Stuvade morötter 2 port
2 stora morötter
2-3 msk smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde/mandelmjölk
2 msk hackad persilja
Salt och peppar
Brynt lök i äppelcidervinäger 2 port
4 stora schalottenlökar
3 msk smör/kokosolja
1-1½ msk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Stekt saltsill 2 port
4 urvattnade sillfiléer
3 msk smör/kokosolja
Nymald vitpeppar
Börja med morotsstuvningen. Skala och skär morötterna i centimeterstora tärningar.
Bryn dem i en kastrull några minuter, salta och peppra.
Häll på grädde, koka upp och låt puttra tills du tycker morötterna är lagom mjuka, rör om då och då.
Rör ner den hackade persiljan strax innan servering.
Skiva löken i en halv centimeter tjocka skivor och bryn lätt.
Salta, peppra och häll på äppelcidervinägern och låt den koka in i löken.
Stek så sillen några minuter på var sida. Jag köpte färdigurvattnad sill, men den blir väldigt lös när man steker den.
Bäst är att köpa hel saltsill eller filéer i fiskdisken.
Filéa sillen och låta ligga i en stor bunke med kallt vatten i kylen över natten.
Skär en bit ur den tjockaste delen av sillen och smaka om den är tillräckligt urvattnad, den ska inte vara för salt.
Tips på goda drycker till sillen kommer här från min kokbok Grillmat LCHF.
Plocka stora, fina kvistar av örterna, skölj dem väl och stoppa ner i en flaska eller karaff.
Lägg i ca 1 dl bär, fyll på med kallt vatten och ställ i kylen över natten.
Lingon och rosmarin
Svarta vinbär med några späda blad från busken
Blåbär och citrontimjan
Hallon och mynta
Röda vinbär och timjan
Havtorn och citronverbena
Hjortron och späda björklöv
Körsbär och citronmeliss
Krusbär och lavendel