Ingredienser & Gör så här
Browniebotten
- 100 gr mörk choklad
- 100 gr smör
- 2 st ägg
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 dl vetemjöl
- 1 st dubbeldajm krossad
Gör så här
- BrowniebottenVärm ugnen till 200 grader. Smält choklad och smör.
Vispa ägg med socker och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ihop bakpulver och vetemjöl. Vänd ner chokladblandningen och den krossade dajmen.
Häll i en formen med löstagbar kant (som du lagt smörgåspapper som du smort och bröat, men bara i botten )( detta kan uteslutas men tårtan blir väldigt svår att flytta på om du hoppar över det)
Baka i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.
Päronmoussen kan man göra själv, finns bra recept på näten men jag använder moussepulver från butiken:
Mandelmassa-moussen har jag också använt moussepulver men denna gång neutralt:
Mandelmassa-mousse
100 gr Neutralt moussepulver
1 dl vatten
5 dl grädde, vispad
100 gr riven mandelmassa
mandelessence
Blanda vatten och moussepulver, vänd ner vispad grädde, vänd sedan ner riven mandelmassa och önskad mängd mandelessence.
Jag försökte göra tårtan tvåfärgad men använde för lite grön färg i päronmoussen så det syns dåligt.
När mousserna stelnat skar jag upp en stor burk med konserverade päron och la i ett snyggt mönster.
Sen gjorde jag pärongelé på päronsaft och gelatinblad.
3 dl blandad Päronsaft
3 st gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 10 minuter.
Värm upp saften (det behöver inte vara jättevarmt, bara så att gelatinbladen smälter) Lägg i gelatinbladen och låt dom smälta.
Låt svalna och häll gelén över päronen.
Väldigt viktigt att man nu har en form, plast eller papper som håller tätt, annars rinner gelén av innan det hunnit stelna.
Dekorera sedan efter behag.