Sommarkaka med bär – bara att röra ihop!

🎵Sommar, sommar och sol!!🎵 Ljuvlig värme kräver ljuvliga bakverk. Gärna enkla som går att sväng ihop i en kastrull när man till exempel får oväntade gäster. Denna kaka är en klassiker jag ofta gör sommartid då det är gott om bär. Hallon, jordgubbar, frysta blåbär, lingon, plommon, persikor etc. Allt funka.

Använd frukt och bär av vad du har tillgång till, ca 1,5 – 2 dl. Variera efter tillgång. Kakan är verkligen busenkel och ett riktigt bra grundrecept på enkel sommarkaka. Passar lika god att äta med en kul glass, som vaniljsås eller till kaffet som den är.

6 – 8 bitar

Det här behöver du :

75 gram smör

2 dl strösocker

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1,5 dl bär (fryst eller färska spelar ingen roll)

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i kastrull och låt svalna något. Rör ner socker och ägg. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och vänd ner. Rör till en jämn smet. Häll i smord form, ca 25 cm i diameter. Fördela bären ovanpå. Grädda i 175 grader ca 30 minuter tills kakan fått fin färg.

Låt svalna. Pudra med florsocker.

Enkel kaka som bara rörs ihop i kastrull.

På med bär och skjuts in i ugnen.

Grädda i 30 minuter i 175 grader.

Pudra med florsocker och dekorera med färska bär.

Sommarkaka klar på ett kick!

Måste bara få visa en kommentar jag fick häromdagen.

Anne skriver;

”Kryddburken är en väldigt fin matblogg med fokus på mat och recept och en liten inblick i ert liv här och där. Så uppfriskande tycker jag att slippa 19 selfies i olika positioner och en massa shoppinglänkar. Kryddburken är en av dom få bloggar jag fortfarande besöker och som har behållt sitt fokus på mat- och bakrecept och inte förvandlats till en ”livsstilsblogg”. Det uppskattar jag verkligen. Keep up the good work! 🙂 Önskar Er en trevlig sommar.”

En sån kommentar gjorde mig bara sååå lycklig och glad! Och tacksam. Det är precis allt det jag kämpat för med Kryddburken i elva år. Jag har fått många erbjudande om att flytta bloggen till större magasin och bloggportaler eller bli uppköpt av mediajättar till höger och vänster. Även diverse reklamjobb inom andra branscher som skulle uppta bloggen men jag har vänligt men bestämt alltid tackar nej till sådan. Min ambition alltid varit att skapa matglädje, bjuda på inspirerande recept och en liten glimt av min vardag. Inga krångligheter att förstå.

Att dessutom göra det av egna drivkraft utan krav att prestera har gjort att bloggen lever kvar än idag. Jag och Kryddburken har kul ihop!😉 Jag hoppas ni ser det mellan raderna och ibland när det blir längre hopp mellan inläggen. Livet styr och jag levererar inte under press eller när vardagen upptas av annat. För mig är Kryddburken mitt livsverk av matglädje i köket och det är det jag vill förmedla inte halvhjärtat utan med hela hjärtat.

Stor varm kram till er alla som följer, läser, kommenterar och skickar mail. Ni förgyller mitt arbete och det är jag sååå tacksam för.

Igår var det den årliga crusingen i Borgholm. Cadillacen var putsad in i minsta vrå och glänste i solskenet. Av alla år tillsammans med Nicke har vi alltid åkt tillsammans denna dag men i år hade jag bestämt sen innan att jag ville vara hemma med hundarna. Med tanke på att Allan fortfarande är liten (11 veckor) så ville jag inte skaffa hundvakt eller lämna bort dom en helkväll. Så är livet, allt har sin tid! Dessa underbara små valpar är ju bara små en kort tid och då tar jag tillvara på det helhjärtat och har svårt att göra 50/50… Haha, ni förstår nog hur jag menar. Nicke o Joline var i alla fall iväg på crusingen och de hade haft jätteroligt och det är ju huvudsaken. Att cruisa runt med skurmoppen mellan kisspölar har också sin charm.😉

Innan helgen gjorde jag även dessa två smörgåstårtor till ett 30-års kalas. Bland det absolut roligaste jag vet i köket är ju smörgåstårtor.

Allan långben går inte rakryggad under soffbordet längre, och 18 kilo tung redan så lär han knappa in på Bronco tills efter sommaren. En riktig dunderklump-charmör.

Mina vackra, älskade pojkar. Är så glad att dom trivs ihop och har roligt. Vad vore livet utan hundar?😉 Bronco och Allan kan ni följa på Instagram; @bronco_allan

Nu ska jag fundera ut vad vi ska ha till söndagsmiddag. På återseende i veckan igen. PUSS

Följ gärna @kryddburken på Instagram

Godaste svampstuvningen till varma mackor

Vad har ni för favoritpålägget till varma mackor? Här hemma är svampstuvning nummer ett, så galet gott och ni ska få mitt allra godaste recept. Ni som känner mig vet ju att jag är väldigt svag för burk-champinjoner men vill du använda färska så gör du det! Ok?😉

Jag föredrar hela, små konserverade. Bonduelle hade för några år sen en burk i sitt sortiment som hette gourmet, hela mini-champinjoner. Dom hittar jag inte längre, vet inte om dom slutat tillverka dom kanske. Jag köper i alla fall numera ICA’s lila konservburk (250 gram) med hela champinjoner, dom är också riktigt bra. Jag använder även spadet i min svampstuvning, det ger god smak och lite sälta.

Om du föredrar färska champinjoner så ersätt spadet med ca 2 dl vatten och lite grönsaksfond istället men jag lovar min måste prova den här varianten, den blir bara sååå god på alldeles varma, nygratinerade mackor. Glöm inte toppa med en god ost. Kvibille cheddarost är favoriten.

Räcker till ca 16 mackor

Det här behöver du :

2 burkar a 250 gram konserverade hela champinjoner

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 tsk torkad timjan

1 tsk torkad oregano

2 msk vetemjöl

Salt

Vitpeppar

1/2 tsk cayennepeppar

3 dl grädde

GÖR SÅHÄR :

Häll av spadet från champinjoner i en skål och spara till senare. Skär champinjoner i skivor. Jag köper alltid hela, konserverade och skivar själv, tycker att de som färdigskivade ofta är lite ”murkna” och sladdriga… Helst ska det var ganska små också, dom är godast.

Fräs på de skivade champinjonerna i stekpanna med smör. Tillsätt timjan och oregano som du smular mellan fingertopparna, finhacka två vitlöksklyftor och en gul lök och tillsätt. Vänd runt.

Pudra över vetemjöl och rör om. Slå på spadet från champinjonerna och tillsätt grädden. Sänk värmen och låt småkoka ca 20 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.

Fräs på de skivade champinjoner i stekpanna med smör, lök, vitlök och torkad timjan samt oregano.

Pudra över vetemjöl och rör om.

Tillsätt spadet från champinjonerna samt grädde.

Sänk värmen och låt puttra ca 20 minuter. Smaka av med salt, cayenne och vitpeppar.

Bred ut stuvningen på rostbröd, toppa med kvibille cheddarost och oregano. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter i 225 grader.

Frittata i ugn med kokt potatis

Sommarlätt lunch och kylskåpsrensning fick det bli idag innan mathandling. Frittata är tacksamt då du kan fylla den med diverse grönsaksslattar du hittar och den blir även rejält matig när du har potatis i. Parmesan är ett plus och höjer smaken, jag använde en grana padana som fungerar lika bra. Enkel och smidig lunch som inte tar alltför lång tid. Supergott! Den här varianten är vegetarisk men vill du kan du tillsätta skinka, kassler, bacon etc.

4 port

Det här behöver du :

8 ägg

4 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)

4 – 5 kokta potatisar

1 gul lök

2 tomater

100 gram babyspenat

2 dl finriven parmesan el grana padana

Salt och svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop äggen med gräddmjölken. Skär potatis och tomater i skivor och hacka löken. Hetta upp en stekpanna som tål ugnsvärme eller gör 4 små i minipannor. Smält smör och lägg i potatis, tomat, lök och spenat. Krydda med salt och peppar, Slå över äggstanningen. Låt smeten sätta sig lite runt kanterna. Riv över parmesan och ställ sedan in pannan i ugnen 175 grader, ca 15 minuter.

När jag gör små portionspannor försteker jag inte utan smörar pannorna och häller i alla ingredienser och låter de gå några extra minuter i ugnen istället.

Mörad stek i gräddskysås

Helgens stek av picnicbog fick sig ett rejält långkok. Perfekt mat som sköter sig själv ett par timmar i grytan på spisen när andra sysslor kallar.😉

Steken bryner jag lätt runtom i tillsammans med några lök och morötter. Slår på 1,5 liter vatten, ett par buljongtärningar och kryddor (salt, vitpeppar, lagerblad) och på med locket. Jag låter det stå på låg värme med locket på i cirka 4 timmar. Sen plockar jag ur steken och silar skyn från lök och morötter. (Spara och servera vid sidan om om du föredrar det)

Skyn kokar jag sen ner till hälften, reder med mjöl och rundar av smaken med en skvätt, ca 1 dl grädde. Lite soya, en gnutta socker och smaka av med salt och peppar sen har jag en gudomlig god sås som jag sedan slår över köttet.

Steken är så pass mör att den lätt faller isär så jag brukar bara skära den grova skivor och sedan slå såsen ovanpå och servera. Väldigt gott med ris eller potatis.

Prova också att byta ut steken mot tjocka revben, det blir galet gott och är väldigt billigt.

Naturligtvis kan du göra denna stek i crockpot, då kör jag på låg i 8-10 timmar.

Recept till punkt och pricka är totalt överflödigt här, låt dig istället experimentera lite med såsen och smaka av. Köttet går inte att misslyckad med, ett säkert kort för en härligt god middag med äkta husmanskost.

Kryddig kycklingpasta med basilika och soltorkade tomater

Hej hopp vilket underbart väder vi har! Solen skiner och jag planterar om lite blommor ute på altanen idag. Bronco ligger utslagen och solar sig på trädäcket och fåglarna kvittrar. Inte märkte han heller när jag gick in och fixade till lite lunch.

Lättlunch i en solstol är väl bland deg bästa som finns?

Jag rörde ihop en kall vinegrette med färsk basilika och soltorkade tomater som jag vände runt pastan i och i kylen hade jag färdigstekt kyckling som jag vände ner. Hur gott som helst att äta kall när solen värmer.

2 port

Det här behöver du :

2 port kokt pasta

1 kycklingfilé (färdigstekt)

1 dl vinegrette – se recept nedan

1 näve färsk basilika

5-6 soltorkade tomater i olja

Ärtskott

GÖR SÅHÄR :

Blanda vinegrette med finhackad basilika och soltorkade tomater. Vänd ner i pastan och blanda väl. Tillsätt kyckling eller är som den är.

Vinegretten gör jag såhär :

1 dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

1 msk dijonsenap

1 tsk torkade örtkryddor (te x. Herbes de Provence)

½-1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

En liten gnutta socker

GÖR SÅHÄR :

Häll alla ingredienserna i en flaska med tätslutande kork. Skaka om.

Blanda vinegretten med basilika och soltorkade tomater. Blanda med pastan.

Tillsätt kyckling eller annat protein om så önskas, eller ät pastan bara som den är. Smaklig måltid!

Nu ska jag pilla ner några gula ärtor i en ny kruka igen, dom går åt som smör och nu har jag klippt ner den jag har säkert fyra gånger så det är dags för ny laddning.

Jord + gula ärtor + vattna = Supergoda ärtskott på en vecka!

Vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost

Idag bjuder jag på en himmelsk god vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost. Påskens sötsaker lämnar vi bakom oss och med denna rätt styr vi mot våren med fräsch och enkel mat. Det här är så vansinnigt gott så jag tycker faktiskt ni ska prova redan ikväll. 😉 Föreställ er krispiga grönsaker tillsammans med karamelliserad citron, vitlök, olivolja… Flingsalt och timjan. Detta är magiskt gott och väldigt lätt att svänga ihop som avslut på veckan.

4 port

Det här behöver du :

4 port kokt penne

1/2 zucchini

1 knipplök

1 grön paprika

1 citron

Olivolja

Torkad timjan

Flingsalt

Svartpeppar

2 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR :

Sätt ugnen på grillvärme, 250 grader. Koka pastan och skär under tiden grönsaker, lök och citron och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med timjan, flingsalt och svartpeppar. Vänd runt noga. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter. Rosta pinjenötterna hastigt i torr stekpanna tills de börjar knäppa om dom. Ställ åt sidan så länge. Vänd sedan ner pastan i ugnsformen med grönsaker. Pressa ur saften ur citronen. Pressa i vitlöksklyftorna och vänd runt tillsammans med fetaost och eventuellt lite mer olivolja. Toppa med pinjenötter, färsk citrontimjan och servera.

Zucchini, paprika, knipplök och citron åker in i ugnen på grillvärme, ca 10 minuter.

När allt fått fin färg, ta ut vänd ner pastan tillsammans med fetaost. Pressa ur saften från citronen och pressa över 2 vitlöksklyftor.

Toppa med pinjenötter och färsk citrontimjan. Är och njut!

Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Påskfin smulpaj med hallon och mango

Vårdagjämning är här och vi går verkligen mot ljusare tider. Dagarna blir längre och solen visar sig från sin bästa sida. Dags att fira vårens ankomst och påsken som snart står fullfjädrad med färgglada påskägg, godis och den härliga påskmaten. I veckan firar vi också kära maken som fyller år och på fredag ska vi hälsa på valpen som nu är lite mer är tre veckor. Så mysigt det ska bli.

Den här busenkla smulpajen får stå för våren, färgglad och bara sååå god! Något att laga till påskbuffén kanske?

Det här behöver du :

1 förp, 250 gram frysta hallon

1 förp, 250 gram fryst mango

150 gram smör

1 äggula

2,5 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :

Häll de frysta bären i en ugnsfast pajform. Strö över en matsked potatismjöl och en matsked strösocker och vänd runt.

Mät upp kallt smör i en bunke, tillsätt äggula, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Nyp ihop till en smulig deg med fingrar.

Fördela smulorna över bären. Grädda i 175 grader, ca 45 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsås eller glass.

Hallon och mango är en riktig fullträff ihop. Perfekt till en dessert-paj.

Redo för ugnen. 175 grader ca 45 minuter.

Färdiggräddad och pudrad med florsocker.

Varsågoda! 😉

Korvgratäng, kort och gott!

Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?

Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?

Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?

Nån kant av en bit ost?

Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?

Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.

Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.

6 port

Det här behöver du :

250 gram cellentani pasta

640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)

1/2 zucchini

1 gul lök

2 dl mjölk

2 dl creme fraiche

300 gram philadelphiaost

1,5 dl sweet chilisås

2 msk tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

Riven ost

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.

Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.

Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.

Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.

Kokar sedan upp såsen i samma panna.

Vänder ner allt i en ugnsfast form.

Och slår på såsen.

Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.

Efter 20 minuter i ugnen är den klar.

Smaklig måltid!

Korvgratäng, kort och gott!

Något man ofta kliar sig i huvudet över är när kylskåpet bjuder på lite udda rester av ditt och datt och man står där vid skåpdörren och funderar; Va sjutton ska jag laga idag?

Gratänger i alla dess formen är tacksamma kylskåpsrensare. Några korvbitar, skinka, kassler, bacon kanske?

Grönsaker som börjar se lite tråkiga ut?

Nån kant av en bit ost?

Kanske en liten skvätt av nån god sås som smaksättare?

Sweet chili, sambal oelek, harissa, D’Elidas eller liknade fungerar utmärkt. Nu är mina flaskor D’Elidas helt slut vilket inte hör till vanligheten och jag har inte kommit ihåg att beställa hem fler i tid så jag använde sweet chilisås till detta recept.

Pasta, korv, zucchini, lök och en varm sås gjord på creme fraiche och philadelphiaost som fick gratinera ihop blev otroligt gott! En rejäl och mättande gratäng som räcker till många.

6 port

Det här behöver du :

250 gram cellentani pasta

640 gram grillkorv (Scans grillkorv tunt skinn)

1/2 zucchini

1 gul lök

2 dl mjölk

2 dl creme fraiche

300 gram philadelphiaost

1,5 dl sweet chilisås

2 msk tomatpuré

1 tärning grönsaksbuljong

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

Riven ost

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente. Skär korv, lök och zucchini i bitar och fräs på i stekpanna så de får lite färg. Häll upp på ett fat och ställ åt sidan så länge. Slå i mjölk, creme fraiche och philadelphiaost i samma stekpanna och vispa slät. Tillsätt chilisås, tomatpuré och buljongtärning. Låt koka ihop någon minut. Smaksätt med örtsalt och svartpeppar.

Blanda pasta och korv i en rymlig ugnsfast form. Häll över såsen. Toppa med riven ost och en nypa chiliflakes. Gratinera ca 20 minuter i 200 grader tills gratängen fått en gyllenbrun yta.

Lockig pasta eller cellentani som den heter använde jag här.

Ett paket grillkorv, en halv zucchini och gul lök fräser jag ihop.

Kokar sedan upp såsen i samma panna.

Vänder ner allt i en ugnsfast form.

Och slår på såsen.

Toppar med riven ost, peppar och en nypa chiliflakes.

Efter 20 minuter i ugnen är den klar.

Smaklig måltid!