Nyårsfestens enklaste förrätt
Gurkbåtar från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Gurkbåtar från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Tips inför nyårsfesten

Idag bjuder jag på en liten förrätt som du kan testa på Nyårsafton.

Jag fick en fråga häromdagen i meddelanden på Facebook om det kostade något att följa mina recepttips på bloggen. Men som vanligt är det förstås helt gratis :)

Vill du däremot sponsra mitt skrivande blir jag glad om du köper en av mina kokböcker <3

Just nu är det halva priset på Grillmat LCHF hos CDON.

Så jag är tacksam om du hjälper mig att köpa den så den precis som mina andra böcker snart är slutsåld.

Då kan jag få något annat förlag intresserat att trycka upp alla mina 3 kokböcker igen.

Här kan du läsa ett smakprov, så du inte köper grisen i säcken ;)

Och här finns den hos CDON för bara 79 kr. Vill du köpa boken på engelska så hittar du den bland annat på Bokus.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Här nedan kommer ett av recepten från boken, ett mycket lättlagat tilltugg till nyårsfesten.

Snabbt och enkelt att göra ordning, gurkbåtarna kan stå färdiga under plast i kylen när gästerna kommer.

Här har jag valt en krämig, ekologisk färskost från Castello som går bra att spritsa på gurkbåtarna.

Men det är också lätt att göra egen.

Mitt recept på färskost hittar du här.

Gurkbåtar med färskost och rökta musslor

1 gurka, gärna smal

1 burk KRAV Castello pikant färskost

1 burk rökta musslor

Dela gurkan på längden. Skrapa ur de mjuka kärnorna med en tesked.

Skär i bitar, ca 3-4 cm breda. Skär av en liten bit i botten, så står gurkbåtarna stadigare.

Skeda upp osten i en bunke och vispa mjuk med elvisp.

Fyll i spritspåse med en grov tyll.

Spritsa en ros av osten i fördjupningen på varje gurkbit.

Har du ingen spritspåse, så forma små ägg av osten med en tesked doppad i varmt vatten.

Låt musslorna rinna av i en sil och lägg en på varje gurkbåt.

Garnera med en kvist persilja.

Färskost på fjällfil...

Färskost på fjällfil…


Ost-pumpor till ostbrickan

ostbomb_recept_pumpa_halloween_philadelphiaost_färskost_ostbågar_ostbricka
Jag fortsätter med mina pumpor i dagens inlägg! Tidigare med söta godis-pumpor och här en mer matig variant med salta pumpor till ostbrickan eller helgens buffé. Både roligt att fixa till, servera och äta, men ändå med så få medel. 😉

 

Nu ska jag krypa ner i soffan med min man och bara njuta av kvällen. Max har precis åkt till sin mamma och Joline är fortfarande med moster Sanna på äventyr. Nicke och jag är alltså ”mo allena” ikväll… Booohoo…. 😛

 

Trevlig helg på er alla ♥

 

2 st ostbomber
Det här behöver du :
200 gram naturell philadelphiaost
200 gram philadelphiaost vitlök & örter
1 msk sambal oelek
Salt & peppar
Krossade ostbågar + salta pinnar + något grönt till dekoration…

 

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färskostarna med sambal oelek och smaka av med salt och peppar. När man rört ihop allt blir konsistensen ganska lös så förbered detta moment nån timme tidigare så är osten mer formbar när den stått i kylen.

 

Krossa ca 5 dl ostbågar och häll upp i en skål. Dela oströran på hälften och rulla varje del till en boll i ostbågarna. Lägg upp på ett fat. Tryck ner salta pinnar som ”skaft” och något grönt därtill. Servera som ostbricka tillsammans med kex, frukt och andra tillbehör.

 

Varma toast med ny fyllning

toast_tostjärn_varma_fyllning_lök_majonäs_gurka
Häromkvällen gjorde vi supergoda varma toast i mackjärnet. Hade inte så mycket pålägg mer än ost i kylskåpet så jag hittade på en fyllning med bland annat lök, inlagd gurka, jalapeno, chilisås och majonäs. Jädrans så gott det blev och till och med vegetariskt! 😉 En god cheddar/hamburgerost ska det naturligtvis också vara så fyllningen blir så där krämigt god och kladdig!
Såhär gjorde jag;

 

Räcker till 8 toast
Det här behöver du : 
4 msk majonäs
1 finhackad gul lök
2 msk finhackad inlagd gurka
1 msk finhackad jalapeno
1 msk söt senap
1 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk malen paprika
Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 
Finhacka lök, gurka och jalapeno. Blanda ihop med övriga ingredienser, smaka av. Lägg på som fyllning på toasten tillsammans med två skivor cheddarost. Grädda i mackjärnet.

 

fyllning_toast_varma_smörgåsar
Fyllningen är godare än den ser ut. Faktiskt! 😛

 

varma_toast_fyllning_ostfyllning_lök_majonäs
Toasten är klara!

 

tallrikar_muggar_burger_hot_dogs_retor
Hittade en cool retro-servis i plast på Bödasågens Allhandel för ett par veckor sen. Älskar såna här fynd och det blir genast lite roligare att servera mat american-style! :-)

 

Chili cheese quesadillas

chilicheese_quesadillas_tilltugg_snacks
Vill ni ha ett gott tilltugg till drinken, eller bara ett gott kvällssnacks, då ska ni prova dom här busenkla quesadillas chili cheese-style! Allt du behöver är tortillabröd, nacho cheese dip och inlagd grön jalapeno.

Stek dom på grillen eller i stekpanna, skär upp i tårtbitar och njuuuut! Detta är bara så gott. Om man älskar chilicheese så älskar man dom här. 😛

32 st
Det här behöver du : 
8 runda tortillabröd
1 burk bacho cheese dip
1 burk grön jalapeno

GÖR SÅHÄR : 
Bred ut osten på fyra av bröden. Finhacka jalapeno och strö över. Lägg på ett bröd på varje och stek i torr panna på medelvärme ca 1 minut på varje sida. Skär upp i tårtbitar.

cheese_dip_chilicheese_tortilla

tortillabröd_chilicheese_jalapeno_quesadillas

chili_cheese_quesadillas

quesadillas_chilicheese_tortillabröd

quesadillas_chili_cheese

quesadillas_cheese_chili_jalapeno

Chili cheese quesadillas

chilicheese_quesadillas_tilltugg_snacks
Vill ni ha ett gott tilltugg till drinken, eller bara ett gott kvällssnacks, då ska ni prova dom här busenkla quesadillas chili cheese-style! Allt du behöver är tortillabröd, nacho cheese dip och inlagd grön jalapeno.

Stek dom på grillen eller i stekpanna, skär upp i tårtbitar och njuuuut! Detta är bara så gott. Om man älskar chilicheese så älskar man dom här. 😛

32 st
Det här behöver du : 
8 runda tortillabröd
1 burk bacho cheese dip
1 burk grön jalapeno

GÖR SÅHÄR : 
Bred ut osten på fyra av bröden. Finhacka jalapeno och strö över. Lägg på ett bröd på varje och stek i torr panna på medelvärme ca 1 minut på varje sida. Skär upp i tårtbitar.

cheese_dip_chilicheese_tortilla

tortillabröd_chilicheese_jalapeno_quesadillas

chili_cheese_quesadillas

quesadillas_chilicheese_tortillabröd

quesadillas_chili_cheese

quesadillas_cheese_chili_jalapeno

Chili cheese quesadillas

chilicheese_quesadillas_tilltugg_snacks
Vill ni ha ett gott tilltugg till drinken, eller bara ett gott kvällssnacks, då ska ni prova dom här busenkla quesadillas chili cheese-style! Allt du behöver är tortillabröd, nacho cheese dip och inlagd grön jalapeno.

Stek dom på grillen eller i stekpanna, skär upp i tårtbitar och njuuuut! Detta är bara så gott. Om man älskar chilicheese så älskar man dom här. 😛

32 st
Det här behöver du : 
8 runda tortillabröd
1 burk bacho cheese dip
1 burk grön jalapeno

GÖR SÅHÄR : 
Bred ut osten på fyra av bröden. Finhacka jalapeno och strö över. Lägg på ett bröd på varje och stek i torr panna på medelvärme ca 1 minut på varje sida. Skär upp i tårtbitar.

cheese_dip_chilicheese_tortilla

tortillabröd_chilicheese_jalapeno_quesadillas

chili_cheese_quesadillas

quesadillas_chilicheese_tortillabröd

quesadillas_chili_cheese

quesadillas_cheese_chili_jalapeno

Kallskuren buffétallrik med grillad kyckling, rostbiff och potatissallad

kallskuret_grillad_kyckling_rostbiff_potatissallad
Igår när Nicke kom hem från jobbet tog vi Kean med oss och åkte ner till sjön på östra sidan. Han har redan badat en gång i år så nu blev han lycklig igen! Han ÄLSKAR att bada.

Stranden nere i Melösa på östra sidan är otroligt vacker med lång, fin sandstrand och oftast inte så mycket folk på sommaren heller. Den här tiden på året är det helt folktomt och då kan vi ta med Kean så han får bada och busa av sig. 😉 Havsluft är alltid uppfriskande. När vi kom hem igen gjorde jag iordning varsin tallrik med kallskuret. Grillad kyckling, kryddig rostbiff, en krämig potatissallad och så melon, jordgubbar och fetaost. MUMS SÅ GOTT! Ringlade över lite av dadelvinäger på jordgubbarna, det är en ljuvlig kombination! 😛

En typisk buffétallrik att bjuda på till student, sommarfest etc. Gärna med lite nybakade bagutter till också.

  • Recept på krämig potatissallad, klicka HÄR
  • Recept på grillad kyckling, klicka HÄR
  • Recept på rostbiff, klicka HÄR

kallskuret_plocktallrik_rostbiff_grillad_kyckling
Min tallrik med kyckling utan skinn helst! 😉

plocktallrik_buffemat_kallskuret
Enkelt och så otroligt gott! 😛

Några bilder från kvällen på östra Öland, Melösa.

melösa_öland_kryddburken_dobermann_bada
Någon är väldigt lycklig att äntligen få bada! 😛

bada_badplats_öland_dobermann

kryddburken_dobermann_kean_öland

dobermann_öland

öland_strand_melösa

öland_kryddburken

hästar_öland
Ett vackert sto nere vid Melösa sjömarker.

 

Kallskuren buffétallrik med grillad kyckling, rostbiff och potatissallad

kallskuret_grillad_kyckling_rostbiff_potatissallad
Igår när Nicke kom hem från jobbet tog vi Kean med oss och åkte ner till sjön på östra sidan. Han har redan badat en gång i år så nu blev han lycklig igen! Han ÄLSKAR att bada.

Stranden nere i Melösa på östra sidan är otroligt vacker med lång, fin sandstrand och oftast inte så mycket folk på sommaren heller. Den här tiden på året är det helt folktomt och då kan vi ta med Kean så han får bada och busa av sig. 😉 Havsluft är alltid uppfriskande. När vi kom hem igen gjorde jag iordning varsin tallrik med kallskuret. Grillad kyckling, kryddig rostbiff, en krämig potatissallad och så melon, jordgubbar och fetaost. MUMS SÅ GOTT! Ringlade över lite av dadelvinäger på jordgubbarna, det är en ljuvlig kombination! 😛

En typisk buffétallrik att bjuda på till student, sommarfest etc. Gärna med lite nybakade bagutter till också.

  • Recept på krämig potatissallad, klicka HÄR
  • Recept på grillad kyckling, klicka HÄR
  • Recept på rostbiff, klicka HÄR

kallskuret_plocktallrik_rostbiff_grillad_kyckling
Min tallrik med kyckling utan skinn helst! 😉

plocktallrik_buffemat_kallskuret
Enkelt och så otroligt gott! 😛

Några bilder från kvällen på östra Öland, Melösa.

melösa_öland_kryddburken_dobermann_bada
Någon är väldigt lycklig att äntligen få bada! 😛

bada_badplats_öland_dobermann

kryddburken_dobermann_kean_öland

dobermann_öland

öland_strand_melösa

öland_kryddburken

hästar_öland
Ett vackert sto nere vid Melösa sjömarker.

 

Kallskuren buffétallrik med grillad kyckling, rostbiff och potatissallad

kallskuret_grillad_kyckling_rostbiff_potatissallad
Igår när Nicke kom hem från jobbet tog vi Kean med oss och åkte ner till sjön på östra sidan. Han har redan badat en gång i år så nu blev han lycklig igen! Han ÄLSKAR att bada.

Stranden nere i Melösa på östra sidan är otroligt vacker med lång, fin sandstrand och oftast inte så mycket folk på sommaren heller. Den här tiden på året är det helt folktomt och då kan vi ta med Kean så han får bada och busa av sig. 😉 Havsluft är alltid uppfriskande. När vi kom hem igen gjorde jag iordning varsin tallrik med kallskuret. Grillad kyckling, kryddig rostbiff, en krämig potatissallad och så melon, jordgubbar och fetaost. MUMS SÅ GOTT! Ringlade över lite av dadelvinäger på jordgubbarna, det är en ljuvlig kombination! 😛

En typisk buffétallrik att bjuda på till student, sommarfest etc. Gärna med lite nybakade bagutter till också.

  • Recept på krämig potatissallad, klicka HÄR
  • Recept på grillad kyckling, klicka HÄR
  • Recept på rostbiff, klicka HÄR

kallskuret_plocktallrik_rostbiff_grillad_kyckling
Min tallrik med kyckling utan skinn helst! 😉

plocktallrik_buffemat_kallskuret
Enkelt och så otroligt gott! 😛

Några bilder från kvällen på östra Öland, Melösa.

melösa_öland_kryddburken_dobermann_bada
Någon är väldigt lycklig att äntligen få bada! 😛

bada_badplats_öland_dobermann

kryddburken_dobermann_kean_öland

dobermann_öland

öland_strand_melösa

öland_kryddburken

hästar_öland
Ett vackert sto nere vid Melösa sjömarker.

 

Kallskuren buffétallrik med grillad kyckling, rostbiff och potatissallad

kallskuret_grillad_kyckling_rostbiff_potatissallad
Igår när Nicke kom hem från jobbet tog vi Kean med oss och åkte ner till sjön på östra sidan. Han har redan badat en gång i år så nu blev han lycklig igen! Han ÄLSKAR att bada.

Stranden nere i Melösa på östra sidan är otroligt vacker med lång, fin sandstrand och oftast inte så mycket folk på sommaren heller. Den här tiden på året är det helt folktomt och då kan vi ta med Kean så han får bada och busa av sig. 😉 Havsluft är alltid uppfriskande. När vi kom hem igen gjorde jag iordning varsin tallrik med kallskuret. Grillad kyckling, kryddig rostbiff, en krämig potatissallad och så melon, jordgubbar och fetaost. MUMS SÅ GOTT! Ringlade över lite av dadelvinäger på jordgubbarna, det är en ljuvlig kombination! 😛

En typisk buffétallrik att bjuda på till student, sommarfest etc. Gärna med lite nybakade bagutter till också.

  • Recept på krämig potatissallad, klicka HÄR
  • Recept på grillad kyckling, klicka HÄR
  • Recept på rostbiff, klicka HÄR

kallskuret_plocktallrik_rostbiff_grillad_kyckling
Min tallrik med kyckling utan skinn helst! 😉

plocktallrik_buffemat_kallskuret
Enkelt och så otroligt gott! 😛

Några bilder från kvällen på östra Öland, Melösa.

melösa_öland_kryddburken_dobermann_bada
Någon är väldigt lycklig att äntligen få bada! 😛

bada_badplats_öland_dobermann

kryddburken_dobermann_kean_öland

dobermann_öland

öland_strand_melösa

öland_kryddburken

hästar_öland
Ett vackert sto nere vid Melösa sjömarker.