Rabarberchutney, lätt sötad på mitt sätt
Rabarberchutney och hemgjord majonnäs

Tillbehör med mycket smak

Många efterlyser recept på rabarber nu, åtminstone i södra Sverige börjar den växa till sig ordentligt.

Idag får du ett av mina äldsta recept från bloggens femtonåriga historia, en riktigt smakrik chutney att njuta av till grillkvällarna framöver.

Originalet till den här rabarberchutneyn innehöll hela 5 dl socker, så här har jag gjort en mindre söt variant med torkade aprikoser.

Märkligt nog kom originalreceptet från en diabetestidning, på den tiden var det tydligen inte lika känt som idag hur socker påverkar diabetiker.

I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” använder också jag frukt som en lättare sötning i flera recept.

Även i ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” har jag sötat naturligt med frukt, bär och grönsaker, något som blivit väldigt populärt då fler väljer att undvika socker och sötningsmedel.

Den bakboken såldes slut häromdagen, jag hoppas snart kunna få till ett nytryck av den.

Flera av mina tidigare slutsålda kokböcker finns numer att ladda ned som E-bok, sök bara på mitt namn i nätbokhandeln så hittar du dem alla.

Den tredje av mina åtta kokböcker som fortfarande finns att köpa inbunden är också den senaste som kom i höstas, ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Rabarberchutney

500 g skivad rabarber

2 dl vatten

1 gul lök

10 torkade aprikoser, helst osvavlade

Ev 2-3 msk valfri sötning

1 msk ättikssprit 12%

1 msk pressad citron

1 msk finhackad, färsk ingefära eller ½ tsk malen

½ msk gul curry

1 chilipeppar eller 1 msk chiliflingor

ca 1 tsk salt

Koka rabarbern med vatten och ättika i 10 min. Hacka under tiden lök, aprikoser och chilipeppar fint.

För en lite mildare variant skrapar du ut kärnorna ur chilipepparn.

Tvätta händerna noga när du hackat den, det svider väldigt om du får det i ögonen kan jag intyga.

Rör ner allt hackat och övriga ingredienser.

Låt koka upp och puttra på svag värme ca 1 timme, rör då och då under tiden.

Späd med mer vatten om den blir tjock så den inte kokar fast i botten.

Smaka av att du fått en sötma som balanserar syran i rabarbern och ättikan, smaksätt annars lite med den typ av sötning du brukar använda.

Häll upp på burkar och förvara i kyl när den kallnat.

Frys in det som inte går åt på någon vecka, hållbarheten blir kortare när man inte använder socker.

För en mildare variant kan du blanda ut chutneyn med lite crème fraiche eller smetana, det blir väldigt krämigt och gott.

Här ser du några rabarberrecept från mina kokböcker, en variant av den här chutneyn sötad med päron finns med i min grillkokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

I länken ovan hittar du grillboken för bara 195 kr inkl frakt direkt hos Lumio Förlag.

Paprikachutney och rabarberchutney
Foto Mikael Eriksson

Citronmarinerade rödbetor med rabarber från Gröna, sköna tillbehör