Laxbakelse till nyår


En enkel förrätt att tillaga, men som ser arbetad och påkostad ut.

Till en bakelse behöver du två skivor vitt bröd.
100-150g skagenröra, eller annan röra som du har som favorit
3 skivor kallrökt lax
svart caviar, citronskiva,dillkvist till dekoration

Skär ut cirklar av brödskivorna, ca 7-8 cm. Lägg på skagenröra på båda och bygg en bakelse. Klä den med laxskivorna för att sedan dekorera.
Enkelt,va !!??

Dessa bakelser går utmärkt att förbereda dagen innan och sedan förvaras i kylskåp.

Clementinmarmelad- trevligt att ge bort
Ja,julen närmar sig med stormsteg, men ännu finns det tid kvar för lite extra pyssel här hemma. I helgen gjorde jag Clementinmarmelad. Otroligt enkel ......och så otroligt gott.

En burk inköpt på Ikea, tyg i julens färger och en egentillverkad etikett. Innehållsdeklaration skrev jag till på baksidan. Verkar mer proffsigt och genomtänkt tycker jag.

Receptet på den här superenkla och supergoda marmeladen får du här:

1 kg clementiner
1 kg syltsocker

Skär clementiner i tunna strimlor. Lägg dem i en kastrull, tillsätt syltsocker koka upp under omrörning. Koka kraftigt i ca 10 minuter.
Häll upp den varma marmeladen i burkar.
Biscotti Croccanti Italienska nötkakor

Du behöver en mördegsbotten, jag använde mig av Leilas mördeg: http://www.recept.nu/1.153441 som du kavlar ut och lägger i botten av en liten långpanna 20x30 cm.
Baka av i 10 minuter i 190°c. Sänk ugnen till 175°c

170 gr smör som du lägger i en kastrull tillsammans med
2,5 dl socker och
90 gr honung som du kokar på medelvärme i ca 3 minuter, därefter tillsätter du
2 msk grädde eller mjölk ( det kommer börja pysa och bubbla)
Detta häller du över
ca 6 dl blandade hackade nötter och
1 pkt kanderade apelsinskal
Blanda runt ordentligt, häll sedan ner nötsmeten över mördegen, jämna till och baka i ca 25 minuter och låt svalna i formen.
Skär sedan i rutor och dekorera evt med mörk choklad som du spritsar i tunna linjer över hela kakan.
Mjuka figurpepparkakor


2 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
4 tsk pepparkakskryddor
75 g smör eller margarin
2 ägg
0,5 dl mjölk
10,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Ugn: 200°c

Koka upp sirap och socker. Tillsätt kryddor, matfett, uppvispade ägg och mjölk. Rör ihop till en smet och låt den svalna. Arbeta ihop den med mjölet, blandat med bakpulvret. Låt degen ligga övertäckt i kylskåp ca 12 timmar.
Kavla ut degen ca ½ cm tjock och stick ut de figurer du valt.
Baka ca 7-10 minuter beroende på storlek.

Vill man kan man doppa ovansidan i choklad och dekorera med tex strössel.
LCHF recept för plankstek

En supergod LCHF plankstek som tar under en timme att göra!

LCHF Plankstek
Portioner: 2
Tid: 50 minuter

Ingredienser
500 g rostbiff (entrecote, oxfilé, biff eller vad man föredrar)
Salt
Peppar
1 dl bearnaisesås
8 st sparris
6 skivor bacon
2 st blomkålshuvuden
300 g philadelphiaost
3 st äggulor
1 dl riven ost
2 st tomater
3 msk persilja
3 msk parmesan
2 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 krm salt
1 krm peppar

Så här gör man

Blomkåls duchesse:
Koka blomkålsbuketter till dom är mjuka, häll av vattnet med hjälp av ett durkslag, skaka bort så mycket vatten som möjligt. Ha tillbaka blomkålen i kastrullen och sätt på låg värme så vattnet förångas. Mixa blomkålen till mos, ha philadelphiaost, äggulor och riven ost, mixa ihop allt till ett jämt mos. Smaka av med salt och peppar, moset kräver rätt mycket salt för att bli så där gudomligt gott.

Fyllda tomater:
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet. Blanda persilja, riven parmesan, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar i en skål. Ha i röran i de tomma tomaterna.

Planksteken:
Koka sparrisen och linda in i bacon, 4 st sparris och 3 st skivor bacon per person. Stek och salta och peppra köttet (250 g per person) som ni vill ha det, ta det lite blodigare eftersom det steks klart i ugnen. Smörj plankorna med smör. Börja med att spritsa ut moset, lägg på köttet, tomaten, sparrisbaconpaketet och bearnaisesås. Ställ in det i ugnen på 250 grader tills moset får en fin färg. Ät och njut!

Recept från Camilla på http://jimpslchf.blogspot.com/

Modelleringschoklad.


Modelleringschoklad kallas även Chocolate Clay, Chocolate Leather eller Sculptering Chocolate.
Jag har testat lite olika recept på modelleringschoklad som jag hittat på nätet med olika resultat. Ett där det bara blev en smulig massa som var omöjligt att modellera någonting överhuvudtaget, ett där den blev så mjuk att rosorna sjönk ihop som små solvärmda snögubbar.
Då plussade och drog jag ifrån lite här och där och kom fram till ett recept som passade den choklad jag använder.

De flesta recept man hittar på nätet innehåller corn syrup- vilket kan vara nog så besvärligt att få tag på. Jag använder glykos som finns i vanliga mataffärer.

Vad man skall tänka på är att olika chokladsorter och märken innehåller olika mängder fett och det påverkar mängden glykos man skall tillsätta för att få en bra modelleringschoklad att jobba med.

Om man vet med sig att man har varma händer kan en marmor eller granitskiva vara bra att jobba på då choklad blir mjukare ju längre du jobbar med det, en sådan skiva är kall och väldigt praktisk, speciellt på sommaren. Jag tyckte dock inte det var något problem och modelleringschokladen blev inte kladdig när jag jobbade med den men jag har rätt svala händer.
Om den blir för mjuk och kladdig under arbetet kan man sätta in den i kylen en stund eller bara låta den vara och återgå till den efter ett tag. Man kan också använda lite maizena eller faktiskt vatten så fastnar den inte i händerna. Eller ha en kylklamp bredvid som man kyler ner sina händer på.
Om MC blivit för smuligt kan man tillsätta lite mer glykos, svårare är det när den blivit alldeles för mjuk.
När man blandat den och den har legat ett par timmar i rumstemperatur så skall den kännas som hård marsipan, när du trycker fingret lätt mot den skall den sakta mjukna under värmen från fingret och det skall bildas ett avtryck.
Att jobba med MC är lite kladdigare än när man arbetar med sugarpaste eller modelleringspasta, det påminner mycket om marsipan. Man blir oljig om händerna och måste tvätta händerna lite oftare än med sugarpaste. Men det smakar betydligt bättre än sugarpaste:) Jag tycker det är ett suveränt matrial att arbeta med och kommer definitivt att göra det fler gånger.

Modelleringschoklad
100 gr vit, mjölk eller jordgubbschoklad
45-50 gr glykos
Till mörk choklad kan man öka mängden glykos till ca 50-60 gr då mörk choklad är hårdare än de övriga.

Smält chokladen tills den är helt slät, tillsätt glykos och rör ihop till all choklad släpper skålen kant. Lägg modelleringschokladen i en påse och låt ligga några timmar in rumstemperatur. Har du bråttom kan du lägga in den i kylen.

När du sen skall börja modellera, bryt av en liten bit som nu du knådar smidig, tar du för stor bit blir det bara svårt att knåda. Sen är det bara att sätta igång. För att fästa olika detaljer eller fästa på tårtan kan du använda smält chokad eller ätbart lim.

Vit modelleringschoklad går utmärkt att färga med choklad anpassade chokladfärger. Man kan även göra modelleringschoklad av Candy Melts men då heter det Candy Clay, själv föredrar jag choklad då Candy Melts blev för sött för min smak, men det är praktiskt då det finns färdigfärgat.

Här är några bra sidor om just Modelleringschoklad :http://www.hungryhappenings.com/p/melting-chocolate-and-modeling.html
Mint Brownies
 
230 g smör

170 g hackad choklad

4 dl socker

4 ägg

3 1/2 dl mjöl

0,8 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

1 stort paket After Eight choklad


Sätt ugnen på 180°c

Smörj långpanna ca 25 x 35 cm eller använd bakplåtspapper
Smält chokladen och smöret i en kastrull på låg värme.
Vispa i socker, salt och vaniljsocker, stäng sedan av värmen.
Vispa i ett ägg i taget
 
Sedan mjöl och kakao.

 Häll 1/2 smeten i formen och fördela ut det jämnt.
 
Lägg på After Eight så det täcker hela formens storlek.
Häll på resten av smeten och jämna till ytan sätt sedan in i ugnen 30-35 min
Den är klar när inget kladd fastnar på stickan
Låt svalna helt innan den skärs upp i rutor.
Missa inte busenkel utlottning med goda smaker som vinst
Missa inte detta !!


 
Din vinst blir Glassa Gourmet Classica, Glassa Gourmet Fikon, Pizzatopping samt Citronpepparmix

En vinnare dras onsdag den 16 november och vinnaren presenteras här på bloggen.

Vit Chokladmousse
Min käre bror fyllde år häromdagen och jag passade på att bjuda hit honom på middag. Lika passande var att de övrigt nära och kära kom för att fira....

Det blev en dag med både förrätt, huvudrätt och dessert. Flera timmar satt vi runt köksbordet och umgicks kring mat och fika.



Till dessert hade jag hittat ett recept på Vit Chokladmousse från arla.se.
Lagom antal ingredienser och moment....och bara sååååå underbart god :))

Till 8 port

2 dl vispgrädde
150g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella gourmet
färska bär till dekoration (frysta fungerar utmärkt)

Vispa grädden. Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis bara smälter. Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Rör ner kvarg och sist grädden. Häll upp moussen i små glas. Låt glasen stå i kylen ca 1 tim. Toppa moussen med bär.

Egen Majonäs – just so lchf
Lchf-are eller inte.....en god majonäs uppskattas av de flesta. Gott som tillbehör till räkor, att dippa i.........
Variera majjon genom att kryddsätta den på olika sätt. Vad sägs om saffran,curry,vitlök osv.
Ett litet recepttips på att göra själv:

2 äggulor
1 tsk röd/-,eller vitvinsvinäger
1/2 tsk färskpressad citronsaft
1 tsk dijonsenap
3-4 dl neutral rapsolja
salt och svartpeppar

För bästa resultat, så skall ingredienserna ha samma temp när man börjar tillagningen

Vispa samman äggula,vinäger,citron,senap och 1/2 tsk salt i en bunke.Krydda med en 1/2 tsk svartpeppar.
Vispa i oljan lite i taget tills såsen börjar bli tjock och ljus. Häll inte på för mycket olja på en gång, då såsen kan riskera att spricka. Smaka av och krydda ev med mer salt och peppar.
Mmmm…..njut!!