Kuvertbröd med havssalt och sesamfrön

hembakat_recept_frukostbröd_frallor_kuvertbröd
Hej alla godingar! ♥ Jag hoppas ni haft en riktigt härligt påsk med både påskharar och påskägg och god mat.

Här på ön har vi fått riktigt sommarvärme och kan bara ligga på altanen och steka sig i solen om man vill. Jag steker hellre inomhus men älskar värmen nu när den väl kommit och allt blir så mycket friare och enklare. Vi behöver inte kånka på tunga vedpåsar längre eller bry oss om vinterkläder och påpälsade barn och extrakläder till skolan. Snön och regnslasket är borta och inga leriga hundtassar att torka, det är helt ljuvligt att slippa! ;-)

Solbrillorna på och sen njuter vi nu tycker jag. Det är dock hög halt pollen så det gäller att pilla i sig medikament för det kliar både i ögon och näsa hos både stora som små här hemma. Det nyses och snörvlar i ett. Det är hur som helst helt underbart att vara ute och bara njuta av alla blommor, knoppade buskar, utslagna träd, humlor, fjärilar och för att inte tala om FLUGOR som vaknat till liv! ;-)

Nu har inte bonden släppt ut djuren ännu här utanför oss där dom brukar gå, så fler flugor väntas! Haha! :-P Livet på landet…

Nu ska ni få ett lite lyxigare recept på härliga frukostbullar, eller kuvertbröd till en finare middag om man så vill. De vikta kuvertbröden innehåller lite mer smör i degen och smaken blir helt sagolik. Man kan nästan känna smaken av ”viket” av ett kuvert också, om ni förstår hur jag menar. Här kommer mitt recept, nyss provsmakade av mellanmåls-barnen med stora tummar upp!  :-P

20 stora
Det här behöver du :
50 gram jäst
3 dl mjölk
3 dl filmjölk
4 ägg
150 gram smör
Ca 2 l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en bunke. Arbeta med fördel degen i maskin. Ljumma mjölk och filmjölk till 37 grader, slå över jästen och rör ut.
Tillsätt äggen, smör och hälften av mjölet. Arbeta i maskin ca 10 – 15 min. Känn på degen före jäsning om du behöver tillsätta mer mjöl, den ska vara ganska kladdig men inte lös så den rinner.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Ta upp på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl tills du får en smidig deg.

Dela i två och kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*40. Vik över ena långsidan mot mitten och den andra långsidan ovanpå den. (se bild nedan)

Skär i tio bitar och gör likadant med den andra delen deg.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 min. Pensla m varmt vatten (ca ½ dl) utrört med ca 1 tsk ljus sirap. (eller ägg). Strö över havssalt och sesamfrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min i 175 grader.

kuverbröd_recept_frallor_smörgåsar_frukost_mackor_nybakat_frukostbullar
Nybakat bröd i solen med goda pålägg. Tummen upp från barnen. :-P

vikta_kuvertbröd_recept
Såhär viks degen. Från en rektangulär ”platta” viker du ihop från bägge långsidorna mot mitten och över varann.

hembakat_kuvertbröd
Skär i bitar och lägg ”upp och ner” på plåt.

kuvertbröd_recept
Låt jäsa, pensla med sirapsvatten och strö över havssalt och sesamfrön. Hade tänkt ta vallmo men de hade jag inget hemma så man tar de man har.

hembakat_recept_frukostbröd_frallor_kuvertbröd
Färdiggräddade! :-P

kuvertbröd_hembakat
Låt svalna något, ät och njut! Till frukost, mellanmålmål, buffé, middag eller frys in!

kuverbröd_smörgåsar_mellanmål_frukost_frrallor_recept

Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Ledig helg och ett Underbart väder
Ja, nu är det ju nästan som om man tar detta fina vädret för givet. Att det liksom inte kan bli grått, mörkt och regna.
Och man njuter varenda minut när man kan sitta ute och bara lapa i sig av detta fina väder.

I fredags kväll var jag inbjuden till en av grannarna. Hon hade bokat in ett "ljusparty" eller Candlelite som de heter. Jättetrevliga gäster och lite gott vin till det, så blev det intressant och underhållande. Nej, men jag köpte faktiskt ingenting. Tyckte att priset var aningens för högt.För min del så räcker det allt med Ikeas eller Ica´s dofta-gott-ljus.

På lördagen var det vårstädning här hemma i föreningen. Kul att träffa grannarna........tja, kratta och tjöta lite.
Vädret var ju till sin absoluta fördel och många var ute och fixade.

Ida spelade match mot Ytterby IS, så där tillbringades en större del av eftermiddagen. Rätt vänd mot solen, så passar man på att få lite färg i ansiktet samtidigt som man kollar bra fotboll. Qviding vann förövrigt matchen med 1-3.

Ja, efter det så var det tid för att åka till en bekants Tupperware-party. Egentligen inget behov av det heller, för här finns mängder med plastpryttlar sen tidigare evenemang. Men alltid lite kul att uppdatera sig med nyheter och träffa lite nytt folk.
Från burken med alla småprylar valde jag den klassiska apelsinskalaren, då den härhemma fått fötter och försvunnit. Som gästgåva fick man nu en jättesöt burk med lock.

Snygg, eller hur !!

I förmiddags, när frukost och morgonbestyr var avklarade, satt vi oss (Liv, Ida och jag) i bilen och körde ut mot Askim. Kajsa och Fredrik var redan där. Tidigare delen av dagen tillbringades där med sol och god fika. Färska Jordgubbar och handvispad grädde (av Fredrik) smakade alldeles utmärkt i sommarsolen.

Liv och jag fick fara därifrån vid halv två, för att hinna i tid till Livs fotbollsmatch i Öjersjö. 
Första 7-mannamatchen i seriespel. 3 gånger 15 minuter i strålande solsken tar på krafterna, men tjejerna vann med 7-2. Gött !!

Ja, nu sitter jag här hemma och klinkar på datorn. Blir ju inte så täta uppdateringar som man kanske önskar, men det passas ju på att njutas av det fina vädret, så datortid kommer väl mer vad det lider.

Från det ena till det andra: just nu i ugnen står ett bröd som jag testar att baka, efter att Ida önskat ett nyttigt och gott sådant.
Jag googlade lite och fastnade för GI-bröd, med bland annat siktat dinkelmjöl, krossat linfrö, russin,solroskärnor och äpple i. 

Ja, något i stil med detta.(bilden lånad från Ordinationer)
Väntar med spänning på hur det skall smaka.




Det svenska heliga brödet fullt av socker

 SkogaholmslimpanMånga populära bröd är rena sockerbomberna. En limpa kan innehålla motsvarande 26 sockerbitar, visar GP Konsuments granskning.

Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.
Skriver GP i tisdags.

Visst är det jätte viktigt att man försöker undervisa och informera folk om hur mycket TILLSATT socker det finns i matbröd.
Sockret tillsätts i regel i form av sirap och i undantagsfall vanligt socker (sackaros).

Sedan svamlar  artikeln om fullkorn hur nyttigt det är., så återigen så har inte författarna till artikeln förstått att fullkor också är socker.

Tänk om de kunnat använda sina grå hjärnceller till något och räknat ut KOLHYDRAT halten i bröden, för hur det än är är det ju den som t alar om HUR MYCKET socker som finns i brödet. Det är ju den informationen som är det viktigaste i hela näringsdeklarationen.

Så låt oss kika lite på ”nyttiga” bröd och jämföra med ”onyttiga”. Vi kikar hos Livsmedelsverket och här anges det per 100 gram:
Jättefranska: 41,9
Rågbröd typ fullkorn osötat: 46,1
Skogaholmslimpa: 46,6
Grahamsbröd fullkorn: 45,5

Vi kikar också på de olika mjölsorterna, återigen 100 gram:
Vetemjöl: 72,4
Rågmjöl fullkorn: 60,2
Grahamsmjöl fullkorn: 60,7

Redan här bör det säga de flesta något…
Kostdemokrati  skriver det bra, så jag klipper in:
”Låt oss räkna på den klassiska Skogaholmslimpan som inte alls är värst i klassen vare sig när det gäller tillsatt socker eller kolhydratmängd. En limpa väger 775 gram och hundra gram limpa innehåller 51 gram kolhydrater  En hel limpa innehåller således 395 gram kolhydrater, varav 74 gram tillsatt socker (9,6 %).

Men som sagt blir kolhydrater till socker så snart man äter brödet. Kolhydrater är kedjor av socker som snabbt spjälkas till sockermolekyler, en process som startat redan i munhålan. Tugga t.ex. på en bit knäckebröd (utan tillsatt socker) eller en morot, och efter en stund smakar det sött.

En brödskiva väger ca 40 gram och innehåller således 20,4 gram kolhydrater  En sockerbit väger 2,8 gram och allt är kolhydrater.

 Vad ger då detta om vi räknar på det? En limpa motsvara 141 sockerbitar.”

Så svamlar man i artikeln om 26 sockerbitar i en hel limpa!!

Hur länge ska det blundas för att allt spannmål är nästan 100% kolhydrater?? (se mjöltabellen)

Julknäcke med sirap

julknäcke_knäckebröd_recept
Jag tänkte baka ett gott knäckebröd nu till jul, ett lite mer rustikt knäcke. Lite tjockare, lite sötare och med smak av jul och massor med nötter och frön och annat gott på. Mannen här hemma gav det full pott – godare knäckebröd har han aldrig ätit, och jag är inte sen att hålla med. Det blev så klockrent, in i nordens gott! :-P

Eftersom det är ett lite tjockare knäckebröd behöver de torka en tid efter gräddning, gärna på låg ugnsvärme några timmar, ungefär som skorpor. Jag lovar ni kommer älska smaken av det lite söta med frön och nötter ovanpå. Det behövs egentligen bara smör till så har man kommit en bit mot himmelriket! ;-)

Nu ska jag inte behålla allt själv utan ge bort i julklapp så jag tror jag får göra en omgång till för de har en rykande åtgång. :-P

Det här behöver du :
5 dl vatten
½ pkt jäst (25 gram)
4 – 5 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 dl blandade frön (ex. Linfrö, sesamfrö, vallmofrö)
2 msk mörk sirap
2 msk pepparkakskrydda

1½ dl sirap (granskottssirap eller annan valfri)
4 dl blandade nötter och frön

GÖR SÅHÄR :
Lös jästen i fingervarmt vatten (37 grader). Tillsätt mjöl, havregryn, frön, sirap och kryddor. Arbeta degen väl för hand ca 10 min. Låt jäsa 45 min under bakduk. Ta upp på mjölat bord och knåda degen. Dela den i fyra bitar. Kavla ut varje bit på en bakplåt. Pensla den utkavlade degen med granskottssirap eller annan valfri sirap. Strö över blandade frön/nötter/torkad frukt och tryck till med handflatorna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Ta ut och skär upp knäckebrödet i bitar. Lägg tillbaka på plåt och låt gärna torka ca 4-6 timmar på 70-80 grader.

hembakat_knäckebröd_julknäcke
Degen ska var ganska kompakt, knåda den väl efter jäsning på mjölat bakbord och kavla ut den ca 3-4 mm hög.

fröknäcke_julknäckebröd
Grovhacka de blandade nötterna och fröna. Här tog jag vad jag hittade i skafferiet. Torkade fikon, russin, mandel, solroskärnor, pumpafrön, sesamfrön, vallmofrön, kummin.

granskottssirap
Pensla på ett tunt lager sirap. Det går lättare att pensla om du värmer sirapen en aning.

hembakat_knäckebröd
Stör över nötter och frön och tryck till lätt med handflatorna. Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Ta ut och skär upp knäckebrödet i bitar. Lägg tillbaka på galler och låt gärna torka i ugnen ca 4-6 timmar på 70-80 grader.

julknäckebröd_frön_sirap

Festbröd

Ingredienser:
 
1/6 färsk jäst
1 msk socker eller honung
1 dl varm mjölk
500g vetemjöl , plus extra för knådning och kavling
1 tsk salt
2 ägg , lätt vispade
1,5 dl varm mjölk (extra)
2 msk olivolja
1/2 tesked vinäger eller citronsaft
100 g smör , smält och svalnat
 
Glaze
1 äggula
2 msk mjölk
 
Metod:
1 . Lös upp jästen och socker i 1 dl varm mjölk , täck och lämna på en varm plats 10 minuter .
 
2 . I en annan skål, sikta mjöl och salt tillsammans . Gör en brunn i mitten och tillsätt vispade ägg, den återstående varma mjölk , olivolja, vinäger och jästblandningen . Knåda degen med händerna eller i mixer tills den lossnar från sidorna av skålen . Ta degen , lägg på lätt mjölat bakbord och knåda i ca 10 minuter tills det blir en mjuk , smidig deg . Placera i en smord skål , täck med en handduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel volym - ungefär en timme .
 
3 . Överför degen till ett mjölat bakbord , dela degen i två lika stora delar . Dela upp var och en av dessa igen i 4 , så du har 8 bitar av degen sammanlagt .
4 . Rulla varje bit av degen ut i en ungefär rektangulär form med en tjocklek av 3-5 mm . Pensla svalnat , smält smör över varje bit . Ställ resten av smöret åt sidan till senare .
5 . Placera en bit av rektangulär deg över ett annat och börja rulla in i en cylinder. Gör samma sak med resten av degen , du kommer att sluta med 4 cylindriska rullar totalt .
 
6 . Skär varje rulle i tre delar på det här sättet - skiva i båda ändarna av rullen ca 4 cm långa vardera , och lägg dessa två bitar åt sidan . Skär sedan mittdelen av rullen i fyra trianglar.
 
7 . Värm ugnen till 180°c . Spraya en rund form med livsmedelsspray . I mitten på formen , ordna de skurna ändar runt varandra för att bilda en cirkel , placera de skurna sidorna ner . Ordna trianglarna runt om mittcirkeln . Täck med handduk och låt degen jäsa på en varm plats i ca 30-40 minuter .
 
8 . Vispa äggulan med mjölken med en gaffel för att bilda en glaze och pensla på brödet . ( Du kan strö över sesamfrön eller andra frön på denna punkt . ) Baka bröd i 20-30 minuter , sänk temperaturen till 160°c efter 10 minuter i ugnen .
 
9 . Pensla brödet med smält smör så fort den kommer ut ur ugnen , täck med en handduk och låt svalna i 10-15 minuter innan du äter .


Russian Braided Bread with Pesto




Ingredienser:

7-8 dl vetemjöl

2,25 tsk torrjäst

2 tsk strösocker

1 1/2 tsk salt

3 dl vatten

0,6 dl rapsolja

1 msk vit vinäger

0,6-1,2 dl pesto

I skålen på en köksmaskinen , kombinera 5 dl mjöl , jäst , socker och salt .
Värm vatten och rapsolja tills varmt ( ca 40°c ) . Häll över mjölblandningen . Tillsätt vinäger . Blanda på låg hastighet tills väl kombinerat .
 Blanda i resten av mjölet lite i taget , för att göra en mjuk deg som inte är klibbig vid beröring , lägg till mer eller mindre mjöl efter behov . Knåda degen i 5 minuter. Placera i en smord skål,täck  över, låt jäsa på varm plats tills nästan dubbel storlek .
Värm ugnen till 200 º C. Smörj en 20 cm springform , och lägg bakplåtspapper i botten. , smörj evt med lite olja . Placera på en plåt. Ställ åt sidan .P
å ett mjölat bakbord , rulla degen i mycket tunn rektangel , så tunt som möjligt ( ca 50 x 60 cm ) . Bred ett tunt lager pesto ovanpå degen (lämna nederkanten fri ca 1,5 cm ) . Börja vid långsidan och långsamt , tätt och försiktigt rulla degen i en rulle .
Använd en bänk skrapa för att skära degen på längden . Korsa två halvor ( skikten uppåt) för att skapa en X- form; fläta toppen och botten av degen genom att lägga den vänstra bit över den högra med den skurna sidan upp , tills degstycken är tätt tvinnade . Knip ihop ändarna.
Börja i tunnare kanten och långsamt och mycket försiktigt , rulla flätan till en gigantisk snäcka eller en mycket stor kanelbulle . Var noga med att hålla alla lagren uppåt . Knip ihop slutbiten .
Plocka försiktigt upp flätan och placera i den förberedda formen . Täck , låt jäsa på varm plats tills nästan dubbel storlek .
Grädda i 200 ° i 5-10 minuter , lägre ugnstemperaturen till 175 º och grädda i ytterligare 20-30 minuter . När brödet är uttaget ur ugnen pensla olivolja på toppen och sidorna . Låt svalna på galler .

Vill du prova själv finns fina bilder att följa på denna sida:
Ostfrallor
50 gr jäst
75 gr smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk socker
2 tsk bakpulver
ca 13 dl vetemjöl
Riven ost
1 ägg
 
Ugn:250°c
 
Smält smör, häll i mjölk och värm till 37°c
Smula jästen, häll på degspad och låt jästen lösas upp.
Bland bakpulver med mjöl och tillsätt detta tillsammans med salt och socker.
Kör ihop till smidig deg och låt jäsa i 20 minuter.
Baka ut 30-35 bullar, rulla till bullar, platta till något.
Låt jäsa i 40-60 minuter.
Grädda i 6-8 minuter.
Pensla med ägg och strö på ost.
 
Receptet hittade jag i gruppen Kakburken på FB.
Cornbread/Majsbröd
 
Cornbread/Majsbröd
 
Ingredienser
6 msk smält smör pus lite till formen
2,4 dl majsmjöl
1,8 dl vetemjöl
1 msk socker
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 stora ägg, lättvispade
3,6 dl mjölk
Värm ugnen till 175°c. Smörj en 20x20 cm ugnsform.

I en stor skål, blanda samman majsmjöl, mjöl, socker, bakpulver och bikarbonat.

I en separat skål, blanda ihop ägg, mjölk och smör. Häll mjölkblandningen i mjölblandningen och blanda ihop tills det inte finns några torra fläckar (smeten kommer fortfarande att vara knölig). Häll smeten i den förberedda ugnsformen.

Grädda tills toppen är gyllenbrun och provsticka kommer ut ren, ca 20 till 25 minuter. Ta majsbrödet ur ugnen och låt den svalna i 10 minuter före servering.
 
Jättegott och detta kommer jag baka fler gånger.