Wokad renskav med tjocka udonnudlar! Himmelriket är nära…


Det är sällan jag får en en sån här kick av en matupplevelse som jag från börjar varit aaaaningens skepisk mot. Ja, det är udonnudlarna jag pratar om. Jag la tidigare idag upp en bild på Kryddburkens facebook på nudlarna i sina förpackningar och jag håller med, det _ser_ ut som nåt annat, men mer än så tänker jag inte beskriva era kommentarer för det är på tok alldeles för orättvist.

Det är en ljuvlig sorts nudlar som fullkomligt smälter i munnen och dom ser stabbiga och mäktiga ut men tillagade är dom lätta, fräscha och förvånansvärt ”fluffiga” om man nu kan beskriva nudlar som så?! :-P

Nudlarna fick jag i ett paket från Risberg Import, (obs; detta inlägg är inte reklam och inte heller varuprov).
Jag blev mäkta förvånad och en smula sentimental då det för ett par veckor sen damp ner ett stort paket med massor av kryddor, såser och röror. Avsändaren var Risberg Import som tackade för att jag så ofta lyfte fram deras ”Tony Chacheres krydda” här på bloggen.

Att vi använder Tonys krydda så mycket här hemma är helt och hållet min kära makes förtjänst, det är han som fastnat för den rejält, å då menar jag REJÄLT!

Han har den på ALLT… Ibland kan jag ju bli en smula stött då han pudrar på nåt så vansinnigt på en fin, väl avsmakad bouef bourgignon, eller den klassiska kalopsen, eller på det redan väl marinerade och kryddade köttet. För att inte tala om på köttfärssåsen innan han ens hunnit smaka. Och jag som då kanske just kryddat upp denna köttfärssås lite extra just för gubbens smaklökar och de första han gör är att vräka på Tony´s krydda så köttfärssåsen blir osynlig… Nåja, jag älskar honom högst på denna jord iallafall, men, men… ;-)


Gissa vem som blev glad när han kom hem från jobbet denna dag och fick se kryddorna som anlänt… 

Paketet med allehanda kryddor och såser blev jag otroligt glad för. Produkter man framhäver eller använder ofta misstolkas till stor del som ”reklam”. En del tror att man får betalt för att visa en produkt eller vara men så är det inte. Och inte i detta fallet heller. När de så väl händer så deklarerar jag det för er tydlig så ni vet. Det är alltså extra roligt när man får något ”oförtjänt” om ni förstår hur jag menar.

Nu till kvällens recept; Det blev renskav + udonnudlar och det finns inte så mycket mer att tillägga än att detta BÖR ni prova! Nu ska jag inte skriva vansinnigt gott mer, för det gör jag tydligen för ofta, men för att vara vansinnigt gott då så byter jag ut ordet till himmelsk gott!

Udonnudlarna i detta fallet är ”tjocka udonnudlar”, det finns tunna också. Jag har googlat lite efter recept på dessa och de flesta träffar jag hamnat på så används de i soppor eller buljonger tillsammans med grönsaker och svamp. Så jag var ju tvungen att göra tvärtemot såklart. ;-)

Nudlarna är ”färdiglagade” i sin förpackning och behöver bara värmas på, så därav valde jag att hastigt hetta upp dom i denna wok tillsammans med renskav och krispiga grönsaker. Inte alls tokigt, inte alls… Å dom gör sig så mycket mer bildsköna i en wok än i en soppa dessutom. :-P

4 port
Det här behöver du : 

ca 200 gram renskav eller viltskav
Smör till stekning
Nymalen svartpeppar

2 dl vatten
2 finrivna vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk farinsocker
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
1 msk hoisinsås (eller 2 msk sweet chilisås)
2 tsk soya

1 bukett färsk broccoli (förväll i 2-3 min i saltat kokande vatten)
2 rejäla nävar strimlad kinakål
1 morot
1 burk skivade vattenkastanjer

1 förp tjocka udon nudlar (200 gram)

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret i het stekpanna eller wok och bryn renskaven så den får fin färg. Tillsätt vatten, vitlök, tomatpuré, farinsocker, buljong, hoisinsås och soya och låt allt få fräsa ihop på hög värme någon minut. Sänk sedan värmen och tillsätt broccolin, strimlad kinakål, strimlad morot och vattenkastanjerna. Låt puttra ihop ca 5 min. Precis före servering rör du ner udonnudlarna.


Renskaven puttrar.


Grönsakerna i, låt puttra några minuter till…


Sist av allt rör du ner udonnudlarna. Vill du ha extra buljong/sås så tillsätt mer vatten/buljong och smakar av. Själv tycker jag det är godast med lite simmig konsistens, inte som soppa men nästan så jag pyttsar i lite mer vatten o kryddor! ;-)


Servera med strösslade sesamfrön.

Wokad kyckling med röd spetskål, risnudlar och massa gott!!


Wokad kyckling som fredagmat; Fräscht, mättande men inte övermättande, däremot HOT så in i gatan!! Å det är gott med hetta!! ;-) D´Elidas-såsen är tyvärr slut så denna wok är lagad med färsk chili. Svårt att få till den ”jämna hettan” som D´Elidassås är expert på, dessutom är den mycket godare än färsk så nu ska jag beställa ett par flaskor, det här går inte! Man kan inte vara utan den chilisåsen, så är det bara!

Jag hade ett litet ess i skjortärmen om varma mackor till fredagsmyset för jag är verkligen så in i bombens sportlovs-trööött som bara en sportlovs-mamma kan bli… (Tänker minsann ha mitt eget lilla sportlov i helgen, dock utan sport!! Haha!) Men så blev jag sugen på att woka med den fina röda spetskålen jag hade låg i kylen så där rök de varma mackorna. Brukar ni woka med kål?

Jag tycker det blir så gott och krispigt och den ska inte ”tillagas” nämnvärt, bara strimlas ner i woken och precis hettas upp strax före servering!  Vit spetskål funkar naturligtvis lika bra, men den röd/lila ger dessutom extra färg till ögat! Spetskålen har en mildare konsistens än vinterkålen och gör sig extra bra i wok tycker jag!

Imorgon kommer en stor nyhet här på Kryddburken att avslöjas och jag hoppas ni gillar det ni ska få höra! Nu ska jag se till så Joline o sovkompis snart kommer sig i säng sen ska jag njuta av lugnet en liten stund innan John Blund knackar på! Ha en fin helg allihopa!

6 port
Det här behöver du : 

6 port risnudlar
3 kycklingfiléer (ca 450 gram)
2-3 msk jordnötsolja
Salt & peppar
2 msk finhackad vitlök
2-3 röd spansk peppar
1 msk finriven, färsk ingefära
1 hel pressad citron eller lime
2 morötter
½ purjolök
1 röd paprika
2 msk flytande honung
2 broccolibuketter
1 burk minimajs
1 burk skivade vattenkastanjer
1 röd spetskål
Sesamfrön till servering

GÖR SÅHÄR :
Förbered grönsaker och lök. Strimla, hacka och lägg upp på fat så du har allt förberett. Broccolin ska förkokas lätt i saltat vatten och tillsättas i woken på slutet. koka risnudlarna enligt förpackningen, skölj dom sedan i kallt vatten och vänd ner i woken precis innan den ska serveras!

Strimla kycklingfiléerna och bryn på i het wok eller traktörpanna med jordnötsolja. Tillsätt vitlök, chili, ingefära och pressa över citronen. När kycklingen fått fin färg tillsätter du morot, purjolök, paprika och ringlar över honungen. Vänd runt ordentligt. Tillsätt broccolin, minimajs, vattenkastanjer och sist av allt den röda spetskålen i strimlor. Servera med sesamfrön strösslat över tallriken.


Grönsakerna förbereds.


Mängden chili i receptet får du justera efter styrka på chilin du använder och självklart efter tycke och smak! 3 röda spansk peppar som ändå är ganska mild i smaken ger rejäl hetta till denna rätt!  Då har jag skivat ner den med frön och allt…


Kycklingfiléer i strimlor, redo att wokas!


Mice-en-place… :-P


Kyckligen brynt, här tillsammans med vitlök, chili, ingefära, citron, morot, purjolök, paprika och honung för att balansera sötma mot hetta!


Broccoli och spetskål ska ner på slutet, precis före servering!


Precis som minimajs och vattenkastanjer! Håll med om att det ser fruktansvärt gott ut! Sån här mat kan man leva på länge utan att tröttna! ;-)