Lussebullar till Lucia

Så roligt att blogga lite igen, har väldigt mycket på lager att lägga upp. Ni som följer mig på sociala medier vet ju lite vad som händer i mitt liv men ni är såklart välkomna att ställa frågor om ni har några. Det var ju ett tag sen jag hade Kryddburken igång nu.😉

Joline kom hem en sväng förra veckan och då bakade vi lussebullar ihop. Så mysigt!

Vi gjorde en deg på 1 liter mjölk och delade på den. Hon fick ut 40 st mindre och jag 20 st större, så nu är frysen fylld till Lucia på fredag!

Av receptet nedan får du otroligt saftiga och smakrika bullar.

Ca 80 st mindre lussebullar

Det här behöver du :

400 gram rumsvarmt smör

6 pkt saffran (3 gram) + 1 sockerbit

1 pkt färsk jäst

1 liter mjölk

4 dl strösocker

3 dl russin (blötlagda i vatten över natten i kylskåpet)

2 kg vetemjöl special

2 tsk salt

Ev äggula till pensling

GÖR SÅHÄR :

Lägg russin i vatten i en burk med lock och låt stå i kylskåpet över natten. Ställ fram smöret så det hinner bli rumstempererat.

Smula ner jästen i degbunke, slå mjölken (37 grader) och rör ut. mortla saffran med en sockerbit och tillsätt detta och smöret.

Tillsätt mjölet lite i sänder och arbeta degen smidig men ändå ganska lös. Spara 1/4 av mjölet till utbakning. Tillsätt socker, russin och salt och låt jäsa till dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den slät och dela upp i så många bullar du önskar. Rulla till långa längder och snurra ihop ändarna mot varandra till små lussebullar.

Låt jäsa på plåt ca 30 min.

Pensla med uppvispad äggula om så önskas.

Grädda i 175 grader ca 15 min eller tills de fått fin färg.

Självklart har vi tjuvsmakat på lussebullarna. Här i söndags, andra advent hemma hos oss.

Rimbobullar
Rimbobullar har fått sitt namn från en dam vid namn Ingrid Bohman från Rimbo i Norrtälje. Hon var mjölkbonde och var 1956 med i ett reportage i ICA-kurirer då hon skulle få sitt kök omgjort från ett bondkök till ett hypermodernt kök. När tidningsreportrarna skulle besöka henne på morgonen ville hon såklart bjuda dom på […]
Lusserullar
Igår bakade Joline och jag något himla roligt och vansinnigt gott. Lusserullar! Hon och pojkvännen Gustav hade tidigare på dan köpt dessa på Pressbyrån i Kalmar och dom var omåttligt populära bland allt folk så vi gav oss på att göra likadana. Självklart tog hon med en påse till skolan idag och betyget blev högt. […]
Kanelbullar i långpanna

Kanelbullar hör ju sommaren till men det kanske inte lockar lika mycket att ställa sig inne i värmen och baka så här kommer ett himla smidigt tips på kanelbullar i långpanna. Såg nån variant av den på Pinterest, där finns mycket inspiration. Bara att kavla ut en rektangel, bre på fyllning och vika ihop. Allt gräddas i långpanna och skärs i rutor. Himla smidigt och så gott med nybakat!

Här kommer mitt recept!

Det här behöver du :

2,5 dl mjölk

50 gram rumsvarmt smör

½ pkt jäst (25 gram)

½ dl strösocker

1 krm salt

7 – 8 dl vetemjöl

Fyllning :

50 gram rumsvarmt smör

Vaniljsocker

Kanel

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. (Mjölmängden kan behövas ökas på om du knådar för hand). Låt jäsa övertäckt ca en halvtimme till dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut ca 75*35cm. Bred på smör, sikta över vaniljsocker och kanel och vik en tredjedel av degen mot mitten från kortsidan. Bred på smör där också samt vaniljsocker och kanel. Vik över andra kanten över hela. Lyft över i en smord ugnsplåt. Måtten på min plåt är 35*25cm, använder du en större plåt räcker det med en vikning.

Låt jäsa ca 30 min. Skär degen i rutor, pensla med ett uppvisat ägg och grädda i 200 grader, ca 15 minuter.

Ta ut och låt svalna något. Dela rutorna och pensla med smält smör, doppa sedan varje bit i strösocker.

Vetefläta med vaniljkräm och mandel

Jag skulle göra en liten deg… En liten vetefläta bara för att ha fikabröd för en dag eller två. Det blev en jättedeg, jättefläta och fikabröd i massor. En plåt-stor fläta på diagonalen som tog sin lilla stund att grädda. Ändå blev den lite döbakad, vilket i och för sig inte gör mig så mycket då jag tycker det är gott men nästa gång jag bakar på 2,5dl degvätska med manitobamjölet ska jag göra TVÅ flätor… Kom ihåg och gör rätt!

Fyllningen blev jag dock väldigt nöjd med och kommer använda även till vanliga bullar. Vispade ihop en vaniljkräm och blandade den med rumsvarmt smör, strösocker och vaniljsocker. Ovanpå det strödde jag hackad mandel och rullade ihop. Blev otroligt gott så prova de i alla fall!

Receptet är naturligtvis justerat för ett mer lyckat resultat!😉

2 veteflätor

Det här behöver du :

2,5 dl mjölk

100 gram rumsvarmt smör

½ pkt jäst (25 gram)

½ dl strösocker

1 krm salt

8 dl manitobamjöl

Fyllning : 

3 dl vaniljkräm (marsanpulver +mjölk)

1/2 dl strösocker

100 gram rumsvart smör

2 msk vaniljsocker

1,5 dl hackad mandel

Före gräddning :

1 uppvispat ägg

1 dl hackad mandel

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken och rör ut jästen med. Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. (Mjölmängden kan behövas ökas på om du knådar för hand). Låt jäsa övertäckt ca en halvtimme till dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 6 bitar. Kavla ut varje bit till ca 20*45cm. Bred på fyllningen, strö över hackad mandel och rulla ihop. Gör likadant med resterade fem. Fläta två vetelängder med tre rullar i varje. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Pensla flätan med ett uppvispat ägg och strö över hackad mandel. Grädda i 175 grader ca 25-30 min, eller tills den fått fin färg.

Degen jäser extremt fort till dubbel storlek. 25 minuter har gått här…

Kavla ut, bred på vaniljkrämen och strö över hackad mandel. Rulla ihop.

Fläta. Låt jäsa övertäckt på plåt ca 30 minuter. Grädda i 175 grader, 25-30 minuter.

Ta ut, låt svalna.

Skär upp i skivor.

Vill du mot förmodan ändå göra denna jättefläta som blev lite döbakad? Gör då endast tre rullar, fläta ihop och grädda ca 50 minuter.

Mamma Mias kanelbullar

Ikväll kom mamma förbi med nybakade bullar. Det var jättelänge sen hon bakade nu efter husförsäljning och flytt så det var en riktig överraskning. Och ja, dom smakar precis som jag minns dom.Tunna lager med massa fyllning. Mammas bullar är alltid nåt speciellt.

Såklart ska ni få hennes recept. 😉

Ca 30 st

Det här behöver du :

1 pkt jäst, 50 gram

150 gram smör

5 dl mjölk

1 dl strösocker

1 tsk salt

ca 8 – 10 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning

Fyllning :

Rumsvarmt smör

Kanel

Siktat vaniljsocker

Strösocker

På bullarna:

1 uppvispat ägg, vispas länge

Pärlsocker

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Tillsätt socker, salt och mjöl. Knåda degen ca tio minuter för hand.

Degen är lös när den ska jäsas övertäckt, 45 min. Ta upp den på mjölat bakbord.

Tillsätt lite mjöl så den inte fastnar i händerna, bara lite. Dela degen i tre delar.

Kavla ut tunt och bred på smör, pudra över rikligt med kanel. Sikta över vaniljsocker och ett tunt lager strösocker. Rulla ihop och rulla, rulla! Skär i ca 3cm tjocka skivor. Lägg i formar och låt jäsa 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 220 grader, ca 8 minuter.

Tack mamma! ❤️

Vaniljsemlor

Lill-lördag och Mästerkock, då brukar vi alltid lyxa till det med något gott framför TV:n. Semlor som är så galet gott har ju i princip kommit ifrån sin egen bemärkelsedag då det bakas och äts året runt numera, både högt och lågt, till höger och vänster. Inget fel med det, tycker gott man kan äta precis vad man vill när man vill!

Pepparkakor till midsommar och sill och potatis i februari är väl inte så tokigt?! 😉

Detta är det recept jag oftast gör semlor efter, ingen kardemumma utan vanilj i degen istället och manitobamjöl för lätta och luftiga bullar.

10 st semlebullar

Det här behöver du :

½ pkt jäst (25 gram)

25 gram smör

2 ½ dl mjölk

1 ½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

6 – 8 dl manitoba vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Mandelspån

GÖR SÅHÄR :

Smula ner jästen i en degbunke. Jag kör alltid vetedeg i maskin även om jag bakar på liten mängd degvätska. Smält smöret långsamt och ljumma tillsammans med mjölken till 37 grader. Slå över jästen och rör ut. Arbeta ihop degen med ca 4 dl av mjölet. Tillsätt socker, vaniljsocker och ägg. Låt maskinen gå ca 5 min och tillsätt nån deciliter mer mjöl. Degen ska vara ganska lös när den jäser. Täck bunken med plastfoliéoch låt jästa ca 45 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt mer mjöl och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela  i tio bitar. Rulla till bollar, lägg på plåt och platta till lätt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda ca 10 – 15 minuter i 220 grader.

Nygräddade vaniljbullar som får svalna innan de fylls med mandelmassa och grädde.

Trevlig kväll!

Saffransgifflar fyllda med mandelmassa och russin

Har ni bakat några lussebullar ännu? Jag brukar hålla mig till den 13:e december närmar sig och idag är det en dag kvar så då passade jag på. Gjorde en liten sats på 0,5 liter men det räcker gott. Det går inte åt så mycket fikabröd här hemma och frysen är full så det blev alldeles lagom det här.

Något av det mysigaste som finns är ändå tidig luciamorgon framför TV:n med tända ljus och nybakade lussebullar. I år gjorde jag gifflar av degen och fyllde med mandelmassa och russin. När det gräddats klart och fått svalna något penslar jag dom med smält smör och doppar i strösocker. Barnsligt goda och jättesaftiga.

32 st

Det här behöver du :

50 gram jäst för söta degar

0,5 l mjölk

2 pkt saffran + 2 msk strösocker

1,5 dl vit honung

1 ägg

1 tsk salt

ca 16 dl vetemjöl + ev. lite till utbakning

200 gram smör

1 ägg till pensling

Smält smör + strösocker

Fyllning :

150 gram mandelmassa

2 dl russin

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken i en kastrull till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken i en stor bunke eller maskin. Slå sedan på resten av mjölken och saffran som du stött i mortel tillsammans med lite strösocker. Tillsätt ägg, honung, salt, och mjölet lite i sänder tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Skiva över det rumsvarma smöret ovanpå degen. Täck med bakduk eller plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Ta upp på mjölat bakbord och knåda in smöret. Tillsätt lite mer av mjölet. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel. Skär ut 8 trianglar på varje.

Lägg ca 1 tsk mandelmassa blandat med några russin på varje och rulla ihop från den breda änden mot spetsen. Lägg på plåt och låt jäsa ca 15 minuter.

Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 1 – 15 minuter i 200 grader.

Ha en fin luciadag imorgon allihopa!

Julstämningen har infunnit sig!

Äntligen infann sig den där efterlängtade julkänslan som jag saknat. Till första advent brukar jag i vanliga fall ha köket julpyntat o klart o även börjat med ett eller flera julgodis, pepparkakshus och julklappsinslagning men det blev förskjutet i år. Det måste ju kännas rätt och ”rätt i tiden”. Snö och minusgrader och gärna att december månad gjort entré också. Så igår hände det magiska! Huset förvandlades till mysig julstämningfull röd liten stuga med adventsstakar, stjärnor, tomtar, ljusslingor och röda dukar. Så otroligt vackert när man tassar upp på nätterna och ser alla små glimmande sken från fönsterna.

Idag var jag och barnen iväg på julmarknad och hittade lite smått och gott som gör julen lite extra stämningsfull. Alla minns vi väl änglaspelet som man som barn satt och tittade på med stora ögon för att invänta de plingande klockorna, och julkrubban med Maria och Jesus-barnet, det är barndomsminnen som känns extra fina att plocka fram i juletider.

 

Vad är egentligen det viktiga med julen?

Är det stämningen? Vänner och släkt? Maten? Julgranen? Traditionerna? Dopp i gryta? JultomteN?

Nämn EN enda sak du tycker är viktig på julen. Hade varit så kul att höra vad just du prioritera i absolut första hand.

 

Vår jul här hemma i år kommer bli lite annorlunda och vi är rörande överens allihopa i familjen att inte köpa ett överflöd av julklappar, inte stressa eller känna måsten. Vi ska ha en lugn, gemytlig och fridfull jul. Äta lite god mat och gör ingeting om något fattas till julmaten eller ansjovisen blivit bortglömd i Janssons, prinskorvarna inte är snittade i ändarna eller om julmusten är kyld . Vi ska ta en mysig långpromenad efter julgröten på julaftons morgon. Vi ska se på Kalle Anka och njuta av att vara tillsammans och i år kommer lilla Bronco hem till oss så både skurhink o mopp och många ”ut-i-tofflorna-o-kissa-valp-stunder” lär det bli.

 

En valp av denna kaliber är inte direkt gratis så många av våra slantar har lagts på honom och därför drar vi ner på köpet av julklappar och fokuserar mer på varann och den fina, lilla fyrbenta julklapp vi redan har fått hem då. Välkommen julen säger jag och det lär bli en jul att minnas. ❤️

 

Lussekatter, bullar, o några snurror till saffrans-butterkaka kommer recept på HÄR;

 

ca 40 st lussekatter

Det här behöver du :

2 pkt jäst (100 gram)

200 gram smör

0,5 l mjölk

2 pkt saffran

2 dl strösocker

1 ägg

1 tsk salt

1 msk honung

16 dl manitoba vetemjöl + lite till utbakning

1 ägg till pensling

Russin

 

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret & tillsätt saffran som du stött i mortel med lite strösocker. Häll på mjölken och låt allt bli fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och rör ner honung, socker, salt & ägg. Arbeta ihop degen för hand eller i maskin tills degen blivit smidig och släpper kanterna. Låt jäsa övertäckt med bakduk till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut lussekatterna. Låt jäsa på plåt ca 15 – 20 min. Pensla med uppvispat ägg & grädda ca 8 – 10 min 225 grader.

 

Vaniljbullar med mandelmassa, pistage och hasselnötter

vaniljbullar_pistage_nötter
Bullar, bullar, bullar! Igår höll jag på dona i köket mest hela dan. Städade och flyttade om i skåp och lådor och torkade och plockade för att få lite bättre ordning. Det blir lätt så när man t ex. bakar bullar som ska jäsa och man måste vänta, eller en köttgryta som står och puttrar då får man pyssla om resten av köket under tiden. ;-)

Här kommer ett annorlunda recept på goda nötbullar. Jag har använt riven mandelmassa i fyllningen tillsammans med pistage och hasselnötter. Blev supergott.

Grunddegen har jag gjort lite annorlunda också, denna gång med gräddmjölk och ägg i degen. Läste nånstans att det skulle bli himla gott! ;-) Även en matsked vaniljsocker… Dom blev fantastiskt saftiga med rejäl smak av vanilj även från degen. Av en halvliter degvätska blir det tre plåtar så jag gjorde en plåt med mandelmassa och nötfyllning och två plåtar vaniljbullar.

ca 50 st
5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
1 pkt jäst (50 gram)
150 gram rumsvarmt smör
½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
1 tsk salt
ca 1½ l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Se till så du har smöret i rumstemperatur så det är mjukt. Ljumma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med mjölken. Tillsätt, smör, sockret, vaniljsocker, ägg, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakning.

Knåda degen smidig för hand eller i maskin. Låt jäsa i bunken övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den till en smidig deg. Dela den i 3 bitar och kavla, bred på fyllning, rulla ihop och skär i bitar.

Fyll bullformar och ställ på plåt. (ca 16 – 17 st/plåt) Låt jäsa ca 30 min under bakduk. Pensla med uppvispat ägg & strö över pärlsocker eller mandelspån. Grädda ca 10 min i 225 grader. Låt svalna på galler under bakduk. Servera med ett stort glas mjölk! :-)

Fyllning till en plåt  : 
Smör
200 gram mandelmassa
1 dl hackade hasselnötter
1 dl hackade pistagenötter
några droppar grön hushållsfärg

Fyllning till 2 plåtar : 
Smör
2 dl panko ströbröd
2 dl vaniljsocker
1 dl strösocker

baka_bullar_världens_godaste
Degen jäser på bra, ändå har jag inte manitoba-mjöl här. :-P

vetebröd_fyllning_mandelmassa_pistagenötter_recept_bullar
Jag gjorde bara en plåt med den gröna fyllningen för att testa om det blev gott och det blev det så denna variant ska jag göra igen. Gillar nötter i bullar.

bullar_vetebröd_snurror_vaniljnullar_nötbullar_mandelmassabullar
50 bullar av en halvliter är lagom när man redan har trångt i frysen… Och nån påse nybakade kan man alltid ge bort till nån man tycker om! ♥

pistagebullar_recept_vetebröd_bullar
Gröna nötbullar – hur goda som helst! ;-)