Veckans nyttiga – chilikryddad nötfärs!

nötfärs_nyttig_lunch_mat
Denna gång blev det chilikryddad nötfärs med grön paprika/sockerärt, grovrivna morötter, timjanstekta plommontomater med champinjoner och en kall vit örtdressing! Massor med härlig variation och smaker som gör sig bra ihop, så varsågoda! :-P  

Vill du ha en mildare nötfärs så minska ner på chilisåsen, det blev hett men den kalla örtdressingen bryter av fint utan att vara stark i sig.

6 port
Det här behöver du : 
700 gram nötfärs
1 msk D´Elidas chilisås
1 msk kikkoman soya
2 dl köttbuljong
Salt & peppar
100 gram sockerärter
1 grön paprika

4 grovrivna morötter

6 plommontomater
olivolja
100 gram champinjoner
Salt & peppar
Färsk timjan

Örtdressing : 
1 burk (2,5 dl) creme fraiche
2 msk majonäs
1 tsk torkade örter
Färsk dill

GÖR SÅHÄR : 
Bryn nötfärsen och krydda med D´Elidas och soya. Tillsätt buljong och låt koka in. Smaka av med salt & peppar. Blanda färsen med finhackad grön paprika och råa sockerärter.

Skala och riv morötterna grovt.

Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Halvera och stek plommontomaterna i olivolja tillsammans med champinjoner, salt, peppar och på slutet färsk timjan.

stekta_tomater
Plommontomater som stekt i olivolja, tillsammans med champinjoner, salt, peppar och färsk timjan är vansinnigt gott i sig och ett gott tillbehör.

färs_nötfärs
Nötfärsen är rejält kryddad med D´Elidas chilisås, sen har jag bara finhackad grön paprika och råa sockerärter och blandat ner.

lunch_mat_recept_nyttigt_färs
Dags att montera! :-P

nyttig_lunch_färs_köttfärs_nötfärs
Fotas och smakas av…

nyttig_mat_nötfärs_rivna_morötter
Och packas ner i veckans lunchlådor! ;-)

”Raggmunks-ungarna”


”Vad blir det för mat??” Raggmunkar svarar jag.

-”Yeeeaaa!!! YES, JAAA!!! JA-AAA!!”
Max slår ihop handflatorna mot varann som det tecken han använder för pannkakor, för det påminner ju faktiskt om det, hans favorit; pannkakor & sylt! :-P


-”Får vi hjälpa till??”
-”Får jag steka?!” undrar Joline.

Max är ivrig o pekar efter stekpannan som hänger på takbalken, sen går han till kylen och ska hämta lingonsyltburken. Joline börjar leta efter potatisskalaren och frågar i samma iver om hon får köra maskinen som river den.

Max plockar fram gafflar och lägger ut på våra platser på köksbordet.


-”Servetter måste du ta också! Servetter Max!” ropar Joline från diskbänken i full gång med att skala potatisarna.

Han pekar på hörnskåpet för där uppe ligger ju servetterna, det vet han men alldeles för högt upp och han visar med tydligt kroppspråk hur uppgiven han blir då han inte når. Han slänger ut bägge armarna och visar handflatorna uppåt. -”Nääääee” säger han, samtidigt som han skakar på huvudet.

Jag tar ner servetterna och räcker honom dom och han hoppar iväg till bordet överlycklig att ”fått ner dom” från skåpet. Sen börjar han metodiskt att vika dom fint ”som man ska” och stoppar dom i glasen! ;-)


En plåt med raggmunkar. (Hålls varma i ugnen på 70 grader under folié)


Joline avbilar i vanlig ordning. Raggmunkar, stekt fläsk, lingonsylt och rivna morötter. Receptet hittar ni här >>

Det slamras i skåpar och lådor, vattenkranen droppar och potatis-skalarens tålmodiga ljud överröstar radion från köksfönstret. Jag bara älskar den här energin som fullständigt bubblar ur barnen i köket! Raggmunks-ungarna är dom bästa som finns!