Hallon och nougattårta.


                                                               Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
 
Hallonmousse enligt förpackningen:
 
Nougatkräm:
4 dl grädde
100 gr Nougat i mindre bitar.
1 gelatinblad
100 gr Nougat riven (förvaras i kyl innan rivning)
 
Värm grädden och häll i 100 gr nougat och rör tills allt smält.
Rör ner gelatinbladet.
Förvara minst 4 timmar i kylen, helst över natten.
Vispa sedan krämen och rör ner riven nougat.
 
Glasskräm att spackla och spritsa med:
2,5 dl vispad grädde
2,5 dl vaniljkräm
Blandas ihop.
 
Hallonsylt som "spegel"
Riven Nougat som dekoration.
Ljusbrun marsipan på sidorna.
 
Hallon och nougattårta.


                                                               Tårtbotten
Till en form på ca 26 cm behövs:
6 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl (1.5 dl vetemjöl och 0.5 dl kakao om man vill ha chokladbotten)
2 1/2 msk potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

1. Vispa ägg och socker, ca 10 minuter.
2. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner i smeten, blanda försiktigt.
3. Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 35 minuter i 175 grader.
5. Ta ut och låt svalna.
 
Hallonmousse enligt förpackningen:
 
Nougatkräm:
4 dl grädde
100 gr Nougat i mindre bitar.
1 gelatinblad
100 gr Nougat riven (förvaras i kyl innan rivning)
 
Värm grädden och häll i 100 gr nougat och rör tills allt smält.
Rör ner gelatinbladet.
Förvara minst 4 timmar i kylen, helst över natten.
Vispa sedan krämen och rör ner riven nougat.
 
Glasskräm att spackla och spritsa med:
2,5 dl vispad grädde
2,5 dl vaniljkräm
Blandas ihop.
 
Hallonsylt som "spegel"
Riven Nougat som dekoration.
Ljusbrun marsipan på sidorna.
 
Äppelpajstårta


 
Kexbotten:
   200 gr digestivekex
50 gr smör, smält

Kör digestivekexen i en matberedare tillsätt smält smör. Kör ihop.
Tryck ut i botten på en form med avtagbar kant 24 cm.
 
Äppel/kanel mousse är gjord från detta pulver:
 
Häll moussen över kexbotten.
 
En tårtbottten eller 4 st vaniljmuffins.
 
Lägg en tårtbotten eller bryt 4 st vaniljmuffins i bitar och fördela över moussen.
 
Äppelkompott:
 
2 st äpplen
0,25 dl vatten
0,25 dl socker
vaniljpulver eller kanel
 
Skala och skär äpplen i små fyrkanter, lägg alla ingredienser i en gryta och koks till äpplena är mjuka men inte mosiga.
Låt svalna.
 
Bred ut äppelkompotten i mitten av tårtan.
Bred evt lite Cold gel på för att få det blank och fint.
 
Glasskräm:
2,5 dl vaniljkräm
2,5 dl vispad grädde
Blandas.
 
Spritsa ut gräddrosetter runt tårtan.
 
Havreströssel:
0,5 msk smör
0,75 msk socker
0,5 dl havregryn
 
 
Smält smöret,blanda i socker och havregryn. Rör runt lite och låt det få färg.
Räcker med några minuter. Låt svalna.
 
Strö på gräddrosetterna.
 
 
 
 
 
Charlotte Russe Skogsbär



 
Skogsbärssylt
125 gr jordgubbar
125 gr Blåbär
125 gr Hallon
125 gr Björnbär
2 msk Chiafrön
Valfri sötning
 
Dela evt bären i mindre bitar, koka mjuka. Mosa vid behov.
Tillsätt sötning och Chiafrön och koka någon minut till.
Ta bort från värmen.
Om sylten verkar väldigt lös kan mer Chiafrön tillsättas men sylten kommer bli tjockare ju mer den svalnar.
Förvara i kylskåp
 
Rulltårta från Sju sorters kakor:
 
Rulltårta
Ugnstemp. 250º
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Tillsätt vätskan.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30×40 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat papper och dra bort pappret som kakan gräddats på. Det brukar gå lättare om man penslar pappret med kallt vatten.
 
Dela rulltårtan på längden.
Bred ut sylt och rulla ihop till 2 långa smala rullar.
Plasta in och lägg i frysen, de är lättare att skära då.
 
Välj en passande rund skål.
Fodra med plastfolie.
Skär rulltårtorna i ca 1 cm breda skivor.
Placera dessa tätt tillsammans i botten och upp på kanterna i skålen, spara några till bottenlagret.
 
Gör moussen enligt anvisningarna:
 
eller gör egen mousse.
 
Häll ner moussen i skålen och gör en fördjupning för glasskrämen.
 
Glasskräm:
 
Vaniljkräm på 2,5 dl mjölk
2,5 grädde, vispad
 
Bland ihop dessa och fyll fördjupningen.
 
Lägg på de sista rulltårtsbitarna, spelar ingen roll
om de inte räcker helt.
 
Låt stelna i kylen.
 
Vänd ut tårtan på ett passande fat eller bricka.
 
Bred ut Cold gel:
 
För att tårtan inte skall torka.
 
Dekorera med valfria bär.
 

Ananas och kokostårta




 
 
 Kokosbotten (orginalrecept från Hummingbird bakery) Dock ändrat av mig.
 
Botten
120 g smör, mjukt
400 g strösocker
360 g vetemjöl
1 ½ msk bakpulver
3 stora ägg
360 ml kokosmjölk 
 
1 liten burk ananasringar
 
1 förpackning ananasmousse
5 dl grädde eller 3,5 dl grädde och 1,5 dl grekisk yoghurt
 
Ananascurd
finns många recept på internet bla detta:
 
Kokosvisp
Rostade kokosspån



1. Sätt ugnen på 175 ° C , och fodra en form ca 24 cm med bakplåtspapper..
  2. Vispa ihop smör, socker, mjöl och bakpulver tillsammans på en låg hastighet tills sandig konsistens.
  3. Placera äggen i en tillbringare med kokosmjölk och blanda ihop för hand. Med elvisp låg hastighet, häll de flytande ingredienserna i den torra blandningen och vispa tills alla ingredienser är kombinerade.
  4. Häll smeten i formen, placera sedan i ugnen och grädda i ca 45 minuter eller tills botten är gyllenbrun och fjädrande i vid tryck. Låt svalna lite i formen innan du häller ut på ett galler, låt svalna helt.
 
Skär av toppen av kakan och dela den sedan i 2 delar.
Placera en plastremsa i formen och lägg ner den ena kokosbotten i denna.
 
Skär ananasringarna i 4 delar och placera mot plastremsan och formens kant.
Gör ananasmoussen enligt anvisningar på förpackningen.
Häll ner i formen och släta till. Spara en liten mängd som du brer ut överst på tårtan innan kylning.
Placera andra kokosbotten ovanpå och ställ i kyl för att stelna.
 
Bred ut ananascurd överst.
Vispa kokosgrädden i 2 minuter och spritsa valfria rosetter och dekorera med rostade kokosspån.
 
 


Jordgubbstårta


 
Mandelmarängbotten
150 g mandelmjöl
6 äggvitor
1,5 dl strösocker
 
GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä bottnen med bakplåtspapper på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla kanterna. 
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret och  vispa ihop allt till en smet. Vänd försiktigt ner mandelmjölet.
3. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den kallna helt i formen.
 
Receptet på botten ur tidningen Hembakat.
 
Vaniljpannacotta:
 
5 dl grädde
0,5 dl socker
3 gelatinblad
1 tsk Vaniljsocker
 
2 liter färska jordgubbar
 
Jordgubbsgelé:
2 dl jordgubbsaft
3 gelatinblad
 
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 10 minuter.
Värm jordgubbssaften (utblandad med vatten)
Smält sedan ner gelatinbladen i saften.
Låt svalna till rumstemperatur innan den hälls över jordgubbsmoussen.
 
 
 
Görs i en separat form och sedan den stelnat läggs i mitten på mandelmarängbotten.
Lägg botten i en form, fodra kanten med plast.
Placera pannacottan i mitten av botten.
Skär jordgubbar och sätt med skärsidan utåt i formen.
Placera jordgubbar runt hela pannacottan.
Fyll på med jordgubbsmousse och släta till.
Jag använde denna:
 
Låt stelna innan du häller på jordgubbsgelén.
 
Låt stelna i kyl och dekorera med mjölkchoklad doppade jordgubbar.
 
 

Äggbakelser



Till Påsk blev det Äggbakelser.
 
De består av äggula-mangomousse
Äggvitan-päronmousse
Äggskal-x-tra vit marsipan
Sen en sockerkaksbotten som botten.
Dekorerad med påskfigurer och sockerblommor, gräset är vit chokladfrosting färgad med grön Progel.
 
Jag har först gjort äggulan/mangomousse i denna formen:
 
Som jag frös in.
Sen gjorde jag äggvitan/päronmousse i dessa:
 
Och la sedan ner de frusna "äggulorna" innan päronmoussen stelnat, sedan en rund bit tårtbotten.
In i frysen eller kylen för att stelna.
 
Sen vänder man ut dom, dekorera med marsipan, och vad man nu vill ha mer på.

Dessa ägg färgade jag med Progel och det funkade utmärkt.
 
Rich chocolate fudge cake med vaniljpannacotta
När kakan bakats klart upptäckte sonen ett glatt monster :)


Det bästa är att göra vaniljpannacottan och ganachen före du bakar kakan då det tar en stund innan dessa stelnar.
 
Chocolate fudge cake
250 gr smör. rumstempererat
375 gr farinsocker
375 gr vetemjöl
1 msk bakpulver
4 st lättvispade ägg
4 msk ljus sirap
125 gr kakao
185 ml hett vatten
155 ml yoghurt
 
Ugn: 150°c
 
Smörj och fodra en bakform 20-24 cm med bakplåtspapper.
Kombinera smör och socker tills ljust och fluffigt.
Sikta ihop mjöl och bakpulver i en separat skål. Ställ åt sidan.
Tillsätt äggen portionsvis till socker ock smörblandningen.
Rör ner sirap.
I en liten skål, blanda kakao med hett vatten till en pastaliknande smet.
Vispa ner i smeten.
Tillsätt yoghurt och mjöl/bakpulver växelvis, rör ihop mellan gångerna.
Häll i den förberedda formen.
Baka i 1 1/4-1 1/2 timme i mitten av ugnen, känn efter med en sticka så att kakan är färdig.
Låt svalna en stund i formen och ta sedan ut kakan och låt svalna helt.
 
Chocolate fudge icing
250 gr mörk choklad
125 gr smör
2 ägg
250 gr florsocker
 
Smält choklad och smör tillsammans.
Låt svalna i 5 minuter.
Tillsätt äggen och vispa ihop väl.
Tillsätt florsocker och fortsätt vispa till frostingen håller sin form.
Är den för lös, kyl en stund och fortsätt vispa.
 
Det blev rätt mycket frosting över så antingen kan man använda det till annat eller så får man minska receptet något.
 
Nutella ganache till fyllning och dekoration
1,5 dl grädde
1,5 dl Nutella
1,5 dl mörkchokad
 
Värm grädden, tillsätt choklad och Nutella och rör tills slätt.
Låt svalna tills det tjocknat.
 
Vaniljpannacotta
 
3 dl grädde
vaniljpulver eller vaniljsocker
0,5 dl socker
2 gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädden, socker och vaniljsocker.
Tillsätt gelatinblad, rör runt till de löst sig.
Häll i valfri form, jag använde mig av denna:
 
 
Jag la pannacottan i frysen då det är lättarea att hantera i fryst tillstånd när man skall dekorera tårtan.
Skall man inte använda den på det sättet jag gjorde går det bra med kylen.
 
Montering
Skär av toppen på kakan så den blir rak.
Dela kakan i 2 delar.
Lägg botten if ormen igen och häll på Nutella ganache.
Spara lite till dekoration.
Lägg på överdelen på kakan och låt stå i kylen tills ganachen stelnat och kakan går att hantera utan form.
Gör frostingen och smeta på så mycket du vill ha.
Placera vanilj pannacotta bollarna på tårtan, spritsa resterande ganachen över.
Låt stå i kyl tills bollarna tinat.
 
Kakan smakar bäst om det fått stå i rumstemperatur en stund.

 
 
 
 

Matcha och vit chokladmousse tårta
Hittade en så snygg tårta på pinterest som jag gärna velat testa. Orginalreceptet är från en japansk blogg men jag har översatt med hjälp av Google och mina kunskaper inom bakning (Google som vi vet översätter ibland lite tokigt)
 
 
Finns steg-för-steg bilder på japanska sidan som kanske kan vara till lite nytta.
 


Matcha och vit chokladmousse tårta.
Botten
 
Mjöl 50g
Bakpulver 1/2 tsk
Matchapulver 6g
Ägg 2 st
Socker 40g
Mjölk 30g
Smör 20g
Vit chokladmousse
Grädde 150ml
Vit choklad 90g
Äggvita 2 st
Mjölk 0,5 dl
Gelatin 2 blad
Matcha mousse
Grädde 100ml
Matchapulver 8g
Äggula 2 st
Socker 20g
Mjölk 0,8 dl
Gelatin 1 blad
(För upplösning av det pulveriserade gröna teet)
Varmvatten 2 msk
Botten
Fodra en form 20 cm med bakplåtspapper
Sikta ihop mjöl och pulveriserat grönt te 2-3 gånger.
Vispa socker och ägg över vattenbad, det är färdigvispat när smeten är 37 °c det går snabbt.
Vispa kallt tills du kan göra synliga ränder i smeten.
Vänd försiktigt ner siktat mjöl och te, och blanda med gummi spatel
Värm mjölk och smör i en värmebeständig behållare, värm i 30 sekunder intervall, tills smöret är smält
Vänd ner i mjölblandningen
Häll ner smeten försiktigt i den förberedda formen.
Grädda 17-20 minuter i ugnen på 170 grader. Den är klar när provsticka kommer ut torr.
För att förhindra krympning  av botten tappa en gång formen från en höjd på 20cm. Ta bort bakplåtspappret.
Låt svalna helt.
När den svalnat helt skär bort kanten så att den passar en något mindre form med avtagbar kant (eller skippa detta och använda botten som den är i samma form du bakade den i)
Lägg i en passande tårtform försedd med plastremsor.
Vit chokladmousse
Blötlägg gelatin i vatten.
Vispa äggvitorna till skum
Vispa 250 ml grädde
Ta undan 100 gr (till Matchamoussen) i en skål, låt stå i kylen
Värm mjölken i en kastrull, ta bort från värmen tillsätt vit choklad och låt smälta.
Blanda ner gelatinet.
Blanda ned 150 gr vispad grädde.
Vänd ner de vispade äggvitorna.
Häll över matcha botten och ställ i kylskåp.
Matcha mousse
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Vispa äggulor och socker i en bunke.
Häll 2 msk vatten i en skål över vattenbad, tillsätt mjölk och matchapulver och rör runt tills det har lösts upp.
Tillsätt gelatin och låt smälta.
Blanda ner i äggula och sockersmeten
Vänd ner de 100 gr vispade grädden från kylen.
Häll över den vita chokladmoussen och jämna till. Låt stå minst 2 timmar.
När moussen stelnat sikta över matchapulver med en tesil.
Då tårtan skall tas ur formen går det lättare om man använder en varm trasa eller handduk runt kanten
Dekorera efter behag, jag gjord vit/gröna små solfjädrar i modelleringschoklad och en spritsad gräddklick.
 
Det blev delade meningar om smaken, den smakar grönt te helt klart så gillar man inte te och lite bitter smak så är detta inte tårtan man ger sig på. Jag gillade den då jag inte gillar översöta bakverk och så ser den ju så snygg ut :)
 
Gianduja torte





Ingredienser
För kakan

200g + 50 g hasselnötsmjöl
200g  smör, plus extra för smörjning
200g mörk choklad , bruten i rutor
6 medelstora ägg , separerade
200g strösocker
3 msk hasselnötslikör eller amaretto likör ( eller färsk apelsinjuice )
eller essence

Ganache:
85 gr mörk choklad
0,8 dl grädde
3 msk nutella
 
Värm grädde och choklad och rör slätt, tillsätt nutella och rör ihop.
Låt stå i rumstemperatur i minst 1 timme.

 

 
Framställningsmetod

 1.Värm ugnen till 180C/

2.Smörj en 23cm springform och lägg bakplåtspapper i botten.
3.Smält smöret och chokladen i en värmetålig skål.
4.Rör ner hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna i 5 minuter.

5.Vispa äggulor och socker tillsammans med en elektrisk hand- vispa i minst 5 minuter tills vitt och fluffigt , rör sedan i chokladen blandningen tills väl blandat . Tvätta och torka visparna väl .

6.In en ren skål , vispa äggvitorna till hårda toppar - de är redo när du kan vända skålen upp och ner utan att äggen glider ut .Övervispa inte.

7.Arbeta snabbt , rör ner hasselnötslikör , amaretto eller apelsinjuice , i chokladen blandningen för att mjukna. Lägg i ett par matskedar av de vispade äggvitorna och rör tills grundligt kombinerat , sedan försiktigt de återstående äggvitorna .

8.Häll blandningen i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kakan har stigit och är fast.

9.Ta kakan ur ugnen och låt den svalna i formen i 30 minuter . Lossa bältesklämman och vänd kakan på ett serveringsfat , dra sedan av fodret papper och låt den svalna helt .

10.När kakan är kall , bred på nutellaganachen  och strö över 50 gr hasselnötsmjöl. Spritsa evt gräddrosetter på.



Sjukt god!!!!!