nötter
100 g smör
0,5 dl sukrin gold
2 msk mandelmjöl
2 msk vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter)
Smält smöret och låt det svalna.Vispa ägg och sukrin till en vit smet.
Vispa ner bakpulvret.
Häll på mjöl, grädde och det smälta smöret och vispa allt till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter.
Gör under tiden toscaglasyren.
Toscaglasyr:

Lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull.
Sätt plattan på svag värme och rör om då och då vartefter smöret smälter.
Rör i grytan hela tiden och lämna den inte utan uppsikt så att den bränner vid.
När smeten tjocknat låt den stå kvar på mycket låg värme så att den inte stelnar.
Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren.
Ställ in toscakakan i mitten av ugnen och grädda ytterligare 20 minuter eller tills toscakakan har fått vacker gyllengul färg.
Vaniljmuffins med chokladgömma

IMG_0163Här ska ni få ett gott muffinsrecept som tyvärr inte fick plats i bakboken.
Håll tillgodo!

6-8 st

Ingredienser:

4 ägg
2 msk bakery+ (erytritol och stevia)
75 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver

Gömman:

75 gram Philadelphiaost eller cream cheese
1,5-2 msk kakao
0,5-1 msk bakery+ (erytritol och stevia)

Gör så här:
För choklad fyllningen blanda bara alla ingredienser väl med varandra.
Vispa ägg och sötning fluffigt.

Häll i smör och grädde, blanda väl.

Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem väl i smeten.

Skeda upp drygt halva smeten i formar och forma en liten grop med blöt tsk. Fördela chokladkrämen i groparna. Fyll upp med resterande smet, peta till smeten med blöt tsk att den kommer ut lite mot kanterna och möter smeten under.

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter

Bars utan konstigheter
Bars utan konstigheter
Källa: Militärmamman
Portioner: 10

Ingredienser:
2 dl hackade Valnötter
0,5 dl hackad Mandel
0,5 dl Solrosfrön
0,5 dl Sesamfrön
0,5 dl Krossade Linfrön
0,5 dl Mandelmjöl
2 st Äggvitor
1 tsk Honung
0,3 dl Kokosolja
0,3 dl Kakao
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser utom kakao. Häll i äggvitorna och honung. Blanda runt. Häll upp i en form som du lagt ett bakplåtspapper i.
Smält kokosolja och blanda ut med kakao. (och lite honung om du önskar). Vips -du har gjort egen choklad! Häll chokladen uppe på nötblandningen. Ställ i kylen några timmar (eller i frysen om du har bråttom).
Skär sedan upp i önskade bitar och svep in varje bit för sig i plastfolie för att enkelt kunna tas med! Förvara i kylen.
Granola med kardemumma
Granola med kardemumma
Källa: Militärmamman
Portioner: 1 burk

Ingredienser:
2 dl Paranötter
1,5 dl Pumpafrön
0,5 dl Sesamfrön
0,5 dl Kokos
0,5 dl Kokosolja
3 dl Mandelmjöl
1 msk Kardemumma
1 tsk Honung
Gör så här:
Hacka paranötter och rosta i en torr panna på hög värme i ett par minuter tillsammans med pumpafrön, sesamfrön och kokos. Rör hela tiden så det inte bränns vid. Häll upp på ett fat.
Torka ur pannan och hetta upp kokosoljan. (Kokosolja är inte rinnig utan mer fast i konsistensen, så den smälter i pannan.) Häll tillbaka nötblandningen och mandelmjöl. Rör om.
Krydda med kardemumma och lite salt. Ringla över honung. Stek på medelvärme i några minuter under omrörning.
Låt svalna innan du häller upp müslin i en skål med tättslutande lock.
LCHF Havregrynsgröt – Valnötsgröt – LCHF – Paleo

DSC_0063Äntligen kan vi få en gröt som kan påminna om havregrynsgröt i smaken!

Det var när jag upptäckte hur valnötsmassa (mandelmassa på valnötter) smakade som havregröt ( i våra munnar), som jag förstod att nu har jag knäckt koden till  ”havregröt”!

Detta är nog den allra godaste lchf-gröten alla kategorier i alla fall!! Testa så får du se!
©2014 MariannAndersson

1 portion
Ingredienser:
30 gram gram smör (för mejerifri smaklöst kokosfett)
2 ägg
50 gram malda valnötter (Wikipedia om valnöter 3,5 gram per 100 gram
ca 13 gram /100 gram)
1 dl grädde (eller 0,75 dl vatten+30 gram smör/smaklöst kokosfett, eller mandelmjölk. Havregrädde ca 5-6 gram kh)

ev 1-2 msk fibrexflingor om man vill ha tugget av ”havregryn” ( gröten på bilden är utan och jag finner den godast utan)
ev lite salt efter smak

Gör så här:
Vispa upp äggen lätt med de malda valnötterna, vispa sedan kraftigt ner grädden eller vald vätska.
Smält smöret på medelvärme och (ev låt fibrexen smälta med här) häll ner ägg- och valnötsgrädden, koka sakta upp under omrörning, låt den koka till en grötkonsistens.
Servera med lätt kokta äpplebitar (om man tillåter sig det) eller gör så som jag alltid ville äta min havregröt ;) strö över bakery+!

Ursprungsgröten: LCHF-Gröt

 

Mandelgröt – paleo – LCHF

DSC_0061Den godaste mandelgröten!

©2014 MariannAndersson

1 portion:

30 gram smör eller smaklös kokosolja
2 ägg
0,5 dl mandelmjöl +  1 liten finriven bittermandel eller bittermandelolja
1 dl mandelmjölk (osötad) eller grädde går också bra.

Gör så här:
Vispa upp äggen och vispa ner mandelmjöl och tillsist vispa kraftigt ner mandelmjölken.
Smält smöret på medelvärme och vispa sedan ner äggblandningen och vispa eller rör undertiden det får sakta koka upp.
Låt småkoka till grötkonsistens.

Servera med lätt smälta hallon och mandelmjölk, eller med gammaldagsmjölk eller grädde om man föredrar det.

Ursprungsgröten: LCHF-Gröt 

 

American pancakes
Källa: Pia Pernu
Portioner: 4

Ingredienser:
4 ägg
100 g mascarpone
1 msk fiberhusk
1 dl mandelmjöl
salt efter smak
smör till stekning
Gör så här:
Vispa ägg och mascarpone fluffigt. Tillsätt fiberhusk, mandelmjöl och salt och kör igenom med en stavmixer tills det är ordentligt blandat och smeten är slät.

Smält smör i stekpannan och klicka ut smeten till "plättar" som får steka på medelvärme. När ovansidan ser torr ut och plätten har jäst upp är det dags att vända och steka på andra sidan.

Serveras med fördel med grädde och bär.