Snabb smörgåstårta på rund hällakaka

rund_smörgåstårta
Nu ska ni få ett supergott tips på en enkel och väldigt snabb smörgåstårta. Med hällakaka blir det riktigt gott och saftigt. En liten rund tårta som passar lagom till 2 pers.

Vi håller på packa resväska här hemma för en liten roadtrip imorgon bara jag och Joline. Vi kör ner till Karlshamn till Östersjöfestivalen och ska även se konsert med hennes stora idoler – The Fooo! :-P Ska bli superkul! Sen blir det övernattning på Best Western hotell och vi ska riktigt mysa i sköna sängar och äta gooood hotellfrukost. Så ovet and out, skönhetssömnen kallar. Jag återkommer imorgon med lägesrapport och bildregn. ;-)

Det här behöver du : 
3 runda hällakakor (Polarbröd)
1 tub mjukost räkor
3 kokta ägg
2 hg rökt skinka
1 burk konserverade mandariner
3 msk creme fraiche
1 msk majonäs
Salt och peppar

Garnering : 
Salladsblad
Ostskivor
Rökt skinka
Räkor
Citron
Gurka
Jordgubbar
Röda druvor

GÖR SÅHÄR : 
Bred mjukost på de tre hällakakorna. Finhacka äggen och lägg på första lagret. Finhacka rökt skinka och lägg på andra lagret tillsammans med konserverade mandariner. Lägg på översta lagret och rör ihop creme fraiche med majonäs och smaka av med salt och peppar. Bred runtom hela tårtan. Garnera.

samörgåstårta_rund

Varm toast med skinka, tomat och philadelphiaost

20140506-142224.jpg
Gillade ni Mc Bagels när den fanns på Mc Donalds? I Kalmar finns den inte längre som frukost å jag bara ääääälskar den! ;-)
Min egen variant är inte så tokig heller, så prova om du är sugen!

Hetta upp en stekpanna med lite smör. Lägg i en skiva bröd, helst bagels botten + lock. Här har jag rasken fiberbröd. Stek brödet på en sida, ta upp på skärbräda och bred på philadelphiaost på den stekta sidan, salta lite och lägg på rökt skinka. Lägg tillbaka i stekpannan tillsammans med skivade tomater (om du vill ha dom stekta, annars låt bli). Lägg upp tomaterna när brödet fått fin färg på undersidan. Lite örtsalt på toppen – Ät! :-P
20140506-142244.jpg

Kuvertbröd med havssalt och sesamfrön

hembakat_recept_frukostbröd_frallor_kuvertbröd
Hej alla godingar! ♥ Jag hoppas ni haft en riktigt härligt påsk med både påskharar och påskägg och god mat.

Här på ön har vi fått riktigt sommarvärme och kan bara ligga på altanen och steka sig i solen om man vill. Jag steker hellre inomhus men älskar värmen nu när den väl kommit och allt blir så mycket friare och enklare. Vi behöver inte kånka på tunga vedpåsar längre eller bry oss om vinterkläder och påpälsade barn och extrakläder till skolan. Snön och regnslasket är borta och inga leriga hundtassar att torka, det är helt ljuvligt att slippa! ;-)

Solbrillorna på och sen njuter vi nu tycker jag. Det är dock hög halt pollen så det gäller att pilla i sig medikament för det kliar både i ögon och näsa hos både stora som små här hemma. Det nyses och snörvlar i ett. Det är hur som helst helt underbart att vara ute och bara njuta av alla blommor, knoppade buskar, utslagna träd, humlor, fjärilar och för att inte tala om FLUGOR som vaknat till liv! ;-)

Nu har inte bonden släppt ut djuren ännu här utanför oss där dom brukar gå, så fler flugor väntas! Haha! :-P Livet på landet…

Nu ska ni få ett lite lyxigare recept på härliga frukostbullar, eller kuvertbröd till en finare middag om man så vill. De vikta kuvertbröden innehåller lite mer smör i degen och smaken blir helt sagolik. Man kan nästan känna smaken av ”viket” av ett kuvert också, om ni förstår hur jag menar. Här kommer mitt recept, nyss provsmakade av mellanmåls-barnen med stora tummar upp!  :-P

20 stora
Det här behöver du :
50 gram jäst
3 dl mjölk
3 dl filmjölk
4 ägg
150 gram smör
Ca 2 l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en bunke. Arbeta med fördel degen i maskin. Ljumma mjölk och filmjölk till 37 grader, slå över jästen och rör ut.
Tillsätt äggen, smör och hälften av mjölet. Arbeta i maskin ca 10 – 15 min. Känn på degen före jäsning om du behöver tillsätta mer mjöl, den ska vara ganska kladdig men inte lös så den rinner.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Ta upp på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl tills du får en smidig deg.

Dela i två och kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*40. Vik över ena långsidan mot mitten och den andra långsidan ovanpå den. (se bild nedan)

Skär i tio bitar och gör likadant med den andra delen deg.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. Pensla m varmt vatten (ca ½ dl) utrört med ca 1 tsk ljus sirap. (eller ägg). Strö över havssalt och sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min i 175 grader.

kuverbröd_recept_frallor_smörgåsar_frukost_mackor_nybakat_frukostbullar
Nybakat bröd i solen med goda pålägg. Tummen upp från barnen. :-P

vikta_kuvertbröd_recept
Såhär viks degen. Från en rektangulär ”platta” viker du ihop från bägge långsidorna mot mitten och över varann.

hembakat_kuvertbröd
Skär i bitar och lägg ”upp och ner” på plåt.

kuvertbröd_recept
Låt jäsa, pensla med sirapsvatten och strö över havssalt och sesamfrön. Hade tänkt ta vallmo men de hade jag inget hemma så man tar de man har.

hembakat_recept_frukostbröd_frallor_kuvertbröd
Färdiggräddade! :-P

kuvertbröd_hembakat
Låt svalna något, ät och njut! Till frukost, mellanmålmål, buffé, middag eller frys in!

kuverbröd_smörgåsar_mellanmål_frukost_frrallor_recept

Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Tonfisk och äggsallad med chilidressing

tonfisk_sallad_tonfisksallad_recept_ägg
Det blir lite långa hopp mellan inläggen nu men jag får skylla på förkylning och pollen. Nu börjar det blomma överallt ute. Även om dagarna kan vara blåsiga och regniga här på ön så har det mesta slagit ut. Gräset växer, knoppar på syrénerna, blåsippor, vitsippor, vintergäck och scilla har stått i backen länge. Ringblommorna är på gång, huggormarna har visat sig och även små harungar som skuttar runt så det blir nog snart sommar ändå! ;-)

Vi nyser dock ikapp här hemma i skogen och som vanligt drar man ju på sig värsta förkylningen när man är extra känslig mot pollen. Nu är det helt okej att det regnar faktiskt – Helt ok! :-P

Tänkte bjuda er på en och till och med två vansinnigt goda sallader. En tonfisk och ägg och en pasta med grillad kyckling. Sallader är ju så galet gott, enkelt och fräscht så vi slår ett slag för de och undviker stekt mat ett tag nu. Fruktsmoothies och färskpressad juice till frukost så ska vi nog ha helrenoverat vitaminförrådet också.

Apropå tonfisk, gillar ni det? 
Jag har en favoritröra jag brukar ha på rostat bröd. Det är tonfisk, kokta hackade ägg, finhackad rödlök, creme och citronpeppar. Har ni inte provat den innan så GÖR de! I övrigt är jag inte så förtjust i just tonfisk men kära maken tycker det är gott!

När man köper tonfisk, (det här har ni säkert hört eller läst förut) så köp tonfisk på burk som har stämpel med en delfin. Det fisket av tonfisk skadar eller dödar inte delfinerna.

1 rejäl portion
Det här behöver du :

Blandad sallat
Tomater
Röd spetspaprika
Gurka
Majskorn
4 kokta ägg
1 burk tonfisk i vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka äggen. Låt svalna, skala och skär i kvartar.
Lägg ut blandad sallat på ett fat. Skiva tomater, gurka och paprika. Fördela över salatten tillsammans med majskorn. Lägg på ägg och avrunnen tonfisk. Toppa med dressingen.

Dressing :
Rör ihop 1 dl creme fraiche och 1 msk ketchup med paprikapulver, salt, peppar och D`Elidas chilisås efter tycke och smak. Smaka av.

tonfisksallad_tonfisk_i_vatten_sallad
Tonfisk och äggsallad med en het dressing.

kycklingsallad_grillad_kyckling_pastasallad
Sallad med pasta och grillad kyckling. En väldigt enkel dressing rör du snabbt ihop av  gräddfil + ketchup, salt och peppar. En gnutta majonäs om du har hemma. ;-) Enkelt och väldigt gott! Blir dressingen för tjock, späd med lite mjölk.
20140409-061125.jpg

I stället för Havregrynsgröt



Ida, mellantösen, äter havregrynsgröt i stort sett till varje frukost och det är väl inte utan, att hon nu söker andra vägar och smaker för att få variation.
Hon nämnde för mig att hon var nyfiken på att testa Pauluns Supergröt med bär.

Jag kollade lite på nätet efter liknande recept och hittade 
Pauluns GI-gröt. Skall testas här i helgen :))

1 dlhavregryn
2 dlvatten
1 mskkrossade linfrön
1 mskkanel
1 strött äpple, med skalet kvar, rivet
1 nypahavssalt eller mineralsalt

Tillagning

1/Lägg allt i en kastrull och låt gröten koka upp.
2/ Sänk värmen och koka gröten vid så låg temperatur som möjligt i tio minuter. 
3/Servera med mjölk, havremjölk eller sojamjölk och drick gärna en kopp te eller kaffe samt ät ett kokt ägg till. Då står du dig hela tiden fram till lunch. 

redaktionen@alltommat.se

I stället för Havregrynsgröt



Ida, mellantösen, äter havregrynsgröt i stort sett till varje frukost och det är väl inte utan, att hon nu söker andra vägar och smaker för att få variation.
Hon nämnde för mig att hon var nyfiken på att testa Pauluns Supergröt med bär.

Jag kollade lite på nätet efter liknande recept och hittade 
Pauluns GI-gröt. Skall testas här i helgen :))

1 dlhavregryn
2 dlvatten
1 mskkrossade linfrön
1 mskkanel
1 strött äpple, med skalet kvar, rivet
1 nypahavssalt eller mineralsalt

Tillagning

1/Lägg allt i en kastrull och låt gröten koka upp.
2/ Sänk värmen och koka gröten vid så låg temperatur som möjligt i tio minuter. 
3/Servera med mjölk, havremjölk eller sojamjölk och drick gärna en kopp te eller kaffe samt ät ett kokt ägg till. Då står du dig hela tiden fram till lunch. 

redaktionen@alltommat.se

I stället för Havregrynsgröt



Ida, mellantösen, äter havregrynsgröt i stort sett till varje frukost och det är väl inte utan, att hon nu söker andra vägar och smaker för att få variation.
Hon nämnde för mig att hon var nyfiken på att testa Pauluns Supergröt med bär.

Jag kollade lite på nätet efter liknande recept och hittade 
Pauluns GI-gröt. Skall testas här i helgen :))

1 dlhavregryn
2 dlvatten
1 mskkrossade linfrön
1 mskkanel
1 strött äpple, med skalet kvar, rivet
1 nypahavssalt eller mineralsalt

Tillagning

1/Lägg allt i en kastrull och låt gröten koka upp.
2/ Sänk värmen och koka gröten vid så låg temperatur som möjligt i tio minuter. 
3/Servera med mjölk, havremjölk eller sojamjölk och drick gärna en kopp te eller kaffe samt ät ett kokt ägg till. Då står du dig hela tiden fram till lunch. 

redaktionen@alltommat.se