Världens godaste äppelkaka

supergod_världens_godaste_äppelkaka
Har du fina sommaräpplen i trädgården? Eller bara sugen på att baka höstens första äppelkaka?, då måste du prova det här receptet om du inte gjort det. Det är ständigt återkommande här hemma och alltid lika populär och ta mej tusan den godaste äppelkakan som finns! ;-) Joline bakade denna igår söndag o först idag har vi provsmakat – hujedamig så god!

Det blir en rejält hög och saftig kaka, ingen paj så här behövs absolut inte nån vaniljsås men vill man lyxa till de så gör man! Ett glas treo och ett par panodil är vad som intages idag här hemma… Vaknade strax innan halv sju i morse, skulle väcka Joline till skolan och börja med morgonbestyret men hon mådde heller inge bra så det blev sängen en stund till. Är totalt igentäppt och genomförkyld med sprängande huvudvärk som ännu inte velat ge mig sig så det blir ”tycka-synd-om-mig-kaka-med-treo” om en liten stund innan ögonen faller ihop helt av feber o ledvärk!

Skolstart och förkylning… Känns det igen kanske? ;-)

ca 6 – 8 port
Det här behöver du :
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
—–
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

GÖR SÅHÄR :
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt. Skala och skär äpplena i bitar. Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker. Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund. Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör, inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper. Fördela äpplena ovanpå och häll oäven över vätskan från äpplena som blivit. Grädda i 175 grader ca 40-50 min.

På toppen :
Florsockerglasyr + pärlsocker

äppelkaka_världens_godaste
Smeten i formen och äppelbitarna ovanpå. Skjuts in i ugnen.

mjuk_äppelkaka
Färdig att avnjutas. Den är som allra godast efter ett par dagar i kylskåpet… :-P

äppelkaka_mjuk_kaka_recept_äpplen

 

Enklaste och godaste äppelmoset!


Jag har fått många frågor om recept och tips på äppelmos och konstigt nog har jag inte ett enda recept på äppelmos uppe på kryddburken, fy skäms på mig! Nu i dagarna provade jag ett nytt enkelt recept, har för mig jag testade förra året också och blev himla nöjd för det blir verkligen ett riktigt MOS och smakar så mycket äpple det bara kan göra. Äpplena ska bara skalas och skäras i bitar, mixas och kokas upp hastigt med syltsocker sen är det klart! Går ruskigt fort och faktiskt det godaste av alla äppelmos också! :-P

Hemligheten är nog att äpplena mixas innan dom kokas upp och då behövs inte lika lång koktid och äppelmoset smakar så mycket mer! Prova, om ni inte gjort det innan. Nu blir det TV-kväll med ”Kockarnas kamp” och ”Hela sverige bakar”. Tittar ni på de?

ca 6-8 dl äppelmos
Det här behöver du : 
8 st normalstora äpplen
1 dl vatten
2½-3dl syltsocker

Kanel efter smak

GÖR SÅHÄR : 
Skölj, skala och skär äpplena i bitar. Lägg alla äpplebitarna i en rymlig kastrull. Slå på vattnet. Kör med stavmixer så alla äppelbitar mosas. Har du ingen stavmixer kan du köra dom i matberedaren med knivbladet. Häll på syltsockret och kanel.

Ställ kastrullen på spisen och låt koka upp. Småkoka på svag värme ca 5 min under omrörning. Häll upp på varma steriliserade burkar, eller låt svalna och häll upp i plastburkar och frys in. Håller sig ca 3 mån i kylskåp om burkarna är väl rengjorda och steriliserade. Öppnad burk är hållbar ca 1 mån.

Använd konserveringsmedel om du vill, jag brukar inte göra det till äppelmos för det går åt i en hiskelig fart här hemma och de gånger jag kokar mycket brukar jag frysa in.

Steriliserar burkar gör du i ugnen på 100 grader ca 10 min. Ev. gummiringar kokas nån minut. Häll moset i burkarna medan de är varma.

The post Enklaste och godaste äppelmoset! appeared first on Kryddburken.se.