Reda sås, stuvningar och grytor

DSC_0002Många undrar ofta med vad man ska reda en sås. Ofta blir förslagen att reda med en äggula, grädde eller creme fraiche och också philadelphia ost.

Jag tycker inte att dessa varianter alltid passar till allt.

Det är inte alltid som det passar med mejerier så som phildalphia ost, grädde eller creme fraiche.
Ibland vill man bara ha en ”brun” sås utan mejerier i.

Vi gillar också  lite tjocka såser, stuvningar och grytor, inte de tunna sky-aktiga.

Så lösningen för oss som gillar just lite tjock sås och  inte alltid ”vit”, då kan Johannesbrödkärnmjöl, Guarkärnmjöl eller Redix vara lösningen.

Alla dessa redningar är mkt dryga och man behöver endast 0,5 tsk till ca 3-4 dl vätska.
Redix är LCHF-butikens egna redning. 59 kr 100 gram
Guarkärnmjöl -Bodystore.  59 kr 125 gram
Johannesbrödkärnmjöl – LCHF-butiken.  179 kr 400 gram

 

LCHF recept för Helstekt kotlett med bacon/lök pasta

En riktig middag för familjen eller vännerna! Ett supergott recept för dig som är sugen på kött!

LCHF Helstekt kotlett med bacon/lök pasta
Portioner: 4 st
Tid: 1,5 timme

Ingredienser
1 kg benfri kotlettrad med svålen kvar
2 dl olja
Rosmarin
Persilja
Basilika

2 pkt Shiratakinudlar Fettucine
3 dl grädde
1 pkt bacon
1/2 gul lök
1 tsk ketchup med stevia
1/2 tsk Redix

Så här gör man
Börja med att massera in olivolja över hela steken, lägg sedan ut alla kryddor du vill ha på en plåt; rosmarin, persilja,basilika, paprika, vitlök, salt, peppar,cayenne och chili använde vi oss av. Rulla sedan steken i kryddorna och lägg köttet i en plastpåse där du häller ner 1 dl olja och kryddorna som blir över. In med det i kylen, helst över natten, men några timmar fungerar bra också :)

Värm en stekpanna och lägg ner rikligt med smör, sätt ugnen på 175 grader. Ner med steken i stekpannan några miuter så den får fin yta. Lägg sedan steken på galler eller i ugnsfast form och in i ugnen i ca 35-40 min, köttet skall ha en innertemp på 72 grader.

För att göra pastasåsen börjar du med att skiva ner bacon och släng i en varm kastrull med smör. Ner med den hackade löken också. När det fått färg så kan du hälla på grädden och ketcupen. Krydda med valfria kryddor. Öppna påsen med nudlarna och spola i kallt vatten några minuter. Sen kan du slänga ner de i såsen och sänka värmen till 2an, ner med lite redix för att reda såsen till valfri tjocklek.

När köttet är klart blir svålen krispig och smakrik. Servera med kryddsmör. Blanda 50 g extrasaltat bregott med 50 g philadelfia och ner med lite örter.
Njut!

LCHF recept för Lasagne

En god lasagne som passar perfekt till lunch eller middag.

LCHF Lasagne
Portioner: 4-5 st
Recept från: http://annikarogneby.se/lchf/god-lasagne-lchf-avslutade-var-sondag//

Ingredienser
2 pkt Miracle Noodle Fettuccini

Köttfärssås
700 g köttfärs el blandfärs
kokosfett el smör att steka i
2 burkar krossade tomater
1 gul lök
5 st soltorkade tomater
salt, peppar och oregano

Bechamelsås
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 stor klick smör
3 dl riven ost
eventuellt 0,5 tsk redix för att reda såsen

Riven ost till garnering

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Hacka löken och stek den i matfett (jag valde kokosfett utan smak av kokos). Tillsätt köttfärsen och stek den färdigt. Häll sedan över de krossade tomaterna. Hacka de soltorkade tomaterna och tillsätt även dem. Låt köttfärsen koka samman så att den inte innehåller så mycket vätska utan är rätt torr i konsistensen. Smaka av med salt, peppar och oregano.

Värm smör, grädde och mjölk i en kastrull. Låta koka upp och sjud sedan på spisen. Tillsätt eventuellt lite redix så att såsen blir tjockare. Dra av såsen från spisen och tillsätt den rivna osten. Rör om och smaka av med lite svartpeppar.
Skölj fettuccinin under kallt vatten. Bred ut hälften av köttfärsen i en ugnsfast form. Klipp fettuccinin i mindre bitar och bred ut över köttfärsen. Bred över resten av köttfärsen. Häll över bechamelsåsen och garnera sedan lasagnen med riven ost.
Grädda lasagnen mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Servera lasagnen med lite god sallad till och njut!