Snabblagad Laxgryta

Snabbmat mot förkylning

Vårvintern här i Alanya har inte visat sig från sin bästa sida, först senaste dagarna har vi sett solen.

Många är förkylda, det spreds mycket baciller i det råkalla vädret.

Även jag och L åkte dit, annars är det inte ofta vi blir sjuka. Med LCHF-kost i systemet, så blir immunförsvaret bättre, har vi märkt.

Snuva och hosta är de enda symptomen vi fått, har inte blivit sängliggande alls.

Lite extra vitaminer och omega-3 är alltid bra att ta till, för att mota bort små förkylningar.

Så dagens recept blir en riktigt lättlagad fiskgryta, som bara tar 10 minuter att svänga ihop.

Inne på Kostrådgivarna kan Du ta del av mitt recept på Köttbullar med Gräddstuvad Purjolök.

Laxgryta med Grädde och Grönt

400 gr Lax i bitar

2+2 msk Smör

6 Champignoner

2 små Tomater

½ röd Spetspaprika

½ grön Spetspaprika

2 msk strimlad Purjolök

½ tsk Oregano

2 msk hemgjord Ketchup

1 msk pressad Citron

1 dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär champignoner och grönsaker i bitar. Stek i hälften av smöret i en stekpanna, krydda med salt, peppar och oregano.

Häll på citronsaft, ketchup och grädde och låt puttra några minuter.

Stek under tiden laxbitarna i resten av smöret, salta och peppra.

När de är klara, vilket bara tar ett par minuter, häller Du över grönsaksblandningen och ger allt ett uppkok under försiktig omrörning.

Servera med Citron och en Grönsallad med Granatäppelkärnor, kallpressad Olivolja och Granatäppelvinäger.


Hemgjord Ketchup LCHF med vuxen smak

Kryddig Tomatketchup

Hör Du också till dem, som liksom jag, har haft ett livslångt kärleksförhållande till ketchup?

I mitt fall har det alltid varit Heinz som varit nummer 1.

Men på senare år har jag börjat tycka att den är alldeles för söt, inte så konstigt med tanke på dess höga sockerinnehåll.

När jag i våras blev tillfrågad av Anna Hallén om jag ville skapa recept till hennes nya bok LCHF för familjen, kom idén att vi skulle ha en god och nyttig ketchup med.

Jag satte igång med att ta fram ett recept som passar barn och resultatet blev mycket lyckat.

Nu har jag också skapat en variant på ketchup med mer vuxen smak, här nedan följer recept på den.

Riktigt god både till en Lammburgare  eller en Grillkorv med hög kötthalt.

Hemlagad Ketchup

250 gr Tomater

5 cm av det vita på en Purjolök

50 gr Smör

1/4 Ekologisk Grönsaksbuljongtärning

2 dl Vatten

1 dl Tomatpuré

2 msk Balsamvinäger

2 tsk Chiliflingor

1 tsk Worcestersauce

1 tsk Honung

1 skivad Vitlöksklyfta

1 krm stött Kummin

1 krm malda Nejlikor

Havssalt

Skär tomaterna i bitar och strimla purjon. Fräs i smöret tillsammans med tomatpurén.

Tillsätt alla övriga ingredienser, koka upp och låt puttra i 30 minuter på svag värme.

Mixa ketchupen direkt i kastrullen, låt puttra 15 minuter till.

Smaka av om Du vill ha mer syra, sötma eller sälta.

Häll upp på rengjorda burkar, skruva på locket och låt svalna. Förvara i kyl.


Kycklingbröst med Gräddstuvad Mangold och Purjolök

Våren i sikte

Efter första veckans ihållande regn, storm och kyla, kom fredagens klarblå himmel livet att kännas härligt igen.

Det var som en riktigt skön vårdag. Men än är det varma kläder som gäller här i Alanya, så fort man kommer i skuggan är det inte så höga temperaturer.

Det blev ett besök på den fina grönsaksmarknaden i centrum av stan.

Den färgprakt som slår emot en bland stånden med frukt, grönt och kryddor, upplevs extra vackert en klar dag på vintern.

Att få gå omkring här bland den mycket vänliga Turkiska lokalbefolkningen är bland det bästa jag vet med att vara här på långsemester på vintern.

Deras livsglädje och omtänksamhet smittar verkligen av sig, även på oss lite stela nordbor.


Vi handlade ägg, persilja, rucola, purjolök, mangold, paprika, cocktailtomater och aubergine av de lokala bönderna.

Smaken på de här äggen och grönsakerna är något alldeles extra, går inte att jämföra med det som säljs i vanliga matbutiker.

En del av mangolden och purjolöken fick bli till en krämig stuvning, med fårost och grädde.

Tillsammans med stora kycklingbröst från Altinbicak Et, blev det en riktigt god festmåltid att fira in vårens ankomst.

Stuvad Mangold

4 dl strimlad Mangold

2 dl strimlad Purjolök

3 msk Smör

2 dl Grädde

25 gr Fårost

1 msk pressad Citron

1 tsk Honung

2 msk hackad, färsk Timjan

2 msk Steksky från kycklingen

Havssalt och nymald Vitpeppar

Fräs mangold och purjolök i smöret utan att få färg. Krydda med salt och peppar och häll över grädden. Smaksätt med citron och honung.

Låt koka i 15 minuter, tills stuvningen tjocknat.

Stek under tiden Kycklingbröst i Smör, krydda med Havssalt, Paprikapulver och Chiliflingor.

Rör ner smulad fårost och timjan tillsammans med steksky i stuvningen. Låt puttra ett par minuter till.

Tranchera/skär upp brösten i sneda skivor och servera på en bädd av stuvningen. Cocktailtomater och Paprika blir gott till.


Lax med varm Paprikasallad och ett hett LCHF-boktips

Snabb Laxrätt

Det blev ett besök på det stora varuhuset Metro en av våra första dagar i Alanya.

Där finns allt som kan tänkas till restaurang och hotellnäringen här i stan.

Men även som privatperson går det att få komma in och handla, man ber bara om ett dagkort och fyller i namn och adress.

I affären trängs mängder av bra husgeråd, elektronik, kontorsmaterial och dessutom Alanyas största utbud av mat.

Så det blev en del kompletteringar till köket, utrustningen är ju ofta rätt spartansk i hotellägenheterna.

Att köpa en bra stekpanna och kastrull kostar inte många lira, men är oumbärligt om man vill laga mycket av sin mat hemma.

Här på Kostrådgivarna.se, kan Du nu läsa mitt första Resebrev från Turkiet den här vintern.

Om Du tycker om mina snabblagade och enkla recept, så kan Du köpa en till kokbok där jag medverkar.

LCHF för familjen: Den goda vägen till mätta och friska barn av Anna Hallén, kommer snart ut i handeln.

Du kan redan nu beställa den här till specialpriset 149 kr via Anna’s blogg.

Varm Paprikasallad för 2

2 små Spetspaprikor

2 msk Smör

Havssalt och Chiliflingor

50 gr Beyaz Peynir eller Fetaost

2 msk Kallpressad Olivolja

1 tsk Balsamvinäger

1 msk hackad Timjan

Skär paprikan i strimlor. Bryn smöret och fräs paprikan tills den mjuknat. Krydda med salt och chili.

Ta från värmen och blanda med olja, vinäger och timjan.

Skär osten i tärningar och strö över salladen. Servera till smörstekt lax och gröna blad.


Matinspiration i Stockholm
I etapp två och därmed också den avslutande, var jag under två dagar denna veckan i Stockholm på utbildning genom jobbet.
Ica-skolans Sälj Delikatesser.

En jätterolig och lärorik kurs som hålls i Ica-skolans fräscha lokaler i Solna.
En liten åktur i abbonnerad buss ingick också. Då besökte vi bl a Ica Stopp i Täby, Sabis på Fältöversten och Östermalmshallen.

Helt gudomligt fina butiker, men så otroligt dyra ( säger en bortskämd göteborgare)









Vit Chokladmousse
Min käre bror fyllde år häromdagen och jag passade på att bjuda hit honom på middag. Lika passande var att de övrigt nära och kära kom för att fira....

Det blev en dag med både förrätt, huvudrätt och dessert. Flera timmar satt vi runt köksbordet och umgicks kring mat och fika.



Till dessert hade jag hittat ett recept på Vit Chokladmousse från arla.se.
Lagom antal ingredienser och moment....och bara sååååå underbart god :))

Till 8 port

2 dl vispgrädde
150g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella gourmet
färska bär till dekoration (frysta fungerar utmärkt)

Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med bär.

Kycklinggryta med banan och rostad kokos….
blev en given succé efter provsmak från Maxiköket härom dagen.

Tycker att det är väldigt serviceinriktat och vältajmat när även barnen i butiken blir bjudna på smakprover från ex Maxiköket.

Hon som stog och provlagade när vi besökte butiken blev väldigt glad för Livs kommentarer om att maten smakade väldigt gott.

....och nu går de här hemma och önskar sig "den rätten som vi provsmakade på Maxi"

Kycklinggryta med banan och rostad kokos


Här får ni också receptet på en väldigt god Kycklinggryta som passar varierande åldrar......

För 4 pers:

700g kycklinglår-, eller kycklingbröstfilé
ca 20 cm purjolök
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk curry
1 liten burk majskorn
2 msk kycklingfond + 4 dl vatten
3 msk maizena majsstärkelse ljus redning
4 msk lättcreme fraiche
1 banan
salt
nymalen svartpeppar
3 msk kokos till dekoration

Gott att servera till är ex bulgur eller ris

Skär kycklingen i mindre bitar. Skär purjon på längden och skölj. Skär tvärsöver i fina strimlor. Dela, kärna ur och tärna paprikan.
Bryn purjon och paprikan i lite olja med curryn i en vid panna, typ traktörpanna. Ställ åt sidan.

Bryn kycklingbitarna i resten av oljan så de får lite färg. Tillsätt 1 tsk salt och 2 krm peppar. Blanda i de frästa grönsakerna och majskornen och häll på buljongen.

Låt det koka upp och sjuda i 5 minuter.

Strö över maizenaredningen och rör om. Låt det sjuda 1 minut tills det tjocknar lite.
Rör i creme fraiche. Skär bananen i skivor och tillsätt dem. Smaka av med salt och peppar.

Rosta kokosen hastigt i en torr panna och strö över.

För mer vuxensmak:.....ställ fram en burk sambal oelek
Tävling med Smakförhöjare som vinst
Japp, jag skall väl inte vara sämre....än att även jag skall ha en liten utlottning här i bloggen. Att anordna tävlingar gör jag varje vecka hos butikens facebook-sida. Ja,där jag jobbar, ni vet. Och populärt är det också, kan jag lova !!

Min första tävling handlar om smaksättare och det är Kryddhuset.se som är sponsor till detta.

"Kryddorna förpackas i våra stilrena burkar och påsar. Vi erbjuder både vanliga sorter och mer unika smaker, inte minst våra berömda specialblandningar. Givetvis alltid med bästa möjliga kvalitet. Valet av vad vi erbjuder styrs alltid av konsumenternas behov och vi följer noga trender och marknadens utveckling. Vi älskar helt enkelt vårt jobb och våra kryddor! "

För att delta i denna enkla tävling vill jag att du länkar inlägget på din blogg eller facebook-sida samt skriver vilken krydda som är din absoluta favorit och en liten förklaring till det.



Din vinst blir Glassa Gourmet Classica, Glassa Gourmet Fikon, Pizzatopping samt Citronpepparmix

En vinnare dras onsdag den 16 november och vinnaren presenteras här på bloggen.

Lycka till önskar Tack för maten,mamma !!




Jag vann:)
Jag var en av tre vinnare som vann en Flameboy via Smulans bakblogg från Vikingsun: http://www.vikingsun.se/system/search/search.asp?manuid=33
Och då måste jag givetvis testa dessa: http://www.howdoesshe.com/mini-lemon-meringue-cupcakes
Tack så mycket Vikingsun och Smulan:)
Bullar x4
 Pistagebullar
 Choklad och kokosbullar
 Lakritzbullar
Blueberry cheescake bullar
Jag har testat lite fyllningar till vetebullar:)
Jag utgick från vetebullsreceptet i Sju sorters kakor.
Lite förändringar till nästa gång på någon fyllning blir det dock.

Vi börjar med Pistage:
125 gr mandelmassa riven
125 gr smör mjukt 
Röres ihop och blanda i pistageessence och lite grön färg.
Mandelflagor som dekoration.
Jag hade lite för lite av både essence och färg så det blir mer nästa gång.

Choklad och kokos blev bra som den är:

125 gr mandelmassa riven
125 gr smör mjukt
40 gr smält choklad

Kokos efter smak, jag hade kokosspån jag hittat på COOP men riven funkar också.
Rör ihop smör och mandelmassa, tillsätt smält choklad, strö sedan på kokosflagorna på fyllningen innan du rullar ihop bullarna.
Kokosflagor som dekoration.

Lakritzfyllning:
150 gr smör
1,5 dl socker
Skal från 1 citron
Lakritzpulver
Svart färg
Jag hade alldeles för lite pulver i (6 gr) och ingen svart färg, för en häftig effekt tror jag det blir roligare bullar om man tar det, mina ser för vanliga ut. Försökte lägga lakritsflakes på innan bakning men det blev inte bra;) de smälte till hårda små svarta klumpar bara så det rekomenderar jag inte. Man kan ju göra svart glasyr med lakritzsmak i om så önskas.

Sen till de bästa:)

Blueberry cheescake:
150 gr Philadelphiaost
150 gr Vaniljkräm
Skal från 1 citron
Blåbär
Blanda ihop Philadelphiaost, citronskal och vaniljkräm, strö på önskad mängd blåbär innan hoprullning.

Jag hade mycket glasyr kvar från då jag bakade Sockerrus bullar och den passar ju utmärkt till dessa bullar då det är Philadelphiaost i den.
Glasyr:
65 g smör (rumsvarmt)
1,75 dl florsocker
40 g cream cheese
1/4 tsk vaniljessens
0,5 krm salt
Väljer du att inte ha glasyr (du missar mycket om du inte har det) föreslår jag att du tillsätter 1/2 dl socker i fyllningen som annars blir lite smaklös.