Så roligt att blogga lite igen, har väldigt mycket på lager att lägga upp. Ni som följer mig på sociala medier vet ju lite vad som händer i mitt liv men ni är såklart välkomna att ställa frågor om ni har några. Det var ju ett tag sen jag hade Kryddburken igång nu.
Joline kom hem en sväng förra veckan och då bakade vi lussebullar ihop. Så mysigt!
Vi gjorde en deg på 1 liter mjölk och delade på den. Hon fick ut 40 st mindre och jag 20 st större, så nu är frysen fylld till Lucia på fredag!
Av receptet nedan får du otroligt saftiga och smakrika bullar.
Ca 80 st mindre lussebullar
Det här behöver du :
400 gram rumsvarmt smör
6 pkt saffran (3 gram) + 1 sockerbit
1 pkt färsk jäst
1 liter mjölk
4 dl strösocker
3 dl russin (blötlagda i vatten över natten i kylskåpet)
2 kg vetemjöl special
2 tsk salt
Ev äggula till pensling
GÖR SÅHÄR :
Lägg russin i vatten i en burk med lock och låt stå i kylskåpet över natten. Ställ fram smöret så det hinner bli rumstempererat.
Smula ner jästen i degbunke, slå mjölken (37 grader) och rör ut. mortla saffran med en sockerbit och tillsätt detta och smöret.
Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen smidig men ändå ganska lös. Spara 1/4 av mjölet till utbakning. Tillsätt socker, russin och salt och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den slät och dela upp i så många bullar du önskar. Rulla till långa längder och snurra ihop ändarna mot varandra till små lussebullar.
Låt jäsa på plåt ca 30 min.
Pensla med uppvispad äggula om så önskas.
Grädda i 175 grader ca 15 min eller tills de fått fin färg.
Självklart har vi tjuvsmakat på lussebullarna. Här i söndags, andra advent hemma hos oss.